Μητσοτάκης – Μισούστιν: Στο επίκεντρο το ενεργειακό

Μητσοτάκης – Μισούστιν: Στο επίκεντρο το ενεργειακό

Δύο εβδομάδες μετά το τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χθες ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες μετά το τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χθες ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν. Από πλευράς του Ελληνα πρωθυπουργού, μεγάλη έμφαση κατά τη συνομιλία δόθηκε στον τομέα της ενέργειας, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει μια διμερή συμφωνία που θα μειώνει τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες αυτή τη στιγμή ακολουθούν διαρκώς μια πορεία ανόδου, με πολλαπλές συνέπειες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά: η ξέφρενη πορεία επηρεάζει οριζοντίως τα πάντα και φτάνει μέχρι τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα, η κυβέρνηση αναζητάει τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας, καθώς, την ίδια ώρα, ιστορικά ρεκόρ καταγράφει και η τιμή της μεγαβατώρας, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 857,62% σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή σχεδόν εννέα φορές πάνω. Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom, βασικό πάροχο φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου για το 2022, που θα στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε και το θέμα της στενότερης τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, αλλά και η συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στη βάση του Κοινού Προγράμματος Δράσεων Ελλάδας – Ρωσίας 2022-2024 που υιοθετήθηκε από τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια διμερή συμφωνία που θα μειώνει τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ακολουθούν διαρκώς ανοδική τροχιά.

Στα σκαριά νέα μέτρα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με τη μετάλλαξη «Ομικρον», η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έρχεται και στη χώρα μας και πιθανότατα τον Ιανουάριο θα επικρατήσει. Το βέβαιο είναι ότι με το νέο έτος θα υπάρξουν νέα μέτρα, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μεταξύ αυτών που εξετάζονται από την κυβέρνηση είναι από τις 3 Ιανουαρίου 2022 να μειωθεί το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση, η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική παντού και να αυξηθεί η τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Xθες, πάντως, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ3, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της «Ομικρον», καθώς όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο. «Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου, θα διαρκέσει ένα μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τονίζοντας παράλληλα ότι μιλάει με πολύ μεγάλη βεβαιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή