Το βάθος των «δύσκολων σχέσεων»

Το βάθος των «δύσκολων σχέσεων»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λόγω των σαρακοστιανών εδεσμάτων η Ραφήνα έχει την τιμητική της αυτές τις μέρες, αλλά όχι για την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν προσκλήθηκε στο δείπνο του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ντόρα και Τάσσος δεν θα συμφάγουν, για να μην αλληλοφαγωθούν» ήταν το αστείο που κυκλοφορούσε χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία, και ουδόλως -βέβαια- υιοθετούσε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιχειρούσε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι οι σχέσεις της ΥΠΕΞ με την Κυπριακή ηγεσία ουδέποτε ήταν καλές, πόσω μάλλον, εξαιρετικές, όπως διατείνονται οι δύο πλευρές. Η ίδια η κ. Μπακογιάννη, πάντως, όχι μόνο διαψεύδει ότι απεκλείσθη από το δείπνο, αλλά τονίζει ότι η ίδια το εισηγήθηκε.

Αν αναζητήσει κανείς τους λόγους της δυσπιστίας που κατά γενική ομολογία υπάρχει στην κυπριακή ηγεσία έναντι της κ. Μπακογιάννη, δεν θα δυσκολευθεί να τους εντοπίσει: Η δημόσια στήριξη της οικογένειας Μητσοτάκη προς τον κ. Γλ. Κληρίδη, όταν το προεδικό αξίωμα διεκδικούσε ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, ήταν αρκετή για να δημιουργηθεί ρήξη στις σχέσεις τους. Ρήξη που έγινε ακόμη βαθύτερη, όταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης -και μαζί του η κ. Ντόρα Μπακογιάννη- υποστήριξαν αναφανδόν το σχέδιο Ανάν, παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η Ν.Δ. προέτασσε την ανάγκη η Ελλάδα να μην εμπλακεί σε ένα ζήτημα που ούτως ή άλλως θα ετίθετο στην κρίση του ελληνοκυπριακού λαού.

Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη περί μιας «μεγάλης ευκαιρίας που χάθηκε», ακόμη και μετά τη συντριπτική καταψήφιση του σχεδίου Ανάν δημιούργησε στη νήσο την εντύπωση ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τον κ. Κ. Καραμανλή να την αναδείξει σε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Και τούτο διότι ουδέποτε στο παρελθόν Ελληνας ΥΠΕΞ δεν είχε τόσο διαφορετικές αντιλήψεις από την Λευκωσία και μάλιστα στο κορυφαίο ζήτημα της επίλυσης του πολιτικού της προβλήματος.

«Θα αναλάβεις το υπουργείο αλλά πρέπει να αποκαταστήσεις άμεσα τις σχέσεις με τους Κυπρίους» φέρεται να της είπε ο κ. Καραμανλής, όταν προ έτους της ανέθεσε το ΥΠΕΞ, ενώ ανάλογη λέγεται ότι ήταν η προτροπή και του κ. Καρ. Παπούλια. Ηταν τότε που η ίδια επείσθη να μεταβεί στη Λευκωσία και ταυτόχρονα να προβεί σε μια δημόσια δήλωση ότι «το σχέδιο Αναν ανήκει πια στην ιστορία».

Η Λευκωσία ωστόσο μάλλον θεώρησε αμφίσημη τη στάση της. Ετσι λίγες μόλις ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, και χωρίς να ενημερώσει την Αθήνα, έστειλε ένα κυπριακό πλοίο πέριξ των κατεχομένων, όχι τόσο για να δοκιμάσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας, αλλά κυρίως της νέας υπουργού. Το κυπριακό μήνυμα ήταν σαφές: Στο υπουργείο των Εξωτερικών δεν χωρούν προσωπικές στρατηγικές, πόσω μάλλον διαφορετικές απόψεις από αυτές που συμφωνούν Αθήνα και Λευκωσία. Την εβδομάδα που πέρασε μέσω διαρροών του ΥΠΕΞ υπήρξαν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τηλεφωνικώς στον κ. Παπαδόπουλο τις έντονες επιφυλάξεις της Αθήνας για τις έρευνες πετρελαίου στη Ν.Α. Μεσόγειο τις οποίες εξήγγειλε η Λευκωσία. Η ίδια το διέψευσε, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός -με το χθεσινοβραδινό δείπνο- θέλησε να επιβεβαιώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η εξωτερική πολιτική χαράσσεται άνωθεν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή