Ζημιές από τα 5,1 Ρίχτερ στη Φθιώτιδα

Ζημιές από τα 5,1 Ρίχτερ στη Φθιώτιδα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 100 σπίτια υπέστησαν μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές από τον χθεσινό σεισμό στην Αμφίκλεια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται ούτε θα επηρεάσει το ρήγμα της Αταλάντης, που έδωσε τον φονικό σεισμό του 1894 και παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας. Μετρήσεις πάντως δείχνουν ότι η Φθιώτιδα «ανοίγει» 7 χιλιοστά το έτος.

Ο κύριος (όπως όλα δείχνουν) σεισμός έγινε στις 12.06 χθες το μεσημέρι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε κοντά στο χωριό Μόδι, στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας Φθιώτιδας. Πέντε λεπτά νωρίτερα προηγήθηκε δόνηση 4,3 Ρίχτερ, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ έγιναν δεκάδες μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να φθάνει τα 4,7 Ρίχτερ (στις 4.44 το απόγευμα).

Επιφανειακός

Ο σεισμός, που ήταν σχετικά επιφανειακός (είχε εστιακό βάθος περί τα 10 χλμ.) επηρέασε τις περιοχές των Δήμων Αμφίκλειας – Ελάτειας και Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν τα χωριά Δρυμαία (ένα παλαιό σπίτι και κάποια βοηθητικά κτίρια κατέρρευσαν και ένα υπέστη σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να απομακρυνθεί η ηλικιωμένη κάτοικός του), Αμφίκλεια και Ρεγγίνι (στα οποία δεκάδες σπίτια υπέστησαν μικρές ή μεγαλύτερες ρηγματώσεις). Μικρότερες ζημιές αναφέρθηκαν στα χωριά Τιθορέα, Ελάτεια, Μώλος, Μενδενίτσα, Καλλίδρομος, Αγιος Χαράλαμπος και Καρυά. «Ο κόσμος πανικοβλήθηκε, το βασικό όμως είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας, Θοδ. Ντούρος. «Ο κόσμος έχει ανησυχήσει γιατί από το πρωί κάνει συνέχεια μετασεισμούς. Κάποιοι μάλιστα που είχαν ζημιές αποφάσισαν να μη διανυκτερεύσουν εδώ», λέει ο δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, Βαγγ. Τετριμίδας.

Από χθες ελέγχους ξεκίνησαν συνεργεία των δύο δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ σήμερα την περιοχή θα επισκεφθεί κλιμάκιο της ΥΑΣ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί 75 αιτήσεις για πρωτοβάθμιο έλεγχο από το χωριό Ρεγγίνι, 20 από την Αμφίκλεια και ακόμα 20 από τα υπόλοιπα χωριά, αριθμοί που αναμένεται να αυξηθούν. Εξαιτίας της εγγύτητας του επικέντρου με τη δίδυμη σιδηροδρομική σήραγγα Καλλιδρομίου (που ολοκληρώθηκε μόλις προ διμήνου αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία), συνεργείο της ΕΡΓΟΣΕ πραγματοποίησε έλεγχο σε όλο το μήκος της, χωρίς να εντοπίσει βλάβες.

«Ο σεισμός έγινε επάνω σε ένα ρήγμα μεσαίας δυναμικότητας με διεύθυνση από Ανατολή προς Δύση, το οποίο διέρχεται βόρεια του χωριού Μόδι στις νότιες παρυφές του Καλλιδρόμου Ορους», λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Ο σεισμός είναι εφελκυστικός, δηλαδή οφείλεται στην “έκταση” της κεντρικής Ελλάδας στη διεύθυνση βορρά – νότου. Από μετρήσεις GPS βρέθηκε πρόσφατα ότι η νότια Φθιώτιδα “ανοίγει” με ταχύτητα περίπου 7 χιλιοστά το έτος. Ο σημερινός σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης ούτε και αναμένεται να επηρεάσει αυτό το ρήγμα, από το οποίο απέχει 30 χιλιόμετρα».

«Υπολογίσαμε τον μηχανισμό γένεσης του σεισμού και είδαμε ότι η διεύθυνση θραύσης του ρήγματος δεν έχει σχέση με την κατεύθυνση του ρήγματος της Αταλάντης», συμπληρώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κώστας Μακρόπουλος. «Η σεισμική δραστηριότητα παρακολουθείται σε 24ωρη βάση, είναι όμως νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT