Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα

Χαιρόμαστε τη φύση της Αίγινας, κάνοντας ποδήλατο και οργανώνοντας το πρώτο ανοιξιάτικο πικνίκ με λαχταριστά τοπικά προϊόντα.

11' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κοίτα πόσες λεβάντες έχει εδώ!» O Νίκος έχει εκστασιαστεί από την απρόσμενη ανθοφορία και βαφτίζει λεβάντα κάθε μοβ λουλούδι. Είναι παντού: στα μονοπάτια του Όρους, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις άκρες του δρόμου, ακόμη και στις ρωγμές ερειπωμένων αρχοντικών. Eκτός από τις «λεβάντες», που στην πραγματικότητα είναι οι μοβ βίκιες, ο τόπος πλημμυρίζει κίτρινο από τις μαργαρίτες, τις γαλατσίδες και τους ασπαλάθους, κόκκινο από τις παπαρούνες, λευκό από τα χαμομήλια και τα ορνιθόγαλα, ροζ από τις σιληνές στις αμμουδιές. Να κάτι που δεν περίμενα: η Αίγινα την άνοιξη είναι μια αποκάλυψη. Σαν αντιπερισπασμός στην άναρχη δόμηση των οικισμών, τα αγριολούλουδά της σκορπίζουν μεθυστικά αρώματα μαζί με τα πεύκα στα βορειοανατολικά και το ιώδιο στα παραθαλάσσια και μας κάνουν να πιστεύουμε πως για τις μυρωδιές της τη λατρεύουν οι διανοούμενοι όλων των εποχών και όχι για το φως της, το οποίο εμείς δεν είδαμε ποτέ λόγω αφρικανικής σκόνης. 

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-1
Ανηφορίζοντας προς την κορυφή του Όρους. 

Ήρθαμε με τα ποδήλατα, πράξη που αποδείχθηκε σοφή ποικιλοτρόπως. Η λογική μας ήταν ότι στην Αίγινα πετάγεσαι για μονοήμερη ή για Σαββατοκύριακο, εύκολα, μέσα σε 40 λεπτά από τον Πειραιά, όπου, επίσης εύκολα, πας με το ποδήλατο. Έπειτα, το ίδιο το νησί δεν έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές και ανάλογα με το επίπεδο του καθενός υπάρχουν ενδιαφέρουσες διαδρομές. Γλιτώνεις επιπλέον την κίνηση στην πόλη, τους ελιγμούς στα στενά δρομάκια και κυρίως το δύσκολο παρκάρισμα τα Σαββατοκύριακα. Δυστυχώς, στην Αίγινα δεν υπάρχουν υποδομές για ποδηλάτες, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε για τον εξοπλισμό σας και να είστε προσεκτικοί στην οδήγηση. Πάντως, στ’ αλήθεια, είναι να απορεί κανείς που δεν έχει διαμορφωθεί ποδηλατόδρομος τουλάχιστον στο επίπεδο παραλιακό μέτωπο – σχεδόν το απαιτεί η μορφολογία του.  

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-2
Το λιμάνι της Αίγινας, προτού κατακλυστεί από τα πλεούμενα του καλοκαιριού. 

Διαδρομές για όλους

Η θάλασσα αστράφτει, γάτες ρουφούν ήλιο στα πεζούλια, πουλιά τιτιβίζουν. Όλα αυτά τα απολαυστικά κοινότοπα της άνοιξης είναι εδώ τώρα, στη διαδρομή από την Αίγινα έως τη διάσημη Πέρδικα –το ψαροχώρι στο οποίο όλοι έρχονται για τις ψαροταβέρνες και το νησάκι Μονή με τα παγόνια και τα ελάφια– τα καΐκια θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια μετά το Πάσχα. Αυτή είναι η πιο εύκολη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε: έχει μήκος 9 χλμ., είναι όλη παραθαλάσσια και χωρίς υψομετρική διαφορά, ωστόσο σε αρκετά σημεία ο δρόμος είναι πολύ στενός. Στάση αξίζει να κάνετε στο λιμανάκι του Αγίου Βασιλείου και στις παραλίες του Μαραθώνα – τα ηλιοβασιλέματα από εδώ είναι μνημειώδη. 

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-3
Ο ναός της Αφαίας, από μόνος του λόγος για να έρθετε στην Αίγινα. 

Για τους πιο εξασκημένους προτείνουμε τη διαδρομή που ξεκινά από την Αίγινα και ανηφορίζει προς τα ανατολικά (πινακίδες προς Αγία Μαρίνα). Με ήπιες κλίσεις, θα φτάσετε πρώτα στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου, το φημισμένο προσκύνημα της Αίγινας (πολιούχος του νησιού, βέβαια, είναι ο Άγιος Διονύσιος). Πάρτε βαθιά ανάσα και πεταλάρετε στην έντονη ανηφόρα που στρίβει αριστερά προς την Παλιαχώρα, την πρωτεύουσα του νησιού έως και τον 18ο αιώνα. Σήμερα τα σπίτια έχουν καταρρεύσει και στον λόφο σώζονται περισσότερες από 30 εκκλησίες, γι’ αυτό και αποκαλείται Μυστράς της Αίγινας. Περπατήστε μέσα στην οργιώδη βλάστηση και την απόλυτη ησυχία, περάστε τα κατώφλια των ναών για να δείτε απομεινάρια τοιχογραφιών και φτάστε ψηλά, έως τον δίδυμο ναό των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου και το κάστρο.

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-4
Σουβάλα στους πρόποδες του Όρους. Στο νησί υπάρχουν πολλές και χρησιμεύουν για τη συλλογή νερού και το πότισμα των ζώων. 

Από τον Άγιο Νεκτάριο μπορείτε να συνεχίσετε έως τον ναό της Αφαίας και την Αγία Μαρίνα, ωστόσο προτείνουμε να κατευθυνθείτε βόρεια, στον δευτερεύοντα ασφαλτόδρομο που διασχίζει το πευκοδάσος και κατηφορίζει απολαυστικά έως τη Σουβάλα, το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Συνεχίστε πλάι στη θάλασσα προς τα δυτικά, περνώντας από το Βαθύ. Το ωραιότερο τμήμα της διαδρομής ξεκινά: Θα συναντήσετε το σπίτι όπου έζησε κάποια χρόνια ο Νίκος Καζαντζάκης, τον φάρο, λιμανάκια και βραχώδεις ακτές με κρυστάλλινα νερά, θα περάσετε πλάι από τα γλυπτά του Καπράλου και του Μόραλη και θα καταλήξετε στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, ό,τι απέμεινε δηλαδή από τον ναό του Απόλλωνα, μετά από μια κυκλική διαδρομή 20 χλμ. 

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-5
Η ποδηλατάδα ξεκινά και καταλήγει πάντα στην πόλη της Αίγινας. 

Για γερά πόδια

Αν είστε δεινοί ποδηλάτες, τότε αξίζει να πεταλάρετε στα ορεινά του νησιού, στη διαδρομή που περνά ανάμεσα από τα βουνά Όρος και Πλατυβούνι. Μακριά από την πολυκοσμία θα συναντήσετε ζώα να βόσκουν, ήσυχα χωριά, θα δείτε γερακίνες να πετούν στα ψηλά και θα ανακαλύψετε επιπλέον κάποια από τα εννέα Μονοπάτια Πολιτισμού που έχουν διανοιχτεί και σηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια (αναλυτικά στο energoi-aegina.gr). Η διαδρομή μπορεί να είναι κυκλική, συνολικού μήκους 30 χλμ., με τα 10 από αυτά, έως το Ανιτσαίο, να είναι τα πιο απαιτητικά. Στάση θα κάνετε σίγουρα στην Παχειά Ράχη, το ωραιότερο χωριό του νησιού, με τα πέτρινα σπίτια από την τοπική μαυρόπετρα. Λίγο αργότερα θα δείτε στα δεξιά σας πινακίδα για τον ναό του Ελλάνιου Δία. Ανάλογα με το είδος του ποδηλάτου σας, συνεχίστε έως το τέρμα του χωματόδρομου, αφήστε το ποδήλατο και ανηφορίστε το μονοπάτι (30-40 λεπτά) έως την κορυφή του Όρους, όπου βρισκόταν ο βωμός του Ελλάνιου Δία, ενώ σήμερα το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Οι ντόπιοι περιπατητές έρχονται εδώ κάθε Μ. Παρασκευή ξημερώματα για να δουν τη φαντασμαγορική ανατολή. Στους πρόποδες του Όρους ακολουθήστε τη σήμανση που πολύ γρήγορα θα σας οδηγήσει στο Ιερό του Δία, πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε το εκκλησάκι του Ταξιάρχη. 

Η συνέχεια της διαδρομής γίνεται σταδιακά κατηφορική, διασχίζει πυκνή βλάστηση και αγναντεύει τη θάλασσα από ψηλά. Περνά από το Ανιτσαίο, τις Πόρτες και τον παραθεριστικό οικισμό της Αγίας Μαρίνας, μπαίνει στο πυκνό πευκοδάσος και οδηγεί στον συγκλονιστικό ναό της Αφαίας. Λέγεται πως σχηματίζει ιερό ισοσκελές τρίγωνο με τον Παρθενώνα και τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Λέγεται επίσης ότι η τοπική θεά Αφαία ταυτίζεται με την Αθηνά, ότι ο ναός λεηλατήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και μέρη του πουλήθηκαν στον Λουδοβίκο Αˊ της Βαυαρίας. Σε κάθε περίπτωση είναι ό,τι ομορφότερο θα δείτε στην Αίγινα. Και όλες τις εποχές του χρόνου! 

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-6
Επιλέξτε τα τοπικά προϊόντα που σας αρέσουν και χαρείτε τη φύση. 

Πικνίκ στον αρχαίο ελαιώνα

Όταν ο γαλλικός οίκος Hermès διάλεγε τον αρχαίο ελαιώνα της Αίγινας για την καμπάνια του 2012, οι ντόπιοι δεν καλοκαταλάβαιναν τον λόγο. Οι περισσότεροι τουλάχιστον. Ο Δημήτρης ο βοσκός που πηγαίνει εκεί τα ζώα, όμως, κρυφογελούσε, καθώς γνώριζε καλά πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μέρος. Μας μιλάει για τα αγριοκούνελα που ζουν εδώ και για τα δρακόσπιτα που έχει εντοπίσει στην ευρύτερη περιοχή. Παρότι ο ελαιώνας αποκαλείται αρχαίος, υπολογίζεται ότι τα δέντρα έχουν ηλικία 400-500 ετών και οι εντυπωσιακοί κορμοί τους μοιάζουν σαν να στήνουν έναν δραματικό χορό. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να δω πολύ περισσότερα δέντρα, ωστόσο η ομορφιά είναι εκεί. Στο απόκοσμο τοπίο με τους σχίνους βρίσκονται και τα εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Κυριακής και της Αγίας Τριάδας. Ο δρόμος που θα σας φέρει έως εδώ είναι ένας σκληρός χωματόδρομος που ξεκινά (αρχικά έως έντονα ανηφορικός τσιμεντόδρομος) από τον οικισμό της Αιγινήτισσας – εναλλακτικά ακολουθήστε το μονοπάτι από τον Μαραθώνα. Οι ντόπιοι έρχονται για πικνίκ την Πρωτομαγιά, ωστόσο εδώ δεν θα βρείτε τα ολάνθιστα αγριολούλουδα του υπόλοιπου νησιού για το στεφάνι σας, παρά μόνο αγκαθωτούς ασπάλαθους.

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-7
Φρούτα από τον διάσημο πάγκο της Νεκταρίας. 

Τοπικές γεύσεις για το καλάθι μας

Φιστικονοστιμιές από το Αιάκειον Πάστα φιστίκι 100%, κρέμα φιστικιού Αιγίνης με και χωρίς ζάχαρη, κρέμα μαύρης σοκολάτας με φιστίκι, φιστικάτο, μπάρες φιστικιού, φιστικίνι, φλωρεντίνα με αλατισμένο φιστίκι. Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Εξήντα τέσσερα χρόνια και εννέα βραβεία ποιότητας μετά, το Αιάκειον μοιάζει συνώνυμο με τα γλυκά φιστικιού. Με δική τους παραγωγή, οι εξάδελφοι Αλέξανδρος Κουκούλης και Μιχάλης Γαλάνης πειραματίζονται με τα υλικά και τα φιστίκια και φτιάχνουν γεύσεις που θα θυμάστε για πάντα. Δοκιμάστε τα βραβευμένα spreads, μαρμελάδα φιστίκι, παστέλι με φιστίκι, μπάρες για το πρωινό πικνίκ σας, πάρτε για το σπίτι τα απίθανα τσάτνεϊ και πέστο φιστικιού και καθίστε στον ρετρό χώρο του για το αλησμόνητο παγωτό φιστίκι (σε επτά διαφορετικές γεύσεις), το προφιτερόλ φιστίκι και τα σούπερ πρωινά με τα προϊόντα τους. Ένα από τα τραπεζάκια του υπήρξε το «γραφείο» του Μόραλη, όπως ο ίδιος το αποκαλούσε. (Λεωφ. Δημοκρατίας 18-20, τηλ. 22970-27235) 

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-8
Ο Γιάννης Χερουβείμ με τα ζώα του, στο Σφεντούρι. 

Γαλακτοκομικά από σπίτι Ο Γιάννης Χερουβείμ είναι ένας νέος άνθρωπος που επέστρεψε με την οικογένειά του στη γενέτειρά του για να συνεχίσει και να εξελίξει την κτηνοτροφία των προγόνων του. Στο χωριό Σφεντούρι διατηρεί την κτηνοτροφική μονάδα αλλά και το σύγχρονο τυροκομείο, όπου μάλιστα «τρέχει» αγροτουριστικό πρόγραμμα για να διδάξει στα παιδιά πώς παράγονται τα βασικά προϊόντα που καταναλώνουμε. Φτιάχνει, μεταξύ άλλων, πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι –εξαιρετική βάση για το πρωινό σας στη φύση– αλλά και νόστιμη γραβιέρα, ανθότυρο με φιστίκι, ρυζόγαλο, κρέμες, μέχρι και παγωτό. Τα προϊόντα που ξεχωρίζει, όμως, είναι το κατσικίσιο αιγινήτικο γκερεμέζι και τα περίφημα τσίγαρα, μια πρόβεια κρέμα που παίρνει από το βούτυρο και η οποία θεωρείται το… χαβιάρι της Αίγινας, αφού πωλείται 50 ευρώ το κιλό! («Ορεινή Αίγινα», τηλ. 6944-540424)

Κέικ φιστίκι Ο φούρνος Πούντου στο χωριό Κυψέλη, εκτός από διάφορα είδη ψωμιού και ένα άλειμμα φιστικοπραλίνας, φτιάχνει συχνά κέικ φιστίκι ή φιστικόπιτα, ένα γλυκό που θυμίζει ραβανί με μπόλικο τριμμένο φιστίκι. (τηλ. 22970-22495)

Φρούτα και λαχανικά Υπέροχη εικόνα οι πλανόδιοι μανάβηδες του νησιού, αλλά εμείς επιλέξαμε το κιόσκι του Σταύρου Φώσκολου, λίγο πριν από την παραλία Μαραθώνα, ο οποίος συνεργάζεται με άλλους παραγωγούς ήπιας καλλιέργειας. Φροντίστε να έρθετε νωρίς το πρωί, γιατί μετά τις 10 τα κηπευτικά του εξαντλούνται. Εάν δεν είναι εκεί, πάρτε ό,τι θέλετε και αφήστε του ό,τι κρίνετε από χρήματα. Θα βρίσκεται στο παρακείμενο χωράφι φροντίζοντας τις πατάτες του. Στον Μαραθώνα άλλωστε καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η πατάτα, με πρωτοβουλία του Καποδίστρια. (Κτήμα Αώνη, τηλ. 6980-724450)

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-9
Η Carla στο Μηλοκύδωνο φτιάχνει πίτες με βιολογικά προϊόντα. 

Πίτες και βιολογικά προϊόντα Η Ιταλίδα Carla Di Domenico ζει στην Αίγινα εδώ και 17 χρόνια και στο μαγαζί της, το Μηλοκύδωνο, όλοι ξέρουν ότι θα βρουν εκλεκτά βιολογικά προϊόντα και deli από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Από εκεί προμηθευτήκαμε, μεταξύ άλλων, τα βιολογικά φιστίκια του αιγινήτικου Κτήματος Καραπάνου και το βιολογικό μέλι του Σάκη Καλτσούδα. Η Carla όμως φτιάχνει και χειροποίητες πίτες, vegan και μη, αυστηρά με βιολογικά προϊόντα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες σερβίρει και βιολογικά μεζεδάκια. Πάρτε ταπεράκι! (Φανερωμένης 9, τηλ. 22970-22400)

Ψωμί στον ξυλόφουρνο Στον ξυλόφουρνο του Νίκου Νιάτση, στη συνοικία Άγιοι Ασώματοι, θα βρείτε ολόφρεσκο ψωμί, βουτήματα και χειροποίητη τυρόπιτα. (Αφαίας 10, τηλ. 22970-24297)

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-10
Στον ξυλόφουρνο των Αγίων Ασωμάτων. 

Σημειωματάριο

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Από τον Πειραιά τα δρομολόγια προς την Αίγινα είναι συνεχή, από τις 07.00 έως τις 18.00, με δελφίνια ή πλοία των εταιρειών Blue Star Ferries, Saronic Ferries, Aegean Flying Dolphins, A.N.E.S. Το ταξίδι διαρκεί από 40 λεπτά έως 1 ώρα και 15 λεπτά και κοστίζει από 9 έως 15,50 ευρώ το άτομο, για την απλή μετάβαση. Εάν δεν διαθέτετε δικό σας ποδήλατο, μπορείτε να νοικιάσετε από το Giakas rentals (τηλ. 22975-00327), που βρίσκεται στο λιμάνι. Το κόστος είναι 10 ευρώ την ημέρα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Παρά την πληθώρα των καταλυμάτων, η Αίγινα δεν έχει να επιδείξει σύγχρονες αξιόλογες προτάσεις διαμονής, καθώς επικρατεί η αισθητική περασμένων δεκαετιών. Επιλέγουμε το Αιγινήτικο Αρχοντικό (τηλ. 22970-24968, aeginitikonarhontikon.com, από 60 ευρώ με πρωινό), το οποίο διαθέτει προσωπικότητα και βρίσκεται στα στενάκια της Αίγινας, δίπλα στον πύργο Μαρκέλλου και τον ναό του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μια οικία του 1780 που πήρε τη νεοκλασική της μορφή το 1900 και έγινε ξενοδοχείο το 1987. Στα 12 δωμάτιά του έχουν διαμείνει, μεταξύ άλλων,  ο ναύαρχος Κουντουριώτης, ο Άγιος Νεκτάριος και ο Κώστας Βάρναλης. Το παλιό κτίριο χρήζει ανακαινίσεως, ωστόσο θα απολαύσετε την όμορφη εσωτερική αυλή, το χαγιάτι αλλά και την ατμόσφαιρα εποχής στη σουίτα με τα ζωγραφιστά ταβάνια και τα παλιά ξύλινα έπιπλα και δάπεδα. Το ευτύχημα είναι ότι πέρασε πρόσφατα στα χέρια των νεαρών αδελφών Τόγια, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει μελέτη αποκατάστασης και ανακαίνισης.  
Ενδιαφέρουσα πρόταση αποτελεί το καινούργιο ξενοδοχείο Angelina boutique escape (τηλ. 22970-61767, angelina-aegina.gr, από 85 ευρώ με πρωινό) στην Πέρδικα και τα διαμερίσματα Βραχόκηπος (τηλ. 6944-788808, από 80 ευρώ) στο Βαθύ. 

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-11
Αιγινήτισσα

ΦΑΓΗΤΟ

Φρέσκα ψάρια –μεταξύ των οποίων οι κατσούλες, που αλλού πετιούνται, αλλά εδώ αναδεικνύονται στο τηγάνι με βούτυρο και σάλτσα ντομάτας–, χταπόδια, καλαμαράκια και οστρακοειδή. Αυτά τα ωραία θα γευτείτε σε αναβαθμισμένες συνταγές στον Σκοτάδη (Λ. Δημοκρατίας 46, τηλ. 22970-24014), στην περατζάδα του Γιαλού. Βελούδινη ταραμοσαλάτα, φιλετάκια γαύρου μαριναρισμένα στο λεμόνι, ταρτάρ μπαρμπούνι, καρπάτσιο στήρας σε ένα ουζερί 77 χρόνων που διαχειρίζεται άξια ο Γιώργος Λυκούρης με σεφ τον Σωτήρη Λαμπαδάριο. Επιπλέον λόγος να το προτιμήσετε είναι η συνέπεια στην ηθική αλιεία, καθώς σερβίρεται αυστηρά ό,τι επιτρέπεται να ψαρευτεί την κάθε εποχή. 
Το σημείο που ονειρευόμαστε όλο τον χειμώνα: μια προβλήτα μπροστά στη θάλασσα με θέα το ηλιοβασίλεμα. Θα το βρείτε στο εστιατόριο Αιγινήτισσα (τηλ. 22970-61546), στην ομώνυμη παραλία, και θα συνοδεύσετε τη στιγμή με λιγκουίνι με γαρίδες και ιδιαίτερα σαγανάκια θαλασσινών.

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-12
Σοφία

Ψαροφαγίας συνέχεια στην Πέρδικα και στο εστιατόριο Νώντας (τηλ. 22970-61233), για εξαιρετικό τηγάνισμα και τη σπεσιαλιτέ του, την τηγανόσουπα. Δοκιμάστε και το τηγανητό γαριδάκι ή κάποια από τις σπιτικές πίτες του. Για κρεατοφαγία στην πόλη, επιλέξτε το μεζεδοπωλείο Πετράς (Παναγή Ηρειώτη 47, τηλ. 22970-22428) με μεζέδες ανατολίτικης έμπνευσης αλλά και εξαιρετικά νόστιμα χορτοφαγικά πιάτα που φροντίζει με μεράκι η Ράνια. Στο χωριό Ανιτσαίο καθίστε στο Στέκι του Κυνηγού (τηλ. 22970-31210) ή στο Πέτρινο (τηλ. 22970-31232). Στις Πόρτες, αυτή την εποχή, επιλέξτε την αυλή της Σοφίας (τηλ. 22970-31387), που φτιάχνει σπιτικά μαγειρευτά, μεζεδάκια και ζυμωτό ψωμί. Στον Βατζούλια (Αφαίας 215, τηλ. 22970-22711), στην Αίγινα, δεν θα πάτε τόσο για το φαγητό, όσο για το απίθανο σκηνικό καφενείου και την αυλή με κυκλαδίτικο χρώμα. 

Αίγινα: Ποδηλατάδες και πικ νικ στον ελαιώνα-13
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή