Πώς ζουν χωρίς νερό;

38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όποια ταινία ή καρτούν και να σηκώσεις που να διαδραματίζεται στην έρημο, έχει πάντα κάτι ψηλά, πράσινα, αγκαθωτά φυτά που επιβιώνουν στην αφόρητη ζέστη χωρίς νερό. Είναι οι κάκτοι σαγκουάρο. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κάκτων, πάνω από 2.000!

Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, οι κάκτοι χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν. Όμως στα μέρη όπου ζουν το νερό είναι λιγοστό. Για να αντέξουν, έχουν βρει τρόπους να το αποθηκεύουν.

Τα πυκνά αγκάθια τους (που είναι στην πραγματικότητα μεταμορφωμένα φύλλα) εμποδίζουν να περνάει κοντά τους αέρας, ώστε να μην εξατμίζεται το νερό τους. Επιπλέον, δημιουργούν σκιά. Οι ρίζες τους είναι επιφανειακές και τους επιτρέπουν να ρουφάνε κάθε σταγόνα βροχής που πέφτει στο δρόμο τους. Ο μίσχος τους, δηλαδή το σώμα τους, αποθηκεύει πολύ νερό. Ένας κάκτος σαγκουάρο μπορεί να αποθηκεύσει σε μια καλή νεροποντή ακόμηκαι 200 γαλόνια νερό! 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή