Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/08/20)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπήκε στην «ομάδα» του Ταμείου Ανάκαμψης

Την παραίτησή του από τη θέση του γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ υπέβαλε ο κ. Ν. Μαντζούφας, ο οποίος είναι μια σπάνια –για τα ελληνικά δεδομένα– περίπτωση δημόσιου λειτουργού. Ο κ. Μαντζούφας έγινε ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ στα τέλη του 2009.

Παρέμεινε στη θέση αυτή παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές κυβερνήσεων και υπουργών, και από τον Ιούλιο του 2019 αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας τη θέση που κατείχε μέχρι χθες. Δεν είναι τυχαίο. Το 2020 η Ελλάδα κατετάγη στη 2η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Καλές διαγωνιστικές διαδικασίες» στον τομέα των ΣΔΙΤ από το Global Infrastructure Hub, φορέα του G20.

Με τις τελευταίες αλλαγές στη ηγεσία του Ανάπτυξης, οι πιέσεις να αντικατασταθεί ενισχύθηκαν. Ωστόσο, επειδή η εικόνα που έχουν το Μαξίμου και ο Αδ. Γεωργιάδης για τον κ. Μαντζούφα είναι θετική, θα ενταχθεί στην ομάδα που θα «τρέξει» τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Θετική η πορεία της Alpha εκτιμά η Goldman Sachs

Θετική είναι η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου της Alpha Bank από την Goldman Sachs, η οποία σε έκθεσή της αναδεικνύει τη σημαντική πρόοδο στην τιτλοποίηση Galaxy. Ο διεθνής οίκος αποτιμά θετικά το γεγονός ότι η επίπτωση της συναλλαγής στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη και συγκεκριμένα μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης. Η Goldman Sachs επισημαίνει επίσης την αναμενόμενη ενίσχυση του κεφαλαιακού δείκτη CET1 κατά 52 μονάδες βάσης, λόγω θετικής επίπτωσης των εποπτικών ρυθμίσεων και περαιτέρω κατά 15 μονάδες βάσης, λόγω ευνοϊκότερης διαχείρισης των άυλων παγίων λογισμικού.

«Φρένο» στα εγκαίνια των ξενοδοχείων

«Χειρόφρενο» έχει μπει στα εγκαίνια νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της Αθήνας τους τελευταίους μήνες, καθώς όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι αν δεν υποχωρήσει η πανδημία είναι απίθανη η επιστροφή πελατών στα ξενοδοχεία τους. Ως εκ τούτου, σε όσα ακίνητα εκτελούνταν εργασίες ανακατασκευής, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία, οι ρυθμοί είναι πλέον «χελώνας», προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος και χρήμα.

Τι έδειξε η «ακτινογραφία» των data του καλοκαιριού

Ακόμη μία ένδειξη ότι σημαντικός αριθμός Ελλήνων προτίμησε, κατά το φετινό καλοκαίρι, να ταξιδέψει στην ηπειρωτική Ελλάδα, προέρχεται από την κατανάλωση δεδομένων Ιντερνετ. Στο δίκτυο της Cosmote, από την 1η Ιουλίου έως και τις 15 Αυγούστου, η κατανάλωση data αυξήθηκε κατά 50%, συγκριτικά με πέρυσι. Φέτος, για πρώτη φορά, πρωταγωνίστησαν στην καλοκαιρινή αύξηση της κατανάλωσης mobile data περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα σκήπτρα του ρυθμού ετήσιας αύξησης κρατούν οι νομοί Ηλείας, Αχαΐας (εκτός Πάτρας), Γρεβενών – Κοζάνης, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ιωαννίνων – Πρέβεζας – Αρτας. Από τις νησιωτικές περιοχές, πρωταθλητές στην κίνηση δεδομένων αναδείχθηκαν το Ηράκλειο Κρήτης και η Εύβοια.

«Γράψε-σβήσε» για τις κατασκευές

Στα συνεχή «γράψε-σβήσε» οφείλεται η πολύμηνη καθυστέρηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους διαγωνισμούς των δημοσίων έργων. Πρόκειται για τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στον κατασκευαστικό κλάδο μετά την αντίστοιχη και εν πολλοίς μη λειτουργική παρέμβαση του 2016, η οποία, κατά κοινή ομολογία, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε. Το νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση ήδη από τη φετινή άνοιξη, πήρε παράταση για τις αρχές του καλοκαιριού ελέω πανδημίας, ωστόσο ακόμα αγνοείται. Οπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, απαιτήθηκαν αρκετές αλλαγές, καθώς ορισμένες από τις διατάξεις που περιέχονταν στο σχέδιο νόμου, απορρίφθηκαν ως ανεφάρμοστες από εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου. Το ζήτημα πάντως είναι ιδιαίτερο κρίσιμο, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο οφείλει όχι μόνο να λειτουργεί στην πράξη, αλλά και να δίνει λύση σε χρόνια ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι υπερβολικά υψηλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς, αλλά και οι πολυετείς διαδικασίες που συνοδεύουν τις αναθέσεις και λειτουργούν τελικά ως ανάχωμα στην οικονομική ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή