Γιατί το Αννεσί είναι η «Βενετία των Άλπεων»;

Γιατί το Αννεσί είναι η «Βενετία των Άλπεων»;

Στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, το Αννεσί είναι ένα κρυμμένο διαμάντι χωρίς να κομπάζει γι’ αυτό. Και ενθουσιάζει τους φίλους των σπορ κάθε εποχή του χρόνου.

8' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την «Ένωση Πόλεων και Χωριών» της Γαλλίας, το Αννεσί είναι σταθερά μια απ’ τις καλύτερες πόλεις της Γαλλίας ως προς την ποιότητα της ζωής που εξασφαλίζει στους ανθρώπους της. Χτισμένη στις παρυφές της ομώνυμης λίμνης, η κομψή πόλη της Άνω Σαβοΐας προσφέρει θέλγητρα και για τον επισκέπτη: γαλήνη, υπέροχη φύση και πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες. Εκτός της λίμνης και των καναλιών του ποταμού Thiou που την περιβάλλουν, θα περιηγηθείτε στις επιβλητικές αλπικές κορυφές που στέκουν περήφανα τριγύρω της, θα γευτείτε τα πληθωρικά από άποψης θερμίδων πιάτα της και θα κάνετε πλήθος υπαίθριων σπορ. Είτε βρεθείτε το καλοκαίρι ή το χειμώνα, το σίγουρο είναι πως δεν θα πλήξετε. Το φθινόπωρο εν προκειμένω, είναι μια απ’ τις πολύ καλές εποχές, αρκεί να έχετε μαζί σας ομπρέλα, κάτι που ισχύει βέβαια και για τους άλλους μήνες του χρόνου, καθώς ο καιρός είναι απρόβλεπτος.

Το Αννεσί είναι μια μικρή αλλά πολύ πλούσια πόλη. Ως το 1860, ανήκε στην Ιταλία, ώσπου εκείνη τη χρονιά με δημοψήφισμα, οι πολίτες αποφάσισαν την προσάρτηση στη Γαλλία. Σήμερα, έχει ένα απ’ τα μεγαλύτερα ποσοστά εύπορων κατοίκων και μη προσιτών επιλογών στέγασης. Η αιτία ακούει στο όνομα Ελβετία. Πάρα πολλοί κάτοικοί του ζουν εδώ αλλά δουλεύουν στη Γενεύη, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 42 χλμ. Ο πλούτος του όμως δεν είναι προκλητικός. Δε θα δείτε ακριβά μαγαζιά και φίρμες πολυτελείας στο Αννεσί. Ακριβή είναι η γη, τα σπίτια, και ελαφρώς το φαγητό. Μια αξιοσημειωτη κοινωνική πτυχή του αφορά στο μη πολυπολιτισμικό του χαρακτήρα. Σε αντίθεση με τις μεγάλες γαλλικές πόλεις, εδώ θα δείτε πολύ μικρότερη αναλογία μαύρων ή φτωχότερων μεταναστών, ενώ θα συναντήσετε ελάχιστες μπούρκες στο δρόμο. Σε κάποιους Δυτικούς, μπορεί αυτό να δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας, σε άλλους όμως προκαλεί αμηχανία, καθώς δεν αποτυπώνει μια αληθινή εικόνα της ζωής.

Η λίμνη του Αννεσί

Αναμφίβολα, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η λίμνη. Τα τιρκουάζ νερά της δεν έχουν τη συνηθισμένη «λιμνίσια» λασπουριά -το πόσιμο νερό της πόλης προέρχεται εξάλλου από αυτά, ενώ από το καλοκαίρι έως τις αρχές του φθινοπώρου προσφέρονται και για βουτιά στις τουλάχιστον τέσσερις πολύ προσβάσιμες παραλίες της. Θα τη χαρείτε όμως και με τα περίφημα pedalo, τα γνωστά μας θαλάσσια ποδήλατα, που με 22 ευρώ την ώρα, θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς εδώ δεν υπάρχει ούτε κύμα ούτε τζετ σκι να σας… απειλούν. Τα τουριστικά πλοιάρια κάνουν επίσης ωραιότατες βόλτες, συνοδεία ξεναγού, ενώ έχετε και την επιλογή να ενοικιάσετε ένα μικρότερο σκάφος -απ’ αυτά που δεν χρειάζονται δίπλωμα skipper- ή να καλέσετε ένα water taxi για να σας μεταφέρει γρήγορα σε μια πιο απομακρυσμένη περιοχή της λίμνης. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε SUP, ιστιοπλοΐα ή σκι. Χορτασμένοι από τις δραστηριότητες, θα χαλαρώσετε στήνοντας ένα αυτοσχέδιο πικ νικ στο γρασίδι του Champs de Mars. 

Βόλτα με ποδήλατο

Συνολικά, η περίμετρος της λίμνης είναι 42 χιλιόμετρα. Ο γύρος της δεν είναι τόσο δύσκολος, αφού το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου είναι απολύτως επίπεδο. Το πιο κοπιαστικό κομμάτι βρίσκεται στη δυτική πλευρά, όπου υπάρχουν ανηφόρες. Θα σας πρότεινα να ενοικιάσετε ένα ποδήλατο (κόστος περί τα 12 ευρώ η ώρα), να ξεκινήσετε απ’ την Παλιά Πόλη και να κατευθυνθείτε προς την ανατολική πλευρά της λίμνης ως το Château de Duingt. Η διαδρομή είναι βατή ακόμα και για μικρά παιδιά. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα βρείτε ανοιχτό το σνακ-μπαρ L’abri Cyclette, κατάλληλο για μια μεγάλη ανάσα, ένα αναψυκτικό, ένα ελαφρύ σνακ ή και για μικροεπισκευές του ποδηλάτου σας. Mετά την επίσκεψη στο κάστρο του Duingt, θα επιστρέψετε, έχοντας κάνει 25 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου δίπλα από κρυστάλλινα νερά, παλιά αρχοντικά και μοντέρνα σπίτια, όμορφα εστιατόρια και beach bars, πράσινα λιβάδια με ζώα που βόσκουν και οπωροφόρα δέντρα, σχολές ιππασίας και παιδικές χαρές όπου γίνονται πάρτι και οργανώνονται κάθε λογής δραστηριότητες. 

Γιατί το Αννεσί είναι η «Βενετία των Άλπεων»;-1
Το πιο εμβληματικό σημείο του Αννεσί, τo μεσαιωνικό Palais de l’Île, είναι μια παλιά φυλακή που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Shutterstock

Περίπατος στην Παλιά Πόλη 

Το Αννεσί δεν λέγεται τυχαία η «Βενετία των Άλπεων». Σε κάθε στροφή, ένα ζευγάρι ή μια οικογένεια αγκαλιάζεται και βγάζει φωτογραφίες μπροστά απ’ τα φωτογενή κανάλια της πόλης. Απαραίτητη στάση, η γέφυρα Pont des Amours, την οποία θα διασχίσετε, για να περάσετε στη συνέχεια απ’ τους «Κήπους της Ευρώπης» και να βρεθείτε στο πιο εμβληματικό σημείο της πόλης, τo μεσαιωνικό Palais de l’Île, την παλιά φυλακή που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Όλοι οι γύρω δρόμοι θα σας παράσχουν γενναιόδωρα μια εμπειρία «μικρής Βενετίας». Τα κανάλια είναι όμορφα, καθαρά και φροντισμένα. Δε θα βρείτε ζαρντινιέρα με μαραμένο φυτό. Τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μικρά μαγαζιά και οι πλατείες που θα συναντήσετε στο δρόμο σας, θα σας προσκαλούν σε διαδοχικές στάσεις. Το περπάτημα στην Παλιά Πόλη είναι απολαυστικό ακόμα και για τα παιδιά, αρκεί να ικανοποιήσετε την ανάγκη τους να ανέβουν στο ιστορικό καρουσέλ του Αννεσί. 

Δυο αξιόλογα μουσεία

Αν έχετε χρόνο, διάθεση και θέλετε να πάρετε μια γεύση της ιστορίας του τόπου, καθώς και των μεγάλων αλλαγών που συνέβησαν εδώ τους προηγούμενους αιώνες, ανηφορίστε στο Château d’ Annecy. Το κάστρο φιλοξενεί ένα ενδιαφέρον Ιστορικό-Αρχαιολογικό Μουσείο, περιοδικές εκθέσεις τέχνης και προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη. Kαι οπωσδήποτε βάλτε στην ατζέντα σας μια επίσκεψη στο Μουσείο των Κινουμένων Σχεδίων. Κάθε καλοκαίρι στο Αννεσί πραγματοποιείται το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ animation στον κόσμο και η πόλη αναπόφευκτα επενδύει σε αυτή τη μορφή τέχνης. (musees.annecy.fr). 

Γιατί το Αννεσί είναι η «Βενετία των Άλπεων»;-2
Παραπέντε: για τους φίλους των υπαίθριων σπορ, το Αννεσί είναι ένας αληθινός παράδεισος. Φωτ. Tor Stryger/Unsplash

Πάρτε τα βουνά

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της πόλης είναι η ποικιλία υπαίθριων δραστηριοτήτων που προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Επιχειρήστε να κάνετε πεζοπορία και ανάβαση στην ανατολική πλευρά της λίμνης, στο βουνό Semnoz. Μπορείτε να περπατήσετε όσες ώρες αντέχετε ή επιθυμείτε, να επιχειρήσετε οργανωμένη αναρρίχηση σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής και να δείτε τα καταφύγια ελαφιών και άλλων ζώων του βουνού. Τα βήματά σας πιθανόν θα σας οδηγήσουν στον σταυρό Croix de Chuguet, σ’ ένα μικρό ξέφωτο με εκπληκτική θέα στην λίμνη. 

Αν δεν είστε της πεζοπορίας, καλέστε ένα ταξί απ’ την πόλη με προορισμό το Les Terasses du Lac (restaurant-les-terrasses-du-lac.com), ένα σικ εστιατόριο σκαρφαλωμένο στην πλαγιά, με προσεγμένες γεύσεις και θέα που κόβει την ανάσα. Για τους πιο περιπετειώδεις και ριψοκίνδυνους, το παραπέντε είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής δραστηριότητα στην περιοχή: σηκώνοντας το βλέμμα προς τις κορυφές της δυτικής πλευράς της λίμνης, θα δείτε δεκάδες κινούμενες κουκκίδες να αιωρούνται, με φόντο το κατάφυτο τοπίο. Τους χειμερινούς μήνες το παραπέντε αντικαθίσταται από το σκι, καθώς υπάρχουν τριγύρω αρκετές διαθέσιμες πίστες.   

Γιατί το Αννεσί είναι η «Βενετία των Άλπεων»;-3
Ξύλινες κατοικίες στο Talloires με θέα στη λίμνη. Φωτ. Ed Orozco/Unsplash

Εκδρομή στο Talloires

Ένα από τα πιο όμορφα παραλίμνια χωριά, ιδανικό για ημερήσια εξόρμηση, είναι το Talloires, στο οποίο καταλήγει μια ευχάριστη διαδρομή που περνά μέσα από μικρότερα γραφικά χωριουδάκια. Εδώ θα βρείτε μια ωραιότατη πλαζ με βατήρες, σκάλες και εξέδρες κι ένα μπαρ-εστιατόριο που σερβίρει τις τοπικές λιχουδιές, σε πολύ προσιτές τιμές. Κάνοντας έναν περίπατο στον οικισμό, θα δείτε ανθρώπους να παίζουν πετάνκ ή mölkky (ρίξιμο ξύλου, ένας συνδυασμός πετάνκ και μπόουλινγκ) και να κάνουν ποδήλατο ή οικογένειες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους. Στο Talloires θα βρείτε επίσης πολλά ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας και αντίστοιχου κόστους που διαθέτουν εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας και spa. Ξεχωρίζω το L’ Abbaye des Talloires (abbaye-talloires.com), το παλιό Αββαείο που λειτουργεί ως ξενοδοχείο από το 1862, στο οποίο έχουν μείνει κατά καιρούς πολλοί διάσημοι -από τον Μαρκ Τουέιν το 1891 έως τον Πωλ Σεζάν το 1896. Ο Σεζάν μάλιστα ζωγράφισε εκεί το έργο «Η λίμνη του Αννεσί» με το χαρακτηριστικό του μετα-ιμπρεσσιονιστικό στιλ, όπου απεικονίζεται το Château de Duingt στην απέναντι όχθη. 

Γιατί το Αννεσί είναι η «Βενετία των Άλπεων»;-4
Στο Αννεσί κανένας καλοφαγάς δεν θα δυσαρεστηθεί. Αξίζει να δοκιμάσετε τη μοντέρνα γαλλική κουζίνα του εστιατορίου Bloomer. Φωτ. Nicolas Villion

Φοντί, ρακλέτ και ταρτιφλέτ

Οι επιλογές στην πόλη για φαγητό είναι πολλές, ωστόσο για ένα οικονομικό γεύμα η εξής μία: οι τίμιες και αυθεντικές κρέπες, οι οποίες σερβίρονται με κάθε δυνατή γέμιση. Για πιο εξεζητημένες εμπειρίες, θα χρειαστεί να βάλετε το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη. Θέλετε βραβευμένα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας που σερβίρουν αφρούς και μικροσκοπικές μερίδες; Η Brasserie Brunet (brasseriebrunet.com), κάτοχος δύο αστεριών Michelin, είναι ό,τι πρέπει. Θέλετε μοντέρνα γαλλική κουζίνα; Πηγαίνετε στο Bloomer (bloomer-annecy.com), και στο Chez Ingalls (chezingalls.fr). Θα προτιμούσατε κάτι πιο παραδοσιακό; Η πόλη προσφέρει άφθονο φοντί σαβουαγιάρ (λιωμένα τυριά σε λευκό κρασί και κιρς), άφθονη ρακλέτ (λιωμένο τυρί, σερβιρισμένο με βραστές πατάτες) και άφθονη ταρτιφλέτ (gratin με πατάτες, λιωμένο τυρί, λαρντόν, κρεμμύδια και λευκό κρασί).

Κρουασάν, καφές και παγωτό

Περπατώντας στην πόλη, σίγουρα θα πέσετε πάνω σε κάποιον φούρνο. Ο γαλλικός φούρνος είναι ένα σύμπαν από μόνος του, συνεπώς οι γαστρονομικές ατασθαλίες σαφώς και επιτρέπονται: ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα βουτυρένιο κρουασάν και φροντίστε να κάψετε θερμίδες με το περπάτημα, γιατί παρακάτω σας περιμένουν νέες… προκλήσεις. Η Παλιά Πόλη είναι γεμάτη παγωτατζίδικα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, ήταν όλα εξαιρετικά. Ένα μαγαζί που αγαπούν ιδιαίτερα οι ντόπιοι είναι το Café des Arts (4 Passage de l’Isle, instagram.com/cafe.des.arts.annecy). Αξίζει μια στάση για καφέ, μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί και βέβαια για χάζι στο ιδιαίτερο εκείνο σημείο πίσω απ’ το Palais de l’Île. Θα δείτε τον κόσμο να περνά και θα θαυμάσετε τα στένσιλ και τα έργα που κοσμούν (ή ρυπαίνουν, κατά άλλους) τους τοίχους των απέναντι κτιρίων.    

Στην αγορά της Rue Saint-Claire

Τρεις μέρες την εβδομάδα, κάθε Κυριακή, Τρίτη, και Παρασκευή, τα πρωινά στη Rue Saint-Claire γίνονται πολύ θορυβώδη. Αιτία της κοσμοσυρροής είναι η περίφημη υπαίθρια αγορά. Μια φαντασμαγορία τοπικών προϊόντων της Άνω Σαβοΐας -από τυριά και λουκάνικα μέχρι μαρμελάδες, κρασιά και άλλα πολλά- αποκαλύπτεται στα μάτια των περίεργων περαστικών, καλώντας τους να δοκιμάσουν. 

Γιατί το Αννεσί είναι η «Βενετία των Άλπεων»;-5
Το υπνοδωμάτιο της Κόμισσας στο εντυπωσιακό Château de Menthon-Saint-Bernard. Φωτ. AFP/Visualhellas.gr

Από κάστρο σε κάστρο

Εκτός του Château de Duingt, που θα θαυμάσετε τόσο κατά τη διάρκεια της ποδηλατάδας σας όσο και από το Talloires, στην περιοχή υπάρχουν πολλά ακόμη επισκέψιμα κάστρα με γνωστότερο το Château de Menthon-Saint-Bernard, σε απόσταση 10 χλμ. απ’ το Αννεσί (chateau-de-menthon.com, ανοιχτά μέχρι μέσα Νοεμβρίου). Ο πύργος του εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Walt Disney, που λέγεται πως αποτέλεσε την έμπνευσή του για το εμβληματικό κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης. 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στο Αννεσί θα φτάσετε αεροπορικώς μέσω Γενεύης. Από εκεί θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα για να προσεγγίσετε με λεωφορείο το κέντρο της πόλης. Γενικά, οι συγκοινωνίες στην πόλη είναι πολύ αξιόπιστες και προσιτές. Το αυτοκίνητο δεν θα σας χρειαστεί.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Οι μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης καταλυμάτων προσφέρουν αρκετές επιλογές στην πόλη, πρέπει όμως να φροντίσετε για έγκαιρη κράτηση. Υπάρχουν φυσικά και τα ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, από τις γνωστές αλυσίδες τύπου Ibis έως μπουτίκ ξενοδοχεία πολυτελείας. Ξεχωρίζει το 4 αστέρων Imperial Palace (hotel-imperial-palace.com, από 120 ευρώ το δίκλινο) στις όχθες της λίμνης με τον εστέτ χαρακτήρα και την όμορφη θέα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή