Αυξήθηκαν κατά 3,5% οι τιμές πώλησης κατοικιών το α΄ τρίμηνο

Αυξήθηκαν κατά 3,5% οι τιμές πώλησης κατοικιών το α΄ τρίμηνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου η ανοδική τάση στις τιμές πώλησης κατοικιών, δείγμα της προσδοκίας των πωλητών ότι η πανδημία δεν πρόκειται να έχει αρνητική επίδραση στις αξίες και στη ζήτηση, η οποία εκτιμούν ότι θα επιστρέψει δριμύτερη μόλις αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία. Σύμφωνα με τον δείκτη SPI Index (Spitogatos Property Index) που επιμελείται το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 1.600 ευρώ/τ.μ., από 1.545 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μια αύξηση της τάξεως του 3,5%.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση είχε διαμορφωθεί σε 2,7%, δείγμα της περαιτέρω ενίσχυσης της αισιοδοξίας στην αγορά ακινήτων. Αντίστοιχα, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 καταγράφεται και επιτάχυνση των τιμών κατά 2,5% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο, όταν η τριμηνιαία μεταβολή είχε περιοριστεί σε 0,9%. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο ρυθμός ανόδου των τιμών έχει επιταχυνθεί εκ νέου.

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση καταγράφουν τα προάστια του Πειραιά με 9,7% και μέση τιμή 1.250 ευρώ/τ.μ. Αύξηση κατά 7,9% σε ετήσια βάση σημειώνουν τα δυτικά προάστια της Αττικής, με τη μέση τιμή να ανέρχεται πλέον σε 1.373 ευρώ/τ.μ. (από 1.273 ευρώ/τ.μ.), ενώ στα βόρεια προάστια η αύξηση άγγιξε το 5,7%, σε 2.373 ευρώ/τ.μ. Η μόνη διόρθωση εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου η μέση ζητούμενη τιμή υποχώρησε ελαφρώς κατά 1,1%, σε 1.553 ευρώ/τ.μ. από 1.571 ευρώ/τ.μ. 

Τα ενοίκια

Οσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, η εικόνα είναι πιο σύνθετη, καθώς σε άλλες περιοχές προκύπτει αύξηση και σε άλλες μείωση των ζητούμενων ενοικίων. Σε πανελλαδικό επίπεδο προκύπτει αύξηση κατά 0,5%, σε 7,41 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο (από 7,37 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο). Η μεγαλύτερη άνοδος εντοπίζεται στα δυτικά προάστια με 10,9%, όπου το μέσο ενοίκιο διαμορφώνεται σήμερα σε 6,9 ευρώ/τ.μ., ενώ αύξηση κατά 10,8% καταγράφεται και στα προάστια του Πειραιά, με τις τιμές να αγγίζουν τα 6,67 ευρώ/τ.μ. αντί για 6 ευρώ/τ.μ.

Αντιθέτως, πτώση κατά 13,1% σημειώνεται στο υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, στην Αττική, μείωση κατά 6,1% καταγράφουν σε ετήσια βάση και οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας, υποχωρώντας στα 8,86 ευρώ/τ.μ., από 9,44 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Μείωση κατά 5,6%, σε 10 ευρώ/τ.μ., παρατηρείται και στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής. Αμφότερες οι περιοχές (κέντρο και νότια προάστια) υφίστανται τις απώλειες αυτές λόγω της απουσίας ξένων επισκεπτών κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή