Αστυνομία: Ενα απλό «μπράβο» για τον Πικάσο

Αστυνομία: Ενα απλό «μπράβο» για τον Πικάσο

Η ΕΛ.ΑΣ. αρνήθηκε το παράσημο στα στελέχη της που ανέκτησαν τους πίνακες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηγεσία της αστυνομίας αρνήθηκε να βραβεύσει τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Διαρρηκτών που το καλοκαίρι του 2021 κατάφεραν να βρουν άθικτους τους δύο παγκοσμίου φήμης και μεγάλης αξίας πίνακες ζωγραφικής, οι οποίοι είχαν κλαπεί εννέα χρόνια νωρίτερα από την Εθνική Πινακοθήκη. Παρότι η εξιχνίαση της «κλοπής του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε η αφαίρεση των έργων τέχνης των Πικάσο, Μοντριάν και Μονκάλβο (το μόνο από τα τρία έργα που δεν έχει βρεθεί), είχε γίνει πρώτο θέμα στα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, η ηγεσία αρνήθηκε πρόσφατα να επιβραβεύσει τους αξιωματικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λίγους μήνες μετά τη σύλληψη του καθ’ ομολογίαν δράστη της κλοπής, Γιώργου Σαρματζόπουλου, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, της οποίας προΐστατο ο υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, είχε επισήμως προτείνει να απονεμηθεί ο Αστυνομικός Σταυρός στους αξιωματικούς του Διαρρηκτών που είχαν φέρει εις πέρας την έρευνα και συγκεκριμένα την τμηματάρχη Βασιλική Σεργιάννη, τον αναπληρωτή τμηματάρχη Χρήστο Ξυπολιά και τον άμεσο προϊστάμενό τους Γρηγόρη Ζαχαράκη. «Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα και απαραίτητα μέσα και τις ενδεδειγμένες ανακριτικά μεθόδους, κατάφεραν να αποσπάσουν την ομολογία του δράστη για τη συγκεκριμένη κλοπή και κρίσιμα στοιχεία από αυτόν χωρίς τα οποία δεν θα ήταν δυνατή η ανάκτηση των συγκεκριμένων πινάκων», αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο προς την ηγεσία του σώματος. «Η σύλληψη του δράστη και η μετέπειτα προφυλάκισή του είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ευμενέστατα σχόλια από τα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως με δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα για την υπηρεσία (σ.σ. τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής) και την Ελληνική Αστυνομία γενικότερα».

Ο τέως αρχηγός του σώματος, Κωνσταντίνος Σκούμας, απέρριψε την πρόταση και τις θετικές εισηγήσεις της ιεραρχίας.

Οπως προβλέπεται από τις εσωτερικές διαδικασίες, το εισηγητικό έγγραφο διαβιβάστηκε αρχικά στον επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ο οποίος συνηγόρησε υπέρ της απονομής του Αστυνομικού Σταυρού στους προτεινόμενους αξιωματικούς. Υπέγραψε το εισηγητικό έγγραφο, το οποίο και διαβίβασε στον άμεσο προϊστάμενό του, επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος. Γνωμάτευσε θετικά όπως εξάλλου και ο επιτελάρχης και τρίτος στην ιεραρχία του σώματος. Οταν όμως το έγγραφο έφτασε στα χέρια του αρχηγού, τα δεδομένα ανατράπηκαν.

Διαφωνία

Ο πρόσφατα αποστρατευθείς Κωνσταντίνος Σκούμας, άγνωστο γιατί, αρνήθηκε να συνηγορήσει υπέρ της απονομής του Αστυνομικού Σταυρού, το δεύτερο σε σπουδαιότητα αστυνομικό μετάλλιο μετά το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας. Ο κ. Σκούμας απένειμε «εύφημο μνεία» στην τμηματάρχη του Διαρρηκτών Βασιλική Σεργιάννη και στον προϊστάμενό της Γρηγόρη Ζαχαράκη και «ευαρέσκεια» στους υπολοίπους συμμετέχοντες στην έρευνα, τις χαμηλότερες ηθικές αμοιβές που προβλέπονται στο σώμα μαζί με αυτή του επαίνου. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν επισήμως για την έκβαση της υπόθεσης μόλις την περασμένη Τετάρτη. Και παρότι στις ερωτήσεις της «Κ» αρνήθηκαν να σχολιάσουν το παραμικρό για την απόφαση της ηγεσίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν φείδονται αρνητικών κριτικών για την έκβαση της υπόθεσης, που πάντως χαρακτηρίστηκε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια των τελευταίων αρκετών ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή