Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…

29 πρόσωπα απαντούν για την επόμενη ημέρα των εκλογών

12' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές είναι μια ιστορική στροφή. Ενα ορόσημο ακόμη και γι’ αυτούς που αποφάσισαν να μην ψηφίσουν. Τι περιμένουν οι Ελληνες; Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι φόβοι τους, για τo προσωπικό και το συλλογικό μέλλον; Είκοσι εννέα πρόσωπα μοιράζονται μέσω της «Κ» τις σκέψεις τους για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Εύη Χαρίλα.
Αριστούχος των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2022, φοιτήτρια στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-1

Περιμένω μια αλλαγή, μια ουσιαστική προσπάθεια που θα στοχεύει όχι μόνο στην επίτευξη της προόδου αλλά και στην αντιμετώπιση των παρόντων προβλημάτων. Επιθυμώ μια Ελλάδα που θα παρέχει περισσότερες και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους και θα ενδιαφέρεται για το όφελος του συνόλου και όχι των λίγων.

Αλέξανδρος Νεχαμάς
Ομότιμος καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Princeton

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-2

Δεν περιμένω. Ελπίζω. Ελπίζω ότι θα ασχοληθούμε, επιτέλους, σοβαρά με την Παιδεία σε όλη της την εμβέλεια –από το νηπιαγωγείο ώς το πανεπιστήμιο– και με όλα της τα προβλήματα – διαδικαστικά και ουσιαστικά. Ελπίζω ότι θα διορθώσουμε τις ατέλειες του τελευταίου νομοσχεδίου, παραδείγματος χάριν για τη φύση και τη σύνθεση των Συμβουλίων Ιδρύματος, ότι θα εφαρμόσουμε τις διατάξεις του για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, και, πιο γενικά, ότι θα συνειδητοποιήσουμε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα απαιτεί ριζική αναδιάρθρωση.

Συγκεκριμένα, ελπίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την απαράδεκτη ανικανότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να προετοιμάσει τους μαθητές για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, υποχρεώνοντάς τους να καλύψουν τα κενά που αντιμετωπίζουν μέσω θεσμών που συνιστούν ένα δεύτερο σχολείο, με τεράστιες και απόλυτα αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές, και προσωπικές επιπτώσεις. Ελπίζω.

Θανάσης Χατζόπουλος
Ψυχίατρος, ποιητής

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-3

Περιμένω η πολιτεία να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, ελευθερίας, ασφάλειας και φροντίδας που θα επιτρέπει στους πολίτες να ζουν δημιουργικά και να ελπίζουν στο μέλλον.

Γλυκερία Βλαχογιάννη
Συντονίστρια διευθύντρια ΜΕΘ ΓΝΘ Αγιος Δημήτριος

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-4

Περιμένω η αύξηση των κλινών ΜΕΘ να συνοδευτεί και από τη στελέχωσή τους. Ενώ υπάρχουν μονάδες εντατικής που είναι πλήρως εξοπλισμένες, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στο να μην είναι λειτουργικά όλα τα κρεβάτια. Καταλαβαίνω ότι για να γίνει κάποιος εντατικολόγος χρειάζονται 7 χρόνια μετά το πτυχίο, αλλά είναι δύσκολο να επενδύσει κάποιος τόσα χρόνια καριέρας με τους μισθούς που υπάρχουν. Περιμένω να δοθούν κίνητρα, να αλλάξουν οι μισθοί.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα και σε νοσηλευτές γιατί έχουμε έλλειψη παρότι υπήρξαν αρκετές προκηρύξεις. Δεν γίνεται να πληρώνεις με 900 και 1.000 ευρώ έναν άνθρωπο που δουλεύει τόσο σκληρά, που είναι δίπλα στον ασθενή στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του.

Αλέξανδρος Χρυσικόπουλος
Εποχικός εργαζόμενος σε ξενοδοχείο στη Ρόδο

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-5

Περιμένω καλύτερες συνθήκες εργασίας και να μου δοθούν περισσότερα κίνητρα.

Χρήστος Λούλης
Ηθοποιός

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-6

Περιμένω νομοσχέδια για τη θωράκιση του συστήματος υγείας, για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης με όρους επανάστασης του 21ου αιώνα, κάμερες στους δρόμους, θέσμιση ανθρώπινων πεζοδρομίων σε όλους τους δήμους της χώρας, πρόσβαση των ΑμεΑ παντού, λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, εφαρμογή των νόμων για τις προσόψεις των κτιρίων, αναδάσωση στα καμένα όπου πρέπει, περισσότερο επαγγελματισμό στο Δημόσιο, το τέλος της ατιμωρησίας, παιδιά με βιβλία στους δρόμους, περισσότερα παιδιά, το τέλος του ράβε-ξήλωνε, πάταξη της φοροδιαφυγής, εθνικό όραμα για τον πολιτισμό, τη δρομολόγηση της ανωτάτης σχολής παραστατικών τεχνών, χρήματα για έρευνα, περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις, διπλάσιους δασκάλους και γιατρούς με διπλάσιους μισθούς, την απλοποίηση της δικαιοσύνης και κυρίως κοινωνική ειρήνη.

Περιμένω ένα ομόθυμο αίσθημα κοινής μοίρας. Μια κοινή απαίτηση από την κυβέρνηση, από τους διπλανούς μας και από εμάς τους ίδιους για περισσότερο σεβασμό στην ανθρώπινη ιδιότητα και στη μοναδικότητα της ελληνικής φύσης. Περιμένω πολλά!

Γιάννης Αίσωπος
Αρχιτέκτων, πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-7

Περιμένω να υπάρξουν νέοι «αρχιτεκτονικοί επιταχυντές» ή «αστικοί μαγνήτες» στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας – όπως το Μουσείο Ακρόπολης και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Γιάννης Μπουτάρης
Τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-8

Επειδή έχω την τύχη ή ατυχία να έχω υπηρετήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, περιμένω μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας των δήμων. Οταν δεν έχει πετρέλαιο το σχολείο, ο πολίτης παίρνει τον δήμαρχο, δεν παίρνει τον υπουργό. Τα παράπονα στον δήμαρχο γίνονται, τον πολίτη δεν τον νοιάζει η κεντρική κυβέρνηση. Διάφορες κυβερνήσεις είχαν υποσχεθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μετακινηθεί στους δήμους – πότε θα γίνει αυτό; Οι δήμοι είναι ευνουχισμένοι, και το λέω με πλήρη συνείδηση αυτού που λέω. Και περιμένω γενικά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η δικαιοσύνη είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ουσιαστικά το πρόβλημα είναι οι αναβολές, δεν γίνεται να δίνουν όσες αναβολές θέλουν. Μετά είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στην Παιδεία. Επίσης, πρέπει να μειωθούν οι διαδικασίες, γενικά.

Δημήτρης Αθανασούλης
Εφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-9

Ως αρχαιολόγος που υπηρετώ την έρευνα, προστασία και ανάδειξη του κυκλαδικού πολιτιστικού αποθέματος, από αύριο θα ήθελα από την επόμενη κυβέρνηση να συνεχιστεί η πολιτική προτεραιότητα που έθεσε ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία αφορά τον αυστηρό έλεγχο της παραβατικότητας στις Κυκλάδες, με σκοπό την προστασία του μοναδικού, αλλά ευάλωτου φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος των νήσων. Η διάσωση αυτού του πολύτιμου, μη ανανεώσιμου πόρου αειφορίας, το οποίο αναδεικνύεται ως κρίσιμο κοινωνικό αίτημα και με την ουσιαστική συμβολή της εφημερίδας «Καθημερινή», αποτελεί όρο επιβίωσης για το κυκλαδικό αρχιπέλαγος και τη βιώσιμη τουριστική του ανάπτυξη.

Στάθης Ποταμίτης
Δικηγόρος

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-10

Περιμένω την απλοποίηση και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, την καλύτερη στάθμιση της οικονομικής ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού, ανθρωπογενούς και κοινωνικού) και την κατάκτηση της συνεργασίας και διαβούλευσης, ιδιαίτερα μεταξύ όσων διαφωνούν, με σεβασμό για τις απόψεις των άλλων και χωρίς μισαλλοδοξία.

Σωτήρης Σόρογκας
Ζωγράφος

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-11

Αυτό που θα ευχόμουν να φέρει το αύριο, αφορά τον τόπο μας, στην ανάγκη να ανοίξει ένας δρόμος για την ωρίμανση της κοινωνικής μας υπευθυνότητος, σφυρηλατώντας μια προσωπική και συλλογική ηθική που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αλλαγές της εποχής μας. Κυρίως με φοβίζει ένας διάχυτος λαϊκισμός και η εικόνα ενός πολιτικού κόσμου στον οποίον εύκολα αναρριχώνται άτομα που πωλούν επιστολές του Ιησού ή κόμματα εθνομηδενιστών που υπονομεύουν βάναυσα και απροκαλύπτως την ιερότητα της πατρίδας.

Στέλιος Ράμφος
Συγγραφέας

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-12

Από αύριο περιμένω, για να μην ελπίζω.

Ρένα Καλογήρου
Ταμίας σε σούπερ μάρκετ στην Αθήνα

Περιμένω κάτι για τα παιδιά μου, για τη νέα γενιά, κάτι που δεν είμαι σίγουρη πως θα γίνει κιόλας. Είναι παιδιά σπουδαγμένα που οι μισθοί τους δεν ανταποκρίνονται στις σπουδές τους, που κάνουν δεύτερη και τρίτη δουλειά. Μακάρι να γίνει κάτι καλύτερο για τις καινούργιες γενιές, αυτό περιμένω στην ουσία.

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-13
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Ενο Αγκόλλι
Ποιητής και υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-14

Περιμένω οπωσδήποτε να συνεχιστεί η σταθερή ανοδική πορεία της πολύπαθης οικονομίας μας και η πρόοδος στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Πιο ιδανικά, θα ήθελα επίσης η κυβέρνηση να κάνει έντιμες προσπάθειες να εντάξει το μεταναστευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία: όλος αυτός ο καινούργιος κόσμος που εισρέει στα σύνορά μας είναι ένας δημογραφικός θησαυρός. Και πιο ειδικά για εμάς που μεταναστεύσαμε την εποχή του μεγάλου brain drain, θα ήθελα αυτή η τετραετία να συμβάλει στο να γίνει η Ελλάδα σύντομα πόλος επαναπατρισμού.

Poka-yio
Εικαστικός, curator, καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας, αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Περιμένω να ξεκινήσει σχεδιασμός μακροχρόνιας στρατηγικής για τον σύγχρονο πολιτισμό. Περιμένω η Πολιτεία να αναγνωρίσει πως η Αθήνα είναι πια μια πολιτισμική μητρόπολη και πως η Μπιενάλε της Αθήνας είναι το μεγάλο διεθνές περιοδικό γεγονός σύγχρονου πολιτισμού της Αθήνας, αναλαμβάνοντας κύριο ρόλο στη διοργάνωσή της, αντίστοιχο με τον ρόλο της Πολιτείας στις Μπιενάλε διεθνώς.

Αιμίλιος Χαλαμανδάρης
Επικεφαλής Ερευνας και Ανάπτυξης της Samsung Electronics Hellas και συνιδρυτής της Innoetics

Περιμένω να γίνουν όλα όσα χρειάζονται ώστε η αξιοκρατία και οι ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους να είναι ο λόγος να μείνουν στην Ελλάδα και όχι για να φύγουν στο εξωτερικό.

Μαρία Μοσχόβου
Εκπαιδευτικός, διορισμένη κατά τη σχολική χρονιά που μας πέρασε σε σχολείο της Μυκόνου

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-15

Περιμένω ότι, μετά τις εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση θα αποδιαρθρώσει πλήρως τις ήδη ταλαιπωρημένες κρατικές υποδομές.

Ανδρέας Κούρκουλας
Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-16

Περιμένω τα μάρμαρα να λάμπουν, να λάμπουν στον ήλιο κι η θάλασσα να κυματίζει.

Βίβιαν Στεργίου
Συγγραφέας

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-17

Περιμένω δημόσια υγεία. Κανονική δημόσια υγεία, όχι vouchers, για να πηγαίνουμε σε ιδιωτικά ιατρεία, ούτε επιδόματα, για να τα τρώμε όπως νομίζουμε. Δημόσια νοσοκομεία που δεν καταρρέουν, ασθενοφόρα που έρχονται, εξάλειψη των αναμονών και προσωπικό που δεν χρειάζεται να κάνει διαρκώς μία υπέρβαση εαυτού λες και είναι στο μέτωπο. Γενικώς, θα ήθελα συνθήκες εργασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να κάνουν τη χώρα μια καλή επιλογή καριέρας και ζωής για νέους επιστήμονες. Βαρέθηκα να ξενιτεύονται ή να διεκδικούν τα στοιχειώδη τις λίγες ελεύθερες ώρες που διαθέτουν για να ανασυγκροτηθούν. Οι κομματικοί διορισμοί στην ηγεσία των νοσοκομείων και η χάραξη της πολιτικής της δημόσιας υγείας από άτομα με άκυρες ειδικότητες-προσόντα-εμπειρίες, νομίζω δεν βοηθούν.

Επίσης, θα ήθελα να πάψει να παρουσιάζεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας σαν πολυτελές σπορ αργόσχολων μεσοαστών χιονονιφάδων. Είναι στοιχειώδης περίθαλψη για κάποια άτομα και μία μάλλον ωφέλιμη παροχή για πολλούς Ελληνες και πολλές Ελληνίδες. Τέλος, προσδοκώ μια κυβέρνηση με πολλές γυναίκες που θα στέλνει ισχυρό μήνυμα στα μικρά κορίτσια.

Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος ΑΜΚΕ «Με Αλλα Μάτια»

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-18

Περιμένω η κοινωνία και η πολιτεία να εμπιστευτούν τις ικανότητες και τις δυνατότητες των ανάπηρων ατόμων ως επαγγελματιών, ως επιστημόνων, ως συνδιαμορφωτών και συνδημιουργών της καθημερινότητας, διότι είμαστε υποκείμενα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και όχι αντικείμενα οίκτου.

Περιμένω να δημιουργηθούν προσβάσιμες πολιτιστικές γωνιές σε όλη την Ελλάδα, ώστε οι ανάπηροι δημιουργοί και καλλιτέχνες να μπορούν να παρουσιάζουν πλέον ισότιμα το έργο και το ταλέντο τους.

Στην ειδική εκπαίδευση ελπίζω το σχολικό κουδούνι να χτυπά πλέον την ίδια μέρα και ώρα και για τα ανάπηρα και για τα μη ανάπηρα παιδιά, με μόνιμο βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό δίπλα σε κάθε ανάπηρο μαθητή σε όλη την Ελλάδα.

Περιμένω να συναντήσω γύρω μου περισσότερα ΑμεΑ που θα βγουν από τα σπίτια τους και από τα ιδρύματα, χάρη στον προσωπικό βοηθό που θα έχουν, ενταγμένοι πλέον στη συλλογική καθημερινή ζωή του τόπου.

Και τέλος, περιμένω η Εξοικείωση με την Αναπηρία να μπει ως οργανωμένο μάθημα στα σχολεία της χώρας μας και να επενδύσουμε έτσι στην ενσυναίσθηση των παιδιών μας, χτίζοντας με τους αυριανούς ενεργούς πολίτες μια κοινωνία για όλους και όχι για λίγους!

Γιώργης Γερόλυμπος
Φωτογράφος, αρχιτέκτων

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-19

Ως πολίτης αυτής της χώρας περιμένω από αύριο το πρωί να καταβληθεί κάθε προσπάθεια διόρθωσης των παθογενειών που μας ταλαιπωρούν καθόλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Αναμένω καλύτερα σχολεία με εκπαιδευτικούς που θα αξιολογούνται, Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα θυμίζει το NHS, πάταξη της διαφθοράς όποιος και αν είναι ο διεφθαρμένος, απόδοση δικαιοσύνης σε χρόνους ανάλογους των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, ψηφιοποίηση του συνόλου των σχέσεων πολίτη-κράτους και οικοδόμηση μηχανισμών συνολικής αλλαγής της νοοτροπίας μας ως πολίτες για να πάψουμε πια να φερόμαστε σε αυτή τη χώρα, όπως έγραφε κάποτε ο Κώστας Καββαθάς, «σαν να είμαστε οι κατακτητές της».

Πάνος Δραγώνας
Αρχιτέκτων, καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-20

Περιμένω τη διατύπωση ενός ρεαλιστικού οράματος για την ανάπτυξη της χώρας δίχως την κατασπατάληση των φυσικών και πολιτισμικών της πόρων.

Αγγελος Χανιώτης
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-21

Από αύριο περιμένω να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας, εδραίωσης πελατειακών σχέσεων και μονολόγου που παρουσιάζονται πάντοτε όταν επανεκλέγεται μια μονοκομματική κυβέρνηση. Ανήκω στη μειοψηφία που πιστεύει ότι βιώσιμες μεταρρυθμίσεις γίνονται με κυβερνήσεις συνεργασίας, συναίνεση και διάλογο. Ως ιστορικός περιμένω από το μέλλον όσα διδάσκουν οι εμπειρίες του παρελθόντος. Επειδή είναι καλύτερα να διαψεύδονται οι δικαιολογημένες ανησυχίες παρά οι υπέρμετρες ελπίδες, κρατώ μικρό καλάθι για την επόμενη μέρα.

Λεωνίδας Καστανάς
Καθηγητής Φυσικής Μέσης Εκπαίδευσης

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-22

Περιμένω μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση. Εχουν γίνει κάποια πράγματα, αυτά τα πράγματα όμως το βαθύ σχολείο τα έχει ήδη αφομοιώσει και τα έχει φέρει στα μέτρα του. Την αυτοαξιολόγηση την τελείωσε, όπως κινδυνεύει να τελειώσει και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, να είναι μια τυπική διαδικασία.

Το δεύτερο που περιμένω αφορά το πανεπιστήμιο. Πρέπει, επί της ουσίας, το πανεπιστήμιο να πάρει χαρακτήρα διεθνή, να μην μπορείς να συνεχίσεις στο επόμενο έτος αν δεν έχεις περάσει τα προαπαιτούμενα μαθήματα. Αν κάποιος δεν μπορεί να τα περάσει, να πηγαίνει σε άλλη σχολή. Αυτά τα δύο περιμένω.

Ρεβέκκα Καμχή
Γκαλερίστα

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-23

Από αύριο περιμένω ο λαός της Ελλάδας να μη σκέφτεται σε μαύρο και άσπρο γιατί αυτό δημιουργεί διχόνοια. Περιμένω να αλλάξει το σύστημα παιδείας στα σχολεία γιατί χωρίς τη σωστή παιδεία δεν θα αλλάξει τίποτα στη χώρα μας. Για κάποιον λόγο είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα γυρίσουμε τη σελίδα από αύριο. Αλλά πρέπει να μάθουμε από μικρές ηλικίες πλέον ότι το περιβάλλον είναι το πρώτο και πιο σπουδαίο πράγμα και το μόνο που έχουμε για να συνεχιστεί η ζωή, ότι η τέχνη δεν είναι κάτι περιττό για να περνάει η ώρα μας και να διασκεδάζουμε, αλλά ότι είναι ουσιαστική μόρφωση για την κατανόηση της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης. Οτι η λέξη ανάπτυξη δεν δικαιολογεί κάθε είδους καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος και εκμετάλλευση πόρων. Είμαι αισιόδοξη ότι αυτό θα το αντιληφθούν έγκαιρα όλα τα μέλη της Βουλής και ότι δεν θα χρειάζεται καν να διαφωνούν, απλά θα υπογράφουν όλοι αβίαστα για την προστασία του. Να είναι το μόνο θέμα για το οποίο δεν θα χρειάζεται διάλογος. Με σωστή παιδεία και περιβάλλον όλα τα άλλα έπονται και φτιάχνονται.

Θεοδότα Νάντσου
Επικεφαλής πολιτικής, WWF Ελλάς

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-24

Αν και στα προγράμματα των μεγάλων κομμάτων είδαμε δεσμεύσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, εντούτοις το περιβάλλον έπαιξε αδύναμα στην προεκλογική αρένα. Με τον φυσικό χώρο να κακοποιείται από ανεξέλεγκτη δόμηση, τις περιοχές Natura θεσμικά απροστάτευτες, και τον επικίνδυνο μύθο της εξόρυξης υδρογονανθράκων να προβάλλεται σαν δήθεν εθνικό συμφέρον, τώρα απαιτείται γενναία στροφή προς μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Φοβάμαι πως η κρίσιμη, με οικολογικούς και κλιματικούς όρους, επόμενη τετραετία θα εξαντληθεί σε άλλο ένα σερί περιβαλλοντικού εντυπωσιασμού δίχως πραγματικό αντίκρισμα. Ελπίζω πως η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που νοιάζεται για τη διατήρηση της ζωντανής φύσης και της κλιματικής σταθερότητας θα διεκδικήσει ηχηρά τον έλεγχο του περιβαλλοντικού εγκλήματος και ισχυρές πολιτικές για πραγματικά βιώσιμη οικονομία και κοινωνική ανάπτυξη.

Κατερίνα Βρανά
Κωμικός

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-25

Περιμένω να εφαρμόσω το βήμα Νο 6 προς την Παγκόσμια Κυριαρχία.

Βάνα Μαρκετάκη
Διευθύντρια του σωματείου κατά της κακοποίησης των παιδιών «ΕΛΙΖΑ»

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-26

Περιμένω και ζητώ από αυτούς που τους έχει δοθεί η δύναμη να κυβερνήσουν τη χώρα, να επιλέγουν σοφά χωρίς να παρασύρονται από Σειρήνες, να εργάζονται ακαταπόνητα, με πνεύμα συνεργασίας και αίσθημα καθήκοντος προς τους συνανθρώπους τους, με όραμα να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός κράτους πρόνοιας, ως προϋπόθεση ενός πολιτισμένου κράτους.

Από αύριο περιμένω να εισακουστούν οι απόψεις των ανθρώπων που ταπεινά και με αφοσίωση προσφέρουν χρόνια στο πεδίο της παιδικής προστασίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει την κακοποίηση ή επαναθυματοποίηση κανενός παιδιού ή την εκμετάλλευση των δυσκολιών του από τρίτους, για προσωπική προβολή ή οφέλη εξουσίας.

Από αύριο περιμένω να μην επαφιόμαστε για ό,τι καλό μας συμβαίνει στις προσωπικές μάχες που δίνει ο καθένας μόνος του, με ό,τι γνωρίζει και όπως μπορεί, αλλά σε ένα οργανωμένο σύστημα μέσα στο οποίο θα νιώθουμε πλαισιωμένοι για να κάνουμε ο καθένας το έργο που του αναλογεί και από το οποίο, ακόμη και ο πιο αδιάφορος, δεν θα μπορεί να πράξει παρά μόνον αυτό που του αρμόζει.

Λώρα Παππά
Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «ΜΕΤΑδραση»

Εκλογές 2023: Τι περιμένω από σήμερα…-27

Περιμένω να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα και την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Περιμένω να αλλάξει η ρητορική απέναντι στις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, να αναγνωριστεί η προσφορά τους και να γίνει κατανοητό ότι μία υγιής Κοινωνία των Πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα μιας ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή