Η πρόβλεψη της πορείας προς την ανοσία της αγέλης

Η πρόβλεψη της πορείας προς την ανοσία της αγέλης

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιμονή της εξάπλωσης του κορωνοϊού παρά τα συνεχή μέτρα που λαμβάνουν οι Αρχές και οι πολίτες, δημιουργεί ολοένα και περισσότερη ανησυχία, τόσο για την υγεία των ανθρώπων όσο και για τις τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία. Οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού επιτείνουν την ανησυχία, καθόσον αποδεικνύεται ότι «μάχεται» επίμονα για να εξαπλωθεί και να ξεφύγει από τα μέτρα. Τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως οι μάσκες, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή συνωστισμών και οι κανόνες υγιεινής, δεν αποτελούν ικανά όπλα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, καθόσον δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση των πολιτών. Αναλύοντας τα δεδομένα, διαπιστώνουμε ότι η μετάδοση γίνεται μόνο μεταξύ εκείνων που είναι γεωγραφικά ή φυσικά κοντά ο ένας στον άλλο, οι οποίοι δεν τηρούν τα μέτρα. Μέσω αυτών των ατόμων ο ιός συνεχίζει και εξαπλώνεται.
 
Η ελπίδα για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού είναι η έλευση των εμβολίων εφόσον επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, δηλαδή να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ώστε η κοινότητα να αποκτήσει ανοσία, με αποτέλεσμα ο ιός να μη βρίσκει πλέον απροστάτευτα άτομα για να μεταδοθεί.
 
Μόλις επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο όριο ανοσίας και διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα, η ανοσία αγέλης σταδιακά εξαλείφει τον ιό από τον πληθυσμό. Τα άτομα μπορούν να γίνουν άνοσα είτε με ανάρρωση από προηγούμενη μόλυνση είτε με τον εμβολιασμό. Μερικά άτομα δεν μπορούν να γίνουν άνοσα για ιατρικούς λόγους. Εντέλει, όμως, αυτά τα άτομα θα επωφεληθούν από την ανοσία της αγέλης. Το όριο ανοσίας της αγέλης εξαρτάται από τον δείκτη μετάδοσης R0. Οσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης R0 τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί για να αποκτηθεί η ανοσία. Π.χ. για δείκτη R0 = 4 το όριο επίτευξης ανοσίας είναι ο εμβολιασμός του 75% του πληθυσμού. Αν και τα δεδομένα εμβολιασμού είναι πολύ ελάχιστα προς το παρόν, μια πρώτη πρόβλεψη παρουσιάζεται στο σχετικό διάγραμμα.

Η πρόβλεψη της πορείας προς την ανοσία της αγέλης-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή