Οι περιορισμοί παραμένουν, το ευρώ υποχωρεί

Οι περιορισμοί παραμένουν, το ευρώ υποχωρεί

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται ξανά σε ανοδική πορεία λόγω των νέων μεταλλάξεων, με αποτέλεσμα το υγειονομικό σύστημα να δέχεται έντονη πίεση ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωράει με αργούς ρυθμούς.

Προκειμένου να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποχρεωθεί να προχωρήσουν σε εφαρμογή αυστηρότερων ή σε παράταση των υπαρχόντων μέτρων περιορισμού της διασποράς της νόσου, με τη Γερμανία να παρατείνει τα μέτρα για τρεις ακόμη εβδομάδες, μέχρι τις 18 Απριλίου, και τη Γαλλία να ανακοινώνει τρίτο εθνικό lockdown για τουλάχιστον ένα μήνα, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 3 Απριλίου.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για μεγαλύτερη καθυστέρηση στη σταδιακή άρση των μέτρων, που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα και βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό έχει αποδυναμώσει το ευρώ έναντι άλλων κύριων νομισμάτων, κυρίως του δολαρίου ΗΠΑ και της στερλίνας, δηλαδή νομισμάτων χωρών όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και τα περισσότερα από τα οικονομικά στοιχεία τους αιφνιδιάζουν θετικά τις τελευταίες εβδομάδες, υποδηλώνοντας ανεκτικότητα στα τωρινά μέτρα περιορισμού καθώς αναμένεται η άρση τους σχετικά σύντομα. Χαρακτηριστικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 46% του συνολικού πληθυσμού έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 30% ενώ στην Ευρωζώνη δεν υπερβαίνει το 12%. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε την Τετάρτη κοντά στο επίπεδο 1,1700 για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες, πριν καταφέρει να καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος και βρεθεί στην περιοχή 1,1775/85 τις επόμενες ημέρες εν αναμονή των σημαντικών στοιχείων απασχόλησης των ΗΠΑ για τον μήνα Μάρτιο την Παρασκευή. Παρά την ανοδική προσπάθεια, η εν λόγω ισοτιμία παραμένει χαμηλότερα περίπου 0,2% σε εβδομαδιαία βάση και 4,0% από το υψηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος που καταγράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκτός από τον γρήγορο ρυθμό εμβολιασμού στις ΗΠΑ, τα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα τόνωσης της οικονομίας από την πανδημία αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα που έχει ενισχύσει την αισιοδοξία για σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας στη μετά COVID εποχή. Από την αρχή της πανδημίας, η δημοσιονομική στήριξη που έχει δοθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ανέρχεται σε περίπου 5,6 τρισ. δολ. (27% ως ποσοστό του ΑΕΠ), ενώ την εβδομάδα που διανύσαμε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων για έργα υποδομής ύψους 2,3 τρισ. δολ.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή