Στο επίκεντρο ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας

Στο επίκεντρο ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές ολοκλήρωσαν χθες τη συνεδρίαση οι μετοχές στη Γηραιά Ηπειρο. Αν και δημιουργήθηκε ευφορία μεταξύ των επενδυτών για τη μεγάλη συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ των δύο ισχυρών ομίλων ακινήτων στη Γερμανία και εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, τα κέρδη αντισταθμίστηκαν από πτώση στις μετοχές των εξορυκτικών ομίλων λόγω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Κίνα και τις κινήσεις ελέγχου των τιμών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης του Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03% στις 445,20 μονάδες από τις 447,15 μονάδες νωρίτερα, σημειώνοντας ρεκόρ, ενώ από τους λοιπούς οι δύο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κάμψη και συγκεκριμένα ο FTSE 100 στο Λονδίνο με -0,31% και ο CAC 40 στο Παρίσι με -0,28%. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,18%, με 0,01% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,03% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Ειδικά ο DAX είχε φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ κατά τη συνεδρίαση, όταν έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Vonovia εξαγοράζει την Deutsche Wohnen αντί 18 δισ. ευρώ. Η μετοχή της τελευταίας ενισχύθηκε κατά 15,7% χθες, δηλαδή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.
Aντιθέτως, η τιμή της μετοχής της Vonovia υποχώρησε κατά 6,1%. Υπό την ευνοϊκή επίδραση των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ σημείωσαν χθες άνοδο και οι αντίστοιχες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατά 1,3% συνολικά. Θετικά λειτούργησε το ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε ακόμη μία φορά πως η χαλαρή νομισματική πολιτική θα διαρκέσει αρκετά.

Η δε εξασθένηση των ανησυχιών για αναθέρμανση του πληθωρισμού είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα να αμβλυνθούν για τρίτη ημέρα στη σειρά. «Μέσα στις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις κάπως εξασθένησαν, επιτρέποντας στα χρηματιστήρια να ανασάνουν και πάλι», παρατηρεί ο υπεύθυνος στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών στη Societe Generale, Ρολάν Καγιολάν.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς εμφάνιζαν άνοδο οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατά 0,14% και 0,06% αντιστοίχως. Οι επενδυτές ζύγιζαν, από τη μία, τα στοιχεία της οικονομίας με τις πωλήσεις νέων κατοικιών να μειώνονται πέραν των εκτιμήσεων και τις πιθανές συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων και, από την άλλη, τις διαβεβαιώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα μέτρα στήριξης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή