Πιέσεις για απόσυρση του ΔΝΤ

Πιέσεις για απόσυρση του ΔΝΤ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ζητούν από την κυβέρνηση Τραμπ συντηρητικοί στο Κογκρέσο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Bill Huizenga, συντηρητικός βουλευτής του Μίσιγκαν, κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ, με ρύθμιση που εισήγαγε στο Κογκρέσο, να αντιταχθεί σε περαιτέρω συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Huizenga υιοθετεί σαφώς τη γραμμή Τραμπ ότι η Ελλάδα είναι πρόβλημα της Ευρώπης και σχολιάζει: «Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι δανειστής τελευταίας καταφυγής, όχι φύλλο συκής για την πρώτη καταφυγή των μελών της Ευρωζώνης».

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, ο ίδιος επικρίνει εδώ και χρόνια τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ», σημειώνει, «δεν είναι ένα Ταμείο για να διασώζει πολιτικά κόμματα των κρατών-μελών του ούτε πρέπει να είναι κατώτερος εταίρος για εξωτερικούς οργανισμούς που δεν είναι αφοσιωμένοι στο να κάνουν τη δουλειά τους».

«Εδώ και επτά χρόνια», συνεχίζει, «το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να θωρακίσει τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, κάτι που έχει αμαυρώσει τη φήμη του Ταμείου, έχει παρατείνει την ταλαιπωρία της Ελλάδας και έχει αναβάλει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης που θα πρέπει να ληφθούν έτσι κι αλλιώς».

Σύμφωνα, εξάλλου, με αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα, η σκληρή στάση την οποία τηρεί το Ταμείο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ίσως είναι απόρροια της νέας γραμμής της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Ρόμπερτ Καν, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και μέλος σήμερα του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, τόνισε, μιλώντας στους  Financial Times, πως είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ υποθάλπουν τη σκληρή στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και θα ήθελαν να δουν το Ταμείο να αποσύρεται.

Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είχε πει, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal τον περασμένο μήνα, ότι η Ελλάδα είναι «πρωτίστως ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, πηγές δήλωσαν στο δίκτυο CNBC ότι το ΔΝΤ είναι τώρα πιο κοντά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι «το ΔΝΤ έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ενώ άλλος, επίσης Ευρωπαίος, προσέθεσε ότι οι πιθανότητες συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα έχουν τώρα αυξηθεί στο 40% από 20% πριν από λίγες εβδομάδες. Πάντως, οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή