Γιατί ενοχλήθηκε «τόσο» η Τουρκία

Γιατί ενοχλήθηκε «τόσο» η Τουρκία

Kύριε διευθυντά 
Σε απάντηση άρθρου με τίτλο «Σημαντικά τα Rafale αλλά…», που υπογράφει ο κ. Ενές Μπαϊρακλί, καθηγητής στο Τουρκογερμανικό Πανεπιστήμιο, στο φύλλο της 10.10., σημειώνω τα εξής:

Η Γαλλική Δημοκρατία δεν επισύναψε αμυντική συμφωνία με την Ελληνική για να «τιμωρήσει» την Τουρκία, όπως ισχυρίζεται ο κ. καθηγητής. Είναι πολύ μικρή σε σημασία η αντίληψη που έχουν οι φίλοι γείτονες για τον ρόλο της Γαλλίας και της Ε.Ε. παγκοσμίως. 

Η συμφωνία είναι άμεσο αποτέλεσμα της Συνθήκης AUKUS και το πρώτο στη συγκρότηση Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Δύναμης. Αγνοεί προφανώς το τουρκικό κατεστημένο τον ρόλο της Ε.Ε., προφανώς γιατί αντιλαμβάνεται τις διεθνείς σχέσεις με τον γνωστό, παραδοσιακό, μεσανατολικό τρόπο ανάγνωσης.

Η απόκτηση αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων με τεχνολογία αιχμής, οπλοστάσιο ικανό να σταματήσει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εκ μέρους οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή, αποτελεί σημαντικό βήμα προστασίας της ευρύτερης σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν απειλείται. Η Ελλάδα επενδύει στην ευημερία και τη σταθερότητα. 

Ας αναζητήσει ο κ. καθηγητής τον όρο «deterrence» για να αντιληφθεί καλύτερα ποια η σημασία επί του πεδίου ενός πλοίου/αεροσκάφους που έχει δυνατότητα να «δει» στόχους σε απόσταση 80 km. Προφανώς οιοσδήποτε θα σκεφτεί πολύ σοβαρά να προβεί σε άστοχες εξόδους Στόλου όταν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η άμεση απάντηση, ειδικά δε θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, όπως έχει πολλές φορές κάνει η γειτονική χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.

Κατανοητή η προσπάθεια αλλοίωσης των εντυπώσεων, αλλά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή