Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ στην Κίνα ζημιώνει τις ΗΠΑ

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ στην Κίνα ζημιώνει τις ΗΠΑ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πως οι δασμοί σε εισαγωγές 250 δισ. δολαρίων από την Κίνα βοηθούν στη συμμόρφωση του Πεκίνου, ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζουν μεγάλα έσοδα στην αμερικανική οικονομία. Ομως, επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα όπου οι επιπτώσεις που επωμίζονται οι ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερες από τα οφέλη του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων, οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση Τραμπ εις βάρος κινεζικών προϊόντων έχουν αποφέρει έσοδα 20,8 δισ. δολαρίων, αναφέρει εκτενές δημοσίευμα των New York Times. Από την άλλη πλευρά, ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί με επιδοτήσεις 28 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των αγροτών, οι οποίοι υφίστανται μεγάλες απώλειες από τα αντίποινα των Κινέζων στην πολιτική προστατευτισμού του Τραμπ. Οι επιδοτήσεις στον αγροτικό κλάδο δεν είναι μόνον μια πτυχή των επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Το Πεκίνο έχει επιβάλει αντίποινα εις βάρος και άλλων επιχειρήσεων όπως είναι οι εταιρείες αεροναυπηγικής, τεχνολογίας και ιατρικού εξοπλισμού.

Οσο καθυστερεί η επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, θα συσσωρεύονται και θα διογκώνονται οι οικονομικές συνέπειες αυτού του εμπορικού πολέμου. Το ειδησεογραφικό δίκτυο NBC επανέφερε εντός της εβδομάδας στο προσκήνιο φήμες που θέλουν τον Τραμπ να αντικαθιστά τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές στις εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε αυτά τα σενάρια. Σε κάθε περίπτωση δεν διαφαίνεται στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας που θα οδηγούσε σε άρση των δασμών των ΗΠΑ εις βάρος της Κίνας και κατ’ επέκτασιν των αντιποίνων του Πεκίνου στις αμερικανικές εισαγωγές.

Συν τοις άλλοις, ο Λευκός Οίκος έχει αναγγείλει μέτρα στήριξης μόνον για τους αγρότες που επλήγησαν από τα αντίποινα των Κινέζων με τη φορολόγηση της σόγιας αλλά και άλλων γεωργικών προϊόντων. Πέρυσι τον Ιούλιο ανήγγειλε πακέτο 12 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 10 δισ. δολάρια έχουν ήδη κατανεμηθεί σε αγροτικούς παραγωγούς. Πρόσθετα μέτρα της τάξεως των 16 δισ. δολαρίων ανακοινώθηκαν τον Μάιο. Σε κανέναν άλλο κλάδο της οικονομίας, όμως, δεν έχουν δρομολογηθεί ανάλογα μέτρα.

Ο Τραμπ θεωρεί πως οι ΗΠΑ επωφελούνται με την άσκηση μιας πολιτικής προστατευτισμού διότι η Κίνα δέχεται μεγαλύτερο πλήγμα και έτσι θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους δασμούς ως μοχλό πίεσης για να αναγκάσουν το Πεκίνο να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές και να μετριάσει τις φιλοδοξίες στην αρένα της τεχνολογίας, όπως συμπεραίνει ο διεθνής Τύπος. Ακόμη ένας στόχος του Τραμπ είναι να κλείσουν τα εργοστάσια που διαθέτουν αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ ώστε να ενισχυθεί η δραστηριότητα στη μεταποίηση, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Αναμφισβήτητα, οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου Ουάσιγκτον – Πεκίνου είναι ορατές στην κινεζική οικονομία. Τη Δευτέρα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,2% για το β΄ τρίμηνο του 2019, αντανακλώντας τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας 27ετίας. «Οι δασμοί των ΗΠΑ ασκούν μεγάλη επιρροή καθώς εταιρείες επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Κίνα σε χώρες όπου δεν ισχύουν ανάλογα μέτρα», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη. «Γι’ αυτό η Κίνα θέλει να επιτύχει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και εύχεται να μην είχε αποχωρήσει από την αρχική συμφωνία», ισχυρίζεται ο Τραμπ.

Είναι, όμως, λίγα τα σημάδια που υποδεικνύουν πως οι απώλειες της Κίνας λειτουργούν υπέρ των ΗΠΑ, γράφουν οι New York Times. Οι αμερικανικές εταιρείες που φεύγουν από την Κίνα δεν επιστρέφουν στις ΗΠΑ αλλά εγκαθιστούν εργοστάσια σε άλλες χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας όπως είναι το Βιετνάμ. Τέλος, πολλές εταιρείες αλλάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα τους, αναλαμβάνοντας δαπάνες που δεν είχαν προβλεφθεί, με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω τις προσδοκίες κερδών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή