Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο την απεργία στα ΕΛΠΕ

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο την απεργία στα ΕΛΠΕ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομη κηρύχθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η απεργία που είχε προκηρύξει για την περασμένη Παρασκευή το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ). Η απεργία κηρύχθηκε παράνομη για τυπικούς λόγους και ύστερα από προσφυγή της διοίκησης των ΕΛΠΕ, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου «η απόφαση του γενικού συμβουλίου ήταν αόριστη». Η 24ωρη απεργία της περασμένης Παρασκευής ήταν η απαρχή μιας σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων που θα κορυφώνονταν με δύο πενθήμερες απεργίες, από την Τρίτη 22 Αυγούστου και την Κυριακή 27 Αυγούστου, από τις οποίες απειλούνταν η ομαλή τροφοδοσία των νησιών με καύσιμα και τρόφιμα, αλλά και η διακίνηση των επιβατών εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Σωματείο των Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, προαναγγέλλει ότι θα επανέλθει στο θέμα της προκήρυξης απεργίας με «πιο συγκεκριμένη» απόφαση και καλεί τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να εφαρμόσει τον κανονισμό για τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν τα ρυμουλκά στους προβλήτες των λιμενικών εγκαταστάσεων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Πάχης. Οπως σημειώνουν, η αναστολή εφαρμογής του κανονισμού που θέτει συγκεκριμένες και πιο αυστηρές προδιαγραφές για τα ρυμουλκά πρόσδεσης, απόδεσης και επιφυλακής εγκυμονεί κινδύνους για τους εργαζομένους. Τα ΕΛΠΕ από την πλευρά τους επιχειρηματολογούν ότι η αναστολή της εφαρμογής του κανονισμού έγινε σε συνεννόηση με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο θεωρεί επαρκέστατο το υφιστάμενο καθεστώς.

Η πρόταση για μετάθεση κατά ένα έτος των κριτηρίων του νέου κανονισμού ζητήθηκε, όπως εξηγούν πηγές των ΕΛΠΕ, από την αρμόδια δημόσια αρχή, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος και συγκεκριμένα έως τα τέλη Ιουνίου του 2018 στους πλοιοκτήτες ρυμουλκών να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Να σημειωθεί ότι η άμεση εφαρμογή του κανονισμού θέτει εκτός προδιαγραφών 42 από τα 50 ρυμουλκά που σήμερα συνοδεύουν τα πλοία που τροφοδοτούν τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, καθώς σήμερα μόνο 8 ρυμουλκά που ανήκουν σε μία εταιρεία πληρούν ήδη τις νέες προδιαγραφές. Ο κίνδυνος δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων και στρεβλώσεων στην αγορά ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο ζητήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο να δοθεί εύλογος χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή