«Κλείδωσε» η συμφωνία για το Hilton

«Κλείδωσε» η συμφωνία για το Hilton

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από την ολοκλήρωση βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του Hilton Aθηνών από την Alpha Bank στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Home Holdings Συμμετοχών Α.Ε. στην οποία συμμετέχουν κατά 50% η D-Marine Investments Holding Β.V. – με έδρα στο Άμστερνταμ- του τουρκικού ομίλου Dogus και κατά 50% η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. ιδιοκτήτρια της Costa Navarino στη Μεσσηνία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την αγοραπωλησία, ενώ η τιμή της συναλλαγής, κατά πληροφορίες, «κλείδωσε» στα 142 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πώληση από την Alpha Bank του 97,3% (13.093.063 κοινές ονομαστικές μετοχές) του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας «Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.» η οποία είναι ιδιοκτήτρια του Hilton Αθηνών. Το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την αγοραπωλησία των μετοχών έχει σταλεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η έγκριση της συμφωνίας από την Επιτροπή θα ανάψει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το Ηilton που συμπλήρωσε φέτος 53 χρόνια λειτουργίας διαθέτει συνολική δυναμικότητα 506 δωματίων. Η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα αναπτύσσεται σε έκταση 16.000 τ.μ., ενώ υφίσταται υπόλοιπο συντελεστή δόμησης που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους νέους μετόχους της εταιρείας.

Ο όμιλος ΤΕΜΕΣ υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια τουριστικής αξιοποίησης ακινήτων στην Ευρώπη, την Costa Navarino στη Μεσσηνία, η οποία αποτέλεσε όραμα του ιδρυτή της καπετάν Βασίλη Kωνσταντακόπουλου. Από το 2014 συμμετοχή στον όμιλο εταιρειών Costa Navarino έχει και ο όμιλος Olayan ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος με κάθε έναν από τους τρεις μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο της Costa Navarino. Ο όμιλος Dogus είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά του από τον τομέα των μαρίνων και συνεχίζει στον χώρο των ξενοδοχείων.

Με βάση την τελευταία οικονομική έκθεση για την «Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.» κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η εταιρεία παρουσίασε κύκλο εργασιών 14,5 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2015. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε κέρδη περίπου 51.000 ευρώ έναντι κερδών περίπου 434.000 ευρώ το ίδιο διάστημα του 2015. Η πορεία των ξενοδοχειακών δεικτών του ξενοδοχείου στο πρώτο εξάμηνο ακολούθησε τη γενικότερη εικόνα του κλάδου στην πρωτεύουσα. Η πληρότητα των δωματίων μειώθηκε κατά 6,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 έναντι μείωσης 8% των ανταγωνιστικών ξενοδοχείων στα οποία περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία πολυτελείας του ιστορικού κέντρου. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, βασικός παράγων που επέδρασε αρνητικά στη διαμόρφωση της πληρότητας δωματίων στην Αθήνα είναι η αυξανόμενη προσφορά ιδιωτικών καταλυμάτων (διαμερισμάτων) προς μίσθωση σε μεμονωμένους ταξιδιώτες μέσω της διεθνούς πλατφόρμας της Airbnb και άλλων παρεμφερών δικτύων. Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της χρήσης παρόμοιων δικτύων έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση σημαντικού αριθμού διανυκτερεύσεων από τον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονταν στο πρώτο εξάμηνο σε 69,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 67 εκατ. αφορούν σε ομολογιακό δάνειο. Επίσης, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 6,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή