Επιστροφή Αγκυρας σε πρακτικές έντασης

Επιστροφή Αγκυρας σε πρακτικές έντασης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά στο «κόκκινο» κινείται η Αγκυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιλέγοντας τόσο όξυνση της ρητορικής της όσο και πράξεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που συνήλθε επί τρεισήμισι ώρες υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι η Αγκυρα «θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο που διεξάγονται στην υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία έχει δηλώσει στα Ηνωμένα Εθνη και στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει με την “ΤΔΒΚ”». Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι το «Γιαβούζ» θα βγει και πάλι στο προσκήνιο καθώς αναμένεται να ξεκινήσει, όπως είπε, νέα γεώτρηση τις επόμενες ημέρες. Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη πως «το “Ορούτς Ρέις” ολοκλήρωσε το 30% της εργασίας του στη δική του περιοχή ανατολικά της Αττάλειας» και κατέληξε λέγοντας πως «το “Φατίχ” αυτή τη στιγμή έφτασε κάτω από τα 4.000 μέτρα». Ο κ. Ντονμέζ σε μια ρητορική κλιμάκωση σημείωσε επίσης πως «κάθε τρυπάνι που χτυπάμε υπόγεια είναι υπογραφή για το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας. Κάτω από αυτή την υπογραφή υπάρχει ο μόχθος και η πίστη των 82 εκατομμυρίων».

Είχε προηγηθεί μία ακόμη επικοινωνιακή κίνηση από τον ίδιο τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Κυριακή παρέδωσε στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, με ειδική τελετή που έγινε στα ναυπηγεία Κωνσταντινούπολης, το νέο επίτευγμα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της γείτονος: την κορβέτα «Κιναλιαντά». Αναφερόμενος μάλιστα στην άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν στην Τουρκία τα αμερικανικά F-35, είπε πως η Τουρκία έχει γίνει πιο αποφασιστική και φτάνει η ώρα που θα έχει δικό της μαχητικό αεροσκάφος. «Οπως φτιάξαμε drones και ελικόπτερα, έτσι θα φτιάξουμε και το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Η ώρα ζυγώνει. Οταν ξυπνούν τον γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, πως η Τουρκία είναι σήμερα μία από τις 10 χώρες στον κόσμο που «έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει με δικές της δυνάμεις πολεμικό πλοίο». Η κορβέτα «Κιναλιαντά», σύμφωνα με όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος, θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει πυραύλους Atmaca (γεράκι). Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, σε μια ευρύτερη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος, δημοσίευσε βίντεο στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter, με φωτογραφίες από drones, όπου φαίνεται το πολεμικό ναυτικό να συνοδεύει το γεωτρύπανο «Φατίχ» και το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», με την επισήμανση πως πρόκειται για «περιπολικά αεροσκάφη και drones».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή