Πρώιμη κάθε νέα συζήτηση για τα μέτρα

Πρώιμη κάθε νέα συζήτηση για τα μέτρα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει ακόμα καμία σκέψη για περαιτέρω άρση των περιορισμών πριν δούμε το πώς θα εξελιχθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου». Με αυτή τη φράση στην «Κ», κυβερνητική πηγή βάζει φρένο προσώρας στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για άνοιγμα περισσότερων κλάδων μετά τη χθεσινή πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο. Οποιαδήποτε συζήτηση συνεπώς δεν μπορεί να γίνει χωρίς να περάσουν έστω κάποιες μέρες που θα δείξουν πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο και κατά πόσον συμμορφώνονται πολίτες και επιχειρηματίες στα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρηθούν. Τη σχετική συζήτηση πάντως άνοιξε χθες ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό, αλλά και άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.  

Τα επόμενα βήματα

Eάν λοιπόν η πανδημία εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ύφεση και δεν αναζωπυρωθούν εστίες που μπορεί να δημιουργήσουν ένα τρίτο κύμα, τότε μπορεί να εξεταστούν περαιτέρω άρσεις των περιορισμών. Οχι όμως ακόμα. Η πρώτη που θα πέσει στο τραπέζι –ουσιαστικά έχει ήδη γίνει– είναι η επιστροφή στα θρανία των μαθητών γυμνασίου και λυκείου. Δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες για να συμβεί κάτι τέτοιο: είτε την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου είτε την επόμενη εβδομάδα, 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς δεν θα έχουν παρέλθει οι δύο εβδομάδες ώστε να δούμε τα αποτελέσματα του ανοίγματος της αγοράς. Αυτή άλλωστε, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν εντός της κυβέρνησης, είναι και η επικρατούσα άποψη. Οσον αφορά τη λειτουργία των χιονοδρομικών –λόγω του εποχικού χαρακτήρα τους– υπάρχει μία σημαντική παράμετρος: θα πρέπει να συνοδευτεί από άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό ώστε να μπορεί να πάει κάποιος. Η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να γίνει, όπως είπε και ο κ. Γεωργιάδης, αλλά μάλλον είναι πρώιμη για τον ίδιο λόγο που δεν θα ανοίξουν κατά πάσα πιθανότητα τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα: δεν έχουν παρέλθει ακόμα οι δύο εβδομάδες λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Τέλος, όσον αφορά την εστίαση, η επικρατούσα άποψη είναι πως δεν μπορεί να γίνει συζήτηση άμεσα. Ο πρωθυπουργός απέφυγε χθες να αναφερθεί στα επόμενα βήματα και προτίμησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε νέες δυσάρεστες καταστάσεις. «Θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών», ανέφερε.  

Εμβολιασμοί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθιξε και το θέμα των εμβολιασμών, καθώς χθες ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος. Μέχρις στιγμής στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 80.000 πολίτες, αριθμός που σχεδιάζεται να αυξηθεί με γοργούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα. Οσον αφορά την πρόταση του πρωθυπουργού για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορεί με ενιαίο διευρωπαϊκό τρόπο να αποδεικνύει ποιος έχει εμβολιαστεί, είναι κάτι που έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συζητηθεί και στην τηλεδιάσκεψη, το απόγευμα της Πέμπτης, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή