Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διέσωσε την ιδιωτική Otkritie

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διέσωσε την ιδιωτική Otkritie

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υιοθετώντας το σκεπτικό ότι ορισμένες τράπεζες είναι «συστημικά σημαντικές» και γι’ αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί η κατάρρευσή τους, η Τράπεζα της Ρωσίας θα εξαγοράσει το 75% της ρωσικής τράπεζας Otkritie, που βρέθηκε στα πρόθυρα πτώχευσης. Απέτρεψε, έτσι, την κατάρρευση μιας από τις 10 μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, που είχε εξελιχθεί σε κολοσσό μέσα από σειρά παράτολμων εξαγορών. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένους αναλυτές, όπως ο Ντμίτρι Μπαρίνοφ της Union Investment Privatfonds, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη Lehman Brothers του ρωσικού τραπεζικού συστήματος.

Η διάσωση, που έρχεται ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας που ψηφίστηκε τον Μάιο και η οποία επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να διασώζει τράπεζες, έπεται της συρρίκνωσης του ρωσικού τραπεζικού κλάδου.

Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει κλείσει πάνω από 300 τράπεζες τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο διαδικασίας εξυγίανσης του κλάδου, που επλήγη από την τελευταία ύφεση. Τη διαδικασία έχει εγκαινιάσει από το 2014 η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, η οποία, μεταξύ άλλων, έκλεισε τον Ιούλιο και την 15η σε ύψος καταθέσεων τράπεζα της Ρωσίας. Ηταν εκείνη που είχε ασκήσει πιέσεις για να ψηφισθεί ο σχετικός νόμος, καθώς είχαν εξαντληθεί τα κεφάλαια του κρατικού ταμείου που χορηγούσε ρευστότητα σε όποια τράπεζα αντιμετώπιζε πρόβλημα.

Η Otkritie, το όνομα της οποίας σημαίνει «άνοιγμα» και «ανακάλυψη» στα ρωσικά, επλήγη τους τελευταίους μήνες, όταν οι πελάτες της προχώρησαν σε αναλήψεις καταθέσεων αξίας άνω των 7,4 δισ. δολαρίων, έπειτα από αιφνιδιαστική υποβάθμισή της από τον ρωσικό οίκο αξιολόγησης ACRA. Η υποβάθμιση συνδυάστηκε με αρνητικά δημοσιεύματα του Τύπου, που καλλιέργησαν κλίμα ανασφάλειας στην πελατεία της, αλλά και από μια απίθανη συγκυρία τον Ιούλιο. Παρουσίασε βλάβη σημαντικός αριθμός των ΑΤΜ της τράπεζας στο κέντρο της Μόσχας εξαιτίας έργων στο οδικό δίκτυο. Είχε, όμως, προηγηθεί η πτώχευση μικρότερης ανταγωνίστριάς της, ενσπείροντας φόβους για μετάδοση της κρίσης σε όλον τον κλάδο. Η εν λόγω τράπεζα έπεσε θύμα δικών της στρατηγικών λαθών, μεταξύ των οποίων και η εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ρωσίας, της Rosgosstrakh, για την οποία την προειδοποίησε η S&P ότι μπορεί να μειώσει δραστικά την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Μεταξύ άλλων είχε εξαγοράσει την τράπεζα Nomos Bank, μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας, αλλά τη χαριστική βολή φαίνεται ότι της έδωσε το 2014 η ίδια κίνηση που την ανέδειξε σε τραπεζικό κολοσσό εν μια νυκτί: αγόρασε ρωσικά ευρωομόλογα λήξης 2030, καλύπτοντας το 74% της έκδοσης. Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, είναι ασύνηθες για τα ρωσικά δεδομένα. Το 29% ανήκει στον επιχειρηματία Βαντίμ Μπελιάεφ.

Ανάμεσα στους μεγάλους μετόχους της συγκαταλέγονται διάφοροι μεγιστάνες της Ρωσίας και ηχηρά ονόματα της πετρελαϊκής Lukoil.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή