Οι μετανάστες στηρίζουν τη γερμανική οικονομία

Οι μετανάστες στηρίζουν τη γερμανική οικονομία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούν στη Γερμανία επιχειρηματίες με μεταναστευτικό υπόβαθρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, που επικαλείται έκθεση του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, o αριθμός των θέσεων εργασίας που οφείλονται σε δραστηριότητες επιχειρηματιών με ρίζες στο εξωτερικό αυξήθηκε την περίοδο 2005-2014 κατά περίπου 36%, από 947.000 σε 1,3 εκατ. Συνολικά, η έκθεση υπολογίζει ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες δίνουν δουλειά σε 2 εκατ. ανθρώπους.

Την ίδια περίοδο αυξήθηκε και ο αριθμός των επιχειρηματιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο κατά 25% σε 709.000. Τα στοιχεία αυτά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, με δεδομένο ότι την εν λόγω περίοδο το ποσοστό του πληθυσμού με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία αυξήθηκε μόλις κατά 9% σε 16,4 εκατ. το 2014. Η Deutsche Welle προσθέτει ότι η επιρροή των επιχειρηματιών στη γερμανική αγορά εργασίας διαφέρει ωστόσο από κρατίδιο σε κρατίδιο. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση καταγράφουν η Βαυαρία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Εσση και το Βερολίνο, ενώ τη χαμηλότερη τα ανατολικογερμανικά κρατίδια, η Κάτω Σαξονία, το Αμβούργο και η Ρηνανία-Παλατινάτο.

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης είναι ότι οι επιχειρηματίες με μεταναστευτικό υπόβαθρο «απομακρύνονται» ολοένα και περισσότερο από το κλισέ που θέλει τους «ξένους» να έχουν μονάχα μικρομάγαζα, περίπτερα και εστιατόρια.

Το ποσοστό των αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ή στη γαστρονομία μειώθηκε την περίοδο 2005-2014 κατά 10%, φθάνοντας το 28%. Τα στοιχεία δείχνουν σαφή μετακίνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην παροχή υπηρεσιών, στον κατασκευαστικό τομέα και στη μεταποίηση προϊόντων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συντάκτη της έκθεσης του γερμανικού ιδρύματος, Αρμάντο Γκαρσία Σμιντ, «οι επιχειρηματίες με μεταναστευτικό υπόβαθρο δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο ως φοροτεχνικοί, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων ή ακόμα και ως κατασκευαστές μηχανημάτων».

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει επίσης ότι το ελεύθερο επάγγελμα ενισχύει σημαντικά το εισόδημα των ανθρώπων με ρίζες στο εξωτερικό. Οι επιχειρηματίες κερδίζουν κατά μέσον όρο 2.167 ευρώ τον μήνα, 40% περισσότερα από τους υπαλλήλους. Το ίδρυμα Bertelsmann διαπιστώνει ότι οι μετανάστες και οι απόγονοί τους έχουν κατά μέσον όρο εισόδημα 30% χαμηλότερο από τα άτομα χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Η διαφορά αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο χαμηλότερο επίπεδο παιδείας των επιχειρηματιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Οπως υπογραμμίζει ο Αρμάντο Γκαρσία Σμιντ στην παρουσίαση της έκθεσης, οι Γερμανοί επιχειρηματίες διαθέτουν προς το παρόν σημαντικό χρονικό πλεονέκτημα. Μόλις τώρα οι μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς εισέρχονται με αξιώσεις στον ανταγωνισμό με Γερμανούς επιχειρηματίες.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κλειδιά είναι η παιδεία και η εκπαίδευση. Οσο καλύτερη η μόρφωση ενός επιχειρηματία με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε ένα γερμανικό κρατίδιο, τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων.

Ας σημειωθεί ότι, με βάση δειγματοληπτική έρευνα του 2012, στη Γερμανία δραστηριοποιούνται 760.000 επιχειρηματίες με μεταναστευτικό υπόβαθρο, από τους οποίους 99.000 είναι Πολωνοί, 97.000 Τούρκοι, 30.000 Ρουμάνοι και 23.000 Ελληνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή