Κύμα εξελίξεων στον ΕΟΑΝ μετά την «έγκριση-εξπρές»

Κύμα εξελίξεων στον ΕΟΑΝ μετά την «έγκριση-εξπρές»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές εξελίξεις στο εσωτερικό του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) προκάλεσε η «έγκριση-εξπρές», την προηγούμενη Δευτέρα, του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων υπέβαλαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας την παραίτησή τους από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, ενώ ακολούθησε και η παραίτηση της διευθύντριας εναλλακτικής διαχείρισης του οργανισμού. Από την πλευρά της η Ανταποδοτική εξέδωσε χθες ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η έγκριση του επιχειρησιακού της σχεδίου εγκαινιάζει μια νέα περίοδο για την ανακύκλωση στην Ελλάδα.

Οπως αναμενόταν, λοιπόν, μετά την προηγούμενη δημόσια παρέμβασή τους, το WWF, η Greenpeace και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την εκπροσώπησή τους από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ (εν προκειμένω, τον Αχιλλέα Πληθάρα της WWF). Οι τρεις φορείς υποστηρίζουν ότι η (αρνητική) εισήγηση των στελεχών του ΕΟΑΝ προς το διοικητικό συμβούλιο δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι η λειτουργία του συστήματος δεν έπρεπε να ανανεωθεί και ουσιαστικά κατηγορούν τον ΕΟΑΝ για έγκριση-παρωδία. «Σύμφωνα με την εισήγηση (…) συνέβαλε σε πολύ μικρό ποσοστό στους εθνικούς στόχους ανακύκλωσης της χώρας (0,8%-4%), ενώ η συμβολή του αυτή δεν είναι ανάλογη με το μερίδιο των συμβεβλημένων παραγωγών του (8,5%-15%). Δημιούργησε σημαντικά προβλήματα σε ελέγχους που ο ΕΟΑΝ επιχείρησε να πραγματοποιήσει, ενώ λειτουργεί με μη βιώσιμους οικονομικούς δείκτες», αναφέρουν οι τρεις οργανώσεις στην επιστολή παραίτησης. «Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν πρόκειται να γίνουν συμμέτοχοι στην αυτοκατάργηση του ΕΟΑΝ και την υπονόμευση του μέλλοντος της ανακύκλωσης στην Ελλάδα», καταλήγουν.

Χθες ακολούθησε η παραίτηση της διευθύντριας εναλλακτικής διαχείρισης του ΕΟΑΝ Αργυρώς Ρεμούνδου από τη θέση της για λόγους ευθιξίας. Η κ. Ρεμούνδου υπέγραψε, ως επικεφαλής της διεύθυνσης, την αρνητική εισήγηση για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση. Περαιτέρω δέχθηκε μήνυση (όπως και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Γιάννης Σιδέρης) από την Ανταποδοτική, που τους κατηγορεί για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση». Ο πρόεδρος Νίκος Χιωτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την Ανταποδοτική την ημέρα που εγκρίθηκε το σχέδιό της να αποσύρει τις μηνύσεις, χωρίς ωστόσο να υπερασπιστεί το κύρος του ΕΟΑΝ απέναντι στις βαριές κατηγορίες. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Σωκράτη Φάμελου, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη την απόφαση έγκρισης του συστήματος.

«Μια νέα εποχή»

Από την πλευρά της η Ανταποδοτική Ανακύκλωση εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με αφορμή την έγκριση του επιχειρησιακού της σχεδίου, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της «αντιπάλου» της, Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (οι μπλε κάδοι, το έτερο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα). Οπως αναφέρει, «μια νέα εποχή για την ανακύκλωση ξεκινάει για την Ελλάδα», ώστε η ανακύκλωση συσκευασιών «να μετατραπεί από ουραγός στην Ε.Ε. σε μια καλή και επιτυχημένη πρακτική». Σύμφωνα με την Ανταποδοτική, το νέο σχέδιο βασίζεται στη δωρεάν λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης για τους δήμους, την παροχή ανταποδοτικού αντιτίμου στους πολίτες για κάθε επιστρεφόμενη συσκευασία, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, τη διαλογή και επεξεργασία στην πηγή με χρήση υψηλής τεχνολογίας και την παραγωγή 100% καθαρών υλικών, χωρίς προσμείξεις. Υπέδειξε δε το επόμενο «πεδίο σύγκρουσης» των δύο συστημάτων ανακύκλωσης (που εξ ορισμού είναι μη κερδοσκοπικά): «Τονίζεται ότι “τα σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης” αποτελούν τη σωστή μέθοδο ανακύκλωσης, καθόσον από 5.1.2023 η ανακύκλωση των πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με αυτή τη μέθοδο, αφού η Ελλάδα αποφάσισε την πλήρη εφαρμογή του “συστήματος επιστροφής εγγύησης” για το πλαστικό και το μέταλλο, σε εναρμόνιση με τα οριζόμενα στην κοινοτική νομοθεσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή