Αραβικά κεφάλαια αγοράζουν μετοχές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Αραβικά κεφάλαια αγοράζουν μετοχές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ανησυχίες της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την τύχη όσων επιχειρήσεων δέχθηκαν καίριο πλήγμα από την πανδημία και έχασαν σημαντικό μέρος της χρηματιστηριακής αξίας τους έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Invesco που δημοσιεύει το Bloomberg. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, τα μισά από τα πλούσια κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής σχεδιάζουν είτε να αγοράσουν είτε να αυξήσουν τα μερίδιά τους σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον.

Ειδικότερα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, περίπου το 43% των κρατικών επενδυτικών ταμείων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα αγοράσει μετοχές χαμηλής αποτίμησης, ενώ το 29% των ίδιων ταμείων προτίθεται να μειώσει αυτές τις τοποθετήσεις.

Αναδυόμενες οικονομίες

Το ενδιαφέρον τους είναι κυρίως στραμμένο σε επιχειρήσεις της Ευρώπης που προσφέρει ευκαιρίες, ενώ το 38% σκοπεύει να αυξήσει την έκθεσή του σε περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης, δηλαδή της Ανατολικής Ευρώπης. Ενα άλλο 38% επικεντρώνεται στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Δεν πρόκειται, βέβαια, για εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από ξένους φορείς, παρά μόνον για μετοχές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η τάση δικαιώνει, πάντως, την Κομισιόν που, μετά την πτώση των χρηματιστηρίων εν τω μέσω της πανδημίας, ενθάρρυνε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αγοράζουν μερίδια των επιχειρήσεων των χωρών τους για να τις προστατεύσουν από ξένους που τις επιβουλεύονται. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ζαϊνάμπ Κουφαϊσί, επικεφαλής του τομέα Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Invesco, τόνισε πως «η αστάθεια των αγορών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οδήγησε σε μεγάλη πτώση την αξία των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαιτέρως επειδή ορισμένοι επενδυτές πούλησαν μετοχές για να διασφαλίσουν ρευστότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι εξελίξεις αυτές προσφέρουν την ευκαιρία να τοποθετηθεί κανείς σε εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης αγοράζοντας μετοχές τους «σε πολύ καλές τιμές».

Εν ολίγοις, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής ακολουθούν μια γενικότερη τάση που εκδηλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπως αναφέρει το Bloomberg, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία γενικότερα έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που δημιούργησε η πτώση των χρηματιστηρίων εν τω μέσω της πανδημίας.

Οπως τονίζει η Invesco, ειδικότερα τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής είναι τώρα σε θέση να εκμεταλλευθούν αυτές τις ευκαιρίες, ενώ δεν ίσχυε το ίδιο κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση του 2009.

Συγκέντρωση ρευστότητας

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε συγκέντρωσαν σημαντικά κεφάλαια και περίπου το 57% σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα στις λεγόμενες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, το 43% σε έργα υποδομής και το 50% σε ιδιωτικές εταιρείες και μη εισηγμένες.

Ανάμεσά τους, το πλέον δραστήριο και ασφαλώς εκείνο με τα υψηλότερα κεφάλαια είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, που έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας μερίδια σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι ΒΡ, Boeing Co., Citigroup Inc. και Facebook.

Τελευταία στελεχώνει ειδική ομάδα που θα αναλάβει το κυνήγι των ευκαιριών στις αγορές ανά τον κόσμο. Αλλα επενδυτικά ταμεία της περιοχής διαθέτουν ήδη εσωτερικές ομάδες που αναλαμβάνουν αυτή τη χάραξη στρατηγικής.

Γενικότερα, πάντως, οι επενδυτές των χωρών της περιοχής έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή, όπως, για παράδειγμα, κάποιες μεταβολές στην παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η ανεπάρκεια νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή