Δυσφορία για τράπεζες και κυβέρνηση

Δυσφορία για τράπεζες και κυβέρνηση

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ βαρύ είναι το κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη για τις τράπεζες, ενώ δυσαρέσκεια καταγράφεται και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στήριξης της ρευστότητας που προωθούνται από το υπουργείο Οικονομίας εν μέσω της διεθνούς κρίσης. Οπως προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Public Issue για την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της κρίσης, θεωρούν ότι θα πρέπει να αυξηθεί και να διευρυνθεί ο κρατικός έλεγχος στις τράπεζες, τη στάση των οποίων χαρακτηρίζουν ανεύθυνη. Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει, επίσης, ότι οι μέχρι σήμερα χειρισμοί, όχι απλώς δεν έχουν διασκεδάσει τις ανησυχίες των πολιτών, αλλά μάλλον τις έχουν αυξήσει.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τις τράπεζες, το 73% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι δυσαρεστημένο, έναντι μόλις 21% που δηλώνει ικανοποιημένο. Οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την αναγκαιότητα του κυβερνητικού προγράμματος ενίσχυσης των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ.

Το 46% των ερωτηθέντων απαντά ότι μάλλον δεν πρέπει το κράτος να στηρίξει οικονομικά τις τράπεζες, έναντι 42% που θεωρεί ότι μάλλον πρέπει. Είναι ωστόσο κατηγορηματικοί στην ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου των τραπεζικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, το 90% των ερωτηθέντων ζητεί μεγαλύτερο έλεγχο, έναντι μόλις 5% που θεωρεί ότι ο έλεγχος θα πρέπει να παραμείνει στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Επιπροσθέτως, το 71% των πολιτών χαρακτηρίζει καθόλου ή όχι και τόσο υπεύθυνη τη στάση των τραπεζών έναντι της οικονομικής κρίσης, ενώ μόνο το 21% τη χαρακτηρίζει πολύ ή αρκετά υπεύθυνη.

Κυρίαρχη εκτίμηση αποτελεί, επίσης, ότι ο βασικός λόγος για τον οποίον οι τράπεζες αρνούνται να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα είναι γιατί δεν επιθυμούν τη συμμετοχή και τον έλεγχο του κράτους. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται το 62% των ερωτηθέντων, έναντι 10% που θεωρεί ότι η στάση των τραπεζών στηρίζεται στην ελπίδα τους να εξαγοράσουν στο μέλλον άλλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, 8% που θεωρεί ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα γιατί δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα και 7% που πιστεύει ότι έχουν επιλέξει αυτή τη στάση γιατί δεν θέλουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους.

Τέλος, στο ερώτημα πώς αισθάνονται με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία, το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει πολύ ανήσυχο, το 39% αρκετά ανήσυχο, το 17% λίγο ανήσυχο και το 9% καθόλου ανήσυχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή