Απόψη: Εφτασε η ώρα για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Απόψη: Εφτασε η ώρα για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά από το 2014, το περιβάλλον είναι ευοίωνο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές: η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και οι καλύτερες προοπτικές για την Ευρωζώνη μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν έχουν στρώσει τον δρόμο προς την επιτυχία. Επενδυτές που διψούν για καλές αποδόσεις θα αδράξουν την ευκαιρία να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ακόμα και προτού η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων συνέχισαν να υποχωρούν την περασμένη εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, τα spreads μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων έπεσαν κάτω από το 5%. Αυτές οι βελτιωμένες αποτιμήσεις είναι προϊόν της αντίληψης αποκατάστασης της ενότητας στην Ε.Ε. μετά τις γαλλικές εκλογές. Η Ελλάδα πρέπει να καβαλήσει αυτό το κύμα και να επιστρέψει στις αγορές.

Το οικονομικό επιτελείο της χώρας μπορεί να εκμεταλλευθεί το καλοκαίρι για να σφυγμομετρήσει την τάση στις αγορές και να προετοιμάσει τo pitch του. Μπορούν να κάνουν ένα βήμα ακόμα και να παρουσιάσουν ενημερωμένα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης. Επιστρέφοντας φρέσκιοι από τις διακοπές τον Σεπτέμβριο, οι επενδυτές θα είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι απέναντι στα ελληνικά ομόλογα.

Η εμπειρία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είναι διδακτική. Και οι δύο χώρες επέστρεψαν στις αγορές μετά απουσία δύο ετών. Και στις δύο περιπτώσεις οι κυβερνήσεις τους κατέβαλαν κόστος χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στην ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο βασικός δείκτης επιτυχίας θα είναι η απόδοση των νέων ομολόγων. Το 2014, στην τελευταία έξοδό της στις αγορές, η Ελλάδα πλήρωσε 4,95% για πενταετή ομόλογα. Η σημερινή κυβέρνηση ενδεχομένως να αναζητήσει μία καλύτερη τιμή για να αποδείξει ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα εμπιστεύεται περισσότερο σήμερα την Ελλάδα.

Η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης έκδοσης και με άλλους τρόπους, πέρα από την ανάδειξη των πρόσφατων επιτυχιών της. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δηλώσει τη στήριξή της στην πρόταση Μακρόν για μία πιο ισχυρή Ευρωζώνη στην καρδιά της Ε.Ε. Ο Μακρόν έχει εστιάσει σε τρία μέτωπα: ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, δημοσιονομική ενοποίηση (προϋπολογισμός, υπουργός Οικονομικών και κοινοβούλιο Ευρωζώνης) και την έκδοση ομολόγων με τη συλλογική στήριξη όλων των κρατών-μελών. Δεν πρόκειται για καινούργιες ιδέες, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναζωογονηθεί. Η καθεμία ξεχωριστά, αλλά ιδιαίτερα όλες μαζί στο σύνολό τους, βελτιώνουν το επενδυτικό αίσθημα.

Η δημοσίευση της νέας τοποθέτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα θεωρείται από τους γνώστες των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως προθέρμανση για τη συνολική, εις βάθος συζήτηση που θα λάβει χώρα μετά τις γερμανικές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας) Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει στην πρόταση της Κομισιόν ως «μία προσφορά που οι χώρες της Ε.Ε. δεν μπορούν να αρνηθούν». Η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει τα οφέλη αυτής της πρότασης.

Ως ένα δεύτερο βήμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στο να πεισθούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να γίνουν μέλη της Ευρωζώνης. Η Τσεχία και η Βουλγαρία ήδη πληρούν όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για ένταξη. Μπορούν να προσκληθούν άμεσα να προσχωρήσουν. Η Κροατία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία ακολουθούν από κοντά, με τη μόνη ανησυχία να αφορά κάποια μεταβλητότητα που έχουν παρουσιάσει πρόσφατα τα νομίσματά τους έναντι του ευρώ. Ενα σήμα ότι επιταχύνεται η διαδικασία ένταξης γι’ αυτές τις έξι οικονομίες θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ως θεσμό. Η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν την επιτάχυνση θα την αναδείκνυε ως ένα ενεργό μέλος της Ευρωζώνης.

* O κ. Σιμεόν Τζάνκοφ είναι Senior Fellow στο Peterson Institute for International Economics και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή