Πόλεμος στην Ουκρανία: Προετοιμασία Ελλάδας για την υποδοχή προσφύγων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προετοιμασία Ελλάδας για την υποδοχή προσφύγων

Οι ελληνικές αρχές ξεκινούν να μελετούν το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία, ιδίως από την ελληνική μειονότητα, εφόσον παραστεί ανάγκη.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποστολή ιατροφαρμακευτικού και ανθρωπιστικού υλικού στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Σλοβακία προχώρησαν χθες τα υπουργεία Υγείας και Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές ξεκινούν να μελετούν το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία, ιδίως από την ελληνική μειονότητα, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η αποστολή υγειονομικού υλικού και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού με τελικό προορισμό την Ουκρανία έρχεται έπειτα από αίτημα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η διανομή του υλικού στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει είτε μέσω μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών είτε μέσω του Ερυθρού Σταυρού και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε εμπόλεμες ζώνες. Επίσης, η Ελλάδα απέστειλε στη Μολδαβία και στη Σλοβακία εξοπλισμό για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως σκηνές, κουβέρτες, αδιάβροχα κ.λπ. Ενα δεύτερο φορτίο με ανάλογο εξοπλισμό αναμένεται να αποσταλεί σήμερα και ενδεχομένως ένα τρίτο αύριο, εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Η χώρα μας εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει περαιτέρω, καθώς έχουν συγκεντρωθεί εδώ μεγάλα αποθέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών RESCEU. Προς το παρόν το απόθεμα αυτό (στη χώρα μας και σε άλλα κράτη-μέλη) καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθεί, ώστε να χρησιμοποιηθεί μόνο αν υπάρξει απόλυτη ανάγκη. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν να επεξεργάζονται σενάρια για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία και στην Ελλάδα. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει, όπως είναι επόμενο, για την ελληνική μειονότητα που αριθμεί περί τα 120.000 άτομα (εκτιμάται ότι περίπου 2.000 κατέχουν ελληνικό διαβατήριο). Πηγές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σημείωναν ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η χρήση των κατοικιών ή ξενοδοχείων που μισθώνονται μέσω του προγράμματος «Εστία» για αιτούντες άσυλο. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 το πρόγραμμα παρείχε 27.000 θέσεις που επρόκειτο φέτος να μειωθούν σε 10.000, λόγω της μείωσης των ροών προς την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή