Κρίση εμπιστοσύνης στην οικονομία

Κρίση εμπιστοσύνης στην οικονομία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, αλλά και το πρόσωπο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα της Public Issue που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της «Καθημερινής» την περασμένη Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Αλογοσκούφη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ δύο στους τρεις ερωτηθέντες θεωρούν ότι «ο σημερινός υπουργός μάλλον χρειάζεται να αλλάξει». Οι περισσότεροι, μάλιστα, εκφράζουν την εκτίμηση ότι ένας τεχνοκράτης θα τα κατάφερνε καλύτερα από έναν πολιτικό για τη θέση, καθώς η κρίσιμη οικονομική συγκυρία δημιουργεί την ανάγκη «επιστημονικών» και, κυρίως, απαλλαγμένων από πολιτικές σκοπιμότητες χειρισμών. Οσον αφορά τη φορολογική πολιτική, η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει αντίθετη στην επιστροφή των τεκμηρίων διαβίωσης και εκτιμά ότι γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις που χρωστούν στο κράτος. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% των πολιτών «μάλλον δεν εγκρίνει» την επιστροφή των τεκμηρίων διαβίωσης, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των δύο μεγάλων κομμάτων να είναι αρνητική, ενώ μόλις το 29% εκφράζει θετική γνώμη για το μέτρο. Επιπλέον, δύο στους τρεις ερωτηθέντες (66%) πιστεύουν ότι σε ορισμένες επιχειρήσεις που χρωστάνε στο κράτος γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις, ενώ μόλις δύο στους δέκα (21%) εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο «μάλλον δεν συμβαίνει». Το 74% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. αυτό «περιορίζεται» στο 57%. 

Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό όσων δεν εμπιστεύονται τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης. Κληθέντες να τον κρίνουν ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, 75% των πολιτών δήλωσαν  ότι δεν τον εμπιστεύονται, ενώ μόλις ένας στους πέντε (24%) εξέφρασε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (51%) δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Αλογοσκούφη για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του είναι σχεδόν καθολική (96%). 

Με αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως δύο στους τρεις πολίτες (66%) εκτιμούν ότι «μάλλον χρειάζεται» να αντικατασταθεί ο σημερινός υπουργός (το 28% δεν βλέπει τέτοια ανάγκη). Ενας στους δύο ψηφοφόρους της Ν.Δ. συμμερίζεται μάλιστα αυτήν την άποψη, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο (83%).  Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (55%) θεωρεί ότι ένας τεχνοκράτης οικονομολόγος που δεν έχει ασχοληθεί με την πολιτική θα τα κατάφερνε «μάλλον καλύτερα» από έναν πολιτικό, ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών («το ίδιο» απαντά το 17%, ενώ «μάλλον χειρότερα» εκτιμά ότι θα τα πήγαινε το 16%). Την εκτίμηση αυτή μοιράζεται το 48% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 70% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή