Ελληνοτουρκικά: Νέα επίθεση κατά Αθήνας από Ακάρ

Ελληνοτουρκικά: Νέα επίθεση κατά Αθήνας από Ακάρ

Η Ελλάδα είναι επεκτατική χώρα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε νέες σκληρές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας την Αθήνα ότι «επανειλημμένως και συνεχόμενα κάνει προβοκάτσιες, επιθετικές δηλώσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, διαστρεβλώνει τα γεγονότα και παραπλανεί». Ο κ. Ακάρ, στις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αρχηγούς των τριών Οπλων, ισχυρίστηκε ότι μέσω αυτών των ενεργειών οι Ελληνες «προσπαθούν να δείξουν πως η Ελλάδα είναι το θύμα και η Τουρκία η επιτιθέμενη χώρα. Ομως η ιστορία και οι σημερινές εξελίξεις ξεκάθαρα δείχνουν πως εκείνοι είναι που έχουν επεκτατική πολιτική και επιθετική πολιτική».

Οσον αφορά το προσφυγικόμεταναστευτικό, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «οι προσπάθειες της ελληνικής ακτοφυλακής να τρυπήσει τα φουσκωτά των αθώων απροστάτευτων ανθρώπων στη μέση της θάλασσας, όπως και να τους πυροβολούν, αυτό είναι πραγματικά ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, απαντώντας στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, απέκλεισε το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και τόνισε πως αυτό «είναι ένα όνειρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί».  

Ο Ερσίν Τατάρ αποκλείει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς απάντησε στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια που αφορούν την Τουρκία και ισχυρίστηκε πως «είναι μάταιες οι απόπειρες της Ελλάδας να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε όλα τα θέματα, να προτιμά την ένταση από τη συνεργασία και να προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας, καθώς αδυνατεί να αποδεχθεί τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της και στο άμεσο περιβάλλον της. Καλούμε την Ελλάδα, η οποία αφενός ομιλεί περί διαλόγου, αφετέρου πραγματοποιεί καθημερινά εχθρικές και προκλητικές δηλώσεις για την Τουρκία, σε κοινή λογική, ευθύτητα και ειλικρίνεια».

Εναντίον της Ελλάδας ήταν και οι αναρτήσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «οι ελληνικές δυνάμεις σέρνουν και σουβλίζουν τη βάρκα των μεταναστών και οδηγούν τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους στον θάνατο. Ολα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του ΝΑΤΟϊκού στοιχείου. Η Ε.Ε. παρακολουθεί… Χωρίς την τουρκική ακτοφυλακή, αυτοί οι άνθρωποι θα πέθαιναν».

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση της Αγκυρας πως αύριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχθεί στην Αγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχγιάν. Στο παρελθόν ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε κατηγορήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως βασικό χρηματοδότη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του προέδρου της Τουρκίας. Τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν κατηγορήσει το Αμπου Ντάμπι για τη συμμαχία του με την Ελλάδα, ενώ υπήρχαν ισχυρισμοί πως τα μαχητικά των Εμιράτων το 2020 είχαν βομβαρδίσει την τουρκική βάση στη Λιβύη. Τώρα ο κ. Ζαγέντ φθάνει στην Αγκυρα ως «ο μεγάλος επενδυτής».

Μπαράζ υπερπτήσεων

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς χθες οι Τούρκοι πραγματοποίησαν συνολικά εννέα υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά. Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τουρκικό αεροσκάφος F-1 εισήλθε στις 13.32 στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και πέταξε πάνω από την Παναγιά στα 1.000 πόδια. Στη συνέχεια, ζεύγος τουρκικών F-16, που εισήλθε και πάλι στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από την Παναγιά στα 22.000 πόδια στις 13.42 και τρία λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από τις Οινούσες στα 14.000 πόδια. Το ίδιο ζεύγος των τουρκικών F-16 πέταξε πάλι πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες, στα 12.000 πόδια στις 13.48 και στα 25.000 πόδια στις 13.50 και δύο λεπτά αργότερα στα 21.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή