Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση με επίκεντρο τον φόρο στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ). Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα εκκαθαριστικά που κοινοποιήθηκαν στους φορολογούμενους για τον ΕΝΦΙΑ αποτελούν «σαφή απόδειξη της βάρβαρης και άδικης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης», ενώ η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «τεκμηρίωση» της «άδικης, αναποτελεσματικής και ατελέσφορης φορολογικής πολιτικής Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ». Αφήνει, δε, σαφείς αιχμές πολιτικών ευθυνών, επισημαίνοντας ότι «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα οι αδικίες, τα λάθη και οι παραλήψεις θα οδηγούσαν σε παραιτήσεις υπευθύνων». Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε τον περί τον ΕΝΦΙΑ θόρυβο για να προβάλει τη δική του πρόταση για τη φορολογική πολιτική, η οποία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, βρίσκεται «στον αντίποδα της μνημονιακής φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης και προκρίνει τη «μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες, με την επιβολή φόρου στη μεγάλη περιουσία, που θα έχει υψηλό αφορολόγητο όριο, δεν θα εξολοθρεύει τα σπίτια μας και τις μικρές ιδιοκτησίες και θα φορολογεί δίκαια και με προοδευτική κλίμακα το σύνολο της περιουσίας».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στον οποίο απέδωσε «κούφια λόγια για δήθεν ανάπτυξη, όταν με δυσβάσταχτους φόρους και φόρους ακινήτων, αλλά και με τις συνειδητές υπογραφές του εξοντώνει τους Ελληνες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τον ΕΝΦΙΑ ζητεί «την πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας», αλλά και, επίσης, «να μη φορολογηθεί η αγροτική γη» και «να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία». Για τον Περισσό, η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ αποτελεί απόδειξη «της νέας φοροεπιδρομής που δέχονται τα λαϊκά στρώματα εξαιτίας της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τους». Επιπλέον, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η παρατηρούμενη τεράστια αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε απομακρυσμένους οικισμούς, που οδηγεί σε υπερβολική φορολόγηση μιας μικρής αξίας ακίνητης περιουσίας, επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση». Αναφορά σε «δυσβάσταχτη φορολογία» έκανε λόγο το ΚΚΕ και σε σχόλιό του για την επίσκεψη του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην Αθήνα και επισήμανε ότι η στήριξη του κ. Γιουνκέρ στην κυβέρνηση «είναι στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, με τον λαό να χρεοκοπεί καθημερινά από τη δυσβάσταχτη φορολογία, την ανεργία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή