Κατρούγκαλος: Επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση τον συντάξιμο μισθό

Κατρούγκαλος: Επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση τον συντάξιμο μισθό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση τον συντάξιμο μισθό και όχι το ποσό της σύνταξης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σημειώνοντας πως δεν κόβονται επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι από 1300 ευρώ και κάτω.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «όποιος σήμερα παίρνει ως 1.300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης, δεν θα υπάρξει μείωση της επικουρικής. Αν και όπου γίνει λάθος θα διορθωθεί. Γι΄ αυτό στέλνουμε σε κάθε συνταξιούχο που είχε περικοπή, μια αναλυτική περιγραφή για το τι συνέβη. Σε αυτό το χαρτί θα τους λέμε πόσα έπαιρνε, πόση περικοπή υπέστη και σε ποιο ύψος θα είναι πλέον οι αποδοχές τους». Όπως προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος «ο επανϋπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση τον συντάξιμο μισθό και όχι το ποσό της σύνταξης», σημειώνοντας ότι «μειώσεις θα υποστεί συνολικά περίπου 1 στους 4 που παίρνουν επικουρική και 1 στους 10 από το σύνολο των συνταξιούχων».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η εθνική σύνταξη είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ, αφού καλύπτεται το όριο της φτώχειας.

Για τα εργασιακά είπε πως δεν θα δεχθεί τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που προωθούνται και πως στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και όχι να μειωθεί.

«Είναι εκτός διαπραγμάτευσης ο κατώτατος μισθός, μόνο ο τρόπος που θα υπολογίζεται αυτός θα συζητηθεί», είπε, συμπληρώνοντας ότι από ελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευση θα τεθεί το θέμα της επαναγοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ επιτιθέμενος για ακόμη μια φορά στο ΔΝΤ για «εμμονές» και «σχέδιο Πινοσέτ», είπε ότι το Ταμείο βάζει στο τραπέζι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου. Για τα δύο τελευταία, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «η Κυβέρνηση θα συζητήσει με βάση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που για εμάς είναι η εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης».

Ερωτηθείς για το «σπάσιμο» του «κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ» είπε ότι δεν συνιστά πρόβλημα ή καινοφανή πρακτική, τόνισε ωστόσο ότι «δεν κινδυνεύει η καταβολή ούτε μιας σύνταξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή