Ψηφιακός φόρος: η λάθος μάχη της Γαλλίας κατά των ΗΠΑ

Ψηφιακός φόρος: η λάθος μάχη της Γαλλίας κατά των ΗΠΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ επιδιώκει ο επερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν να συμβάλει στη μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολογίας. Δυστυχώς, διάλεξε λάθος δρόμο για να επιτύχει αυτόν το στόχο. Ο Λε Μερ ελπίζει ο Μπάιντεν να θέσει και πάλι σε κίνηση τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Ιούνιο. Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία θα ήθελαν οι κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας, τύπου Amazon και Alphabet (μητρική της Google), να πληρώνουν φόρο εκεί όπου πραγματοποιούν τις πωλήσεις τους και όχι εκεί όπου δηλώνουν τα κέρδη τους. Το υφιστάμενο καθεστώς επιτρέπει στις εν λόγω επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κέρδη, τα οποία, λόγου χάριν, προέρχονται από τις δραστηριότητές του στη Γαλλία, σε άλλες χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Βέβαια, η νέα προσέγγιση θα αποβεί τόσο  δύσκολη για να την αποδεχθεί ο Τζο Μπάιντεν όσο ήταν και για τους προκατόχους του.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να εξουδετερωθεί μια αντίστοιχη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών κανόνων της ψηφιακής εποχής. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τόσο η Γαλλία όσο και άλλες χώρες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν έσοδα τα οποία εντέλει θα βρουν τον δρόμο τους πίσω στα κρατικά ταμεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι αυτό, παραδείγματος χάριν, θα συμβεί όταν οι τεχνολογικοί όμιλοι μεταφέρουν το ρευστό από την Ιρλανδία στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Δεν θα βοηθήσει το γεγονός πως η Γαλλία και η Βρετανία εισήγαγαν επείγοντες ψηφιακούς φόρους, πλήττοντας ως επί το πλείστον αμερικανικές εταιρείες, εάν τελικώς οι διαπραγματεύσεις για το θέμα υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ ναυαγήσουν.

Υπάρχει μια απλούστερη εκδοχή. Αντί να γίνεται φορολογικός στόχος η υψηλή τεχνολογία, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε έναν ελάχιστο παγκόσμιου βεληνεκούς συντελεστή επί των εταιρικών κερδών. Αυτό θα ταίριαζε σε όλες τις χώρες πλην των φορολογικών παραδείσων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη έχουν ορίσει έναν τέτοιο φορολογικό συντελεστή στην πρόβλεψη GILTI, όπως λέγεται, στο πλαίσιο της φορολογικής νομοθεσίας. Επί παραδείγματι, ο Μπρινό Λε Μερ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη διαφορά ανάμεσα στον συμπεφωνημένο ελάχιστο συντελεστή και σε εκείνον που ισχύει ήδη για τις γαλλικές επιχειρήσεις επί κερδών δηλωθέντων σε εταιρείες χαμηλής φορολογίας. Με τον τρόπο αυτό θα καταργείτο το κίνητρο μεταφοράς κερδών.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΟΟΣΑ, η εισαγωγή ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή θα απέφερε έως και 70 δισεκατομμύρια δολάρια, πλην των ΗΠΑ, και τα κράτη με υψηλά εισοδήματα, όπως η Γαλλία, θα τα πήγαιναν πολύ καλά. Εν συγκρίσει, τέλος, με αυτό το μέτρο, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν οι ευρωπαϊκές χώρες, με τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών, θα τους αποδώσουν το μέγιστο περί τα 12 δισ. δολ. διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή