Ελληνικές και τουρκικές «Τίγρεις» σε κοινές ασκήσεις

Ελληνικές και τουρκικές «Τίγρεις» σε κοινές ασκήσεις

Σε κοινούς σχηματισμούς θα πετάξουν ελληνικά και τουρκικά μαχητικά που συμμετέχουν στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet 23

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κοινούς σχηματισμούς θα πετάξουν ελληνικά και τουρκικά μαχητικά που συμμετέχουν στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet 23. Αξιοποιώντας μία ακόμη ευκαιρία στρατιωτικής συνεργασίας υπό την ομπρέλα της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι δύο χώρες κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεών τους.

Το κλίμα είναι πλέον πολύ διαφορετικό σε σχέση με την Tiger Meet 22, όταν η Αθήνα «αρνήθηκε» τη συμμετοχή της Αγκυρας εξαιτίας της προκλητικής της συμπεριφοράς, ενώ από τη Σύνοδο του Βίλνιους μέχρι σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν συνεργασθεί σε ασκήσεις με αεροπορικές και ναυτικές μονάδες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το «ραντεβού» των Τίγρεων

Οι «Τίγρεις» της Συμμαχίας δίνουν φέτος «ραντεβού» στην αεροπορική βάση Gioia Del Colle στο Μπάρι της Ιταλίας. Πρόκειται για τις Πολεμικές Μοίρες που έχουν ως κωδικό κλήσης την «Τίγρη», μια παράδοση που κρατά από τη δεκαετία του ’60. Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με τέσσερα F-16 Block 52 της 335 Μοίρας και η Τουρκία με τρία μαχητικά της 192 Μοίρας «Kaplan». Συνολικά, 80 αεροσκάφη από 13 χώρες και σχεδόν 2.000 στελέχη λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, η οποία αν και αποτελεί «γιορτή» για τις Μοίρες που συμμετέχουν καθώς παρουσιάζουν τα εντυπωσιακά βαμμένα μαχητικά τους με τις τίγρεις να κυριαρχούν, δεν παύει να είναι μια από τις πιο απαιτητικές και σύνθετες δραστηριότητες σε διασυμμαχικό επίπεδο.

Ελληνικές και τουρκικές «Τίγρεις» σε κοινές ασκήσεις-1

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνες και οι Τούρκοι πιλότοι θα συμμετέχουν σε σενάρια εναέριας μάχης πετώντας στην ίδια «ομάδα», όπου θα χρειαστεί να συνεργασθούν σε επιθετικές και αμυντικές τακτικές. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια της νατοϊκής «Neptune Strike 23-2» που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου εντός του FIR Αθηνών. Ελληνικά και τουρκικά F-16 συναντήθηκαν στο Αιγαίο στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης στην οποία συμμετείχαν και ναυτικές μονάδες των δύο χωρών, με την άσκηση να αποτελεί μια πρώιμη ένδειξη βελτίωσης των διμερών τους σχέσεων, όπως άλλωστε και η «Sage Wolverine» που ακολούθησε με τις φρεγάτες ΕΛΛΗ, GÖKÇEADA και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford.

Η «αποβολή» της Τουρκίας

Η περσινή NATO Tiger Meet φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου, έδρα της 335 Μοίρας «Τίγρης». Οπως προβλέπεται στον σχεδιασμό της άσκησης, πρόσκληση για τη συμμετοχή τους έλαβαν όλες οι νατοϊκές «Τίγρεις» μεταξύ των οποίων και η τουρκική 192 «Kaplan». Ομως, λίγες ημέρες πριν τη μεταστάθμευση των ξένων αεροσκαφών στον Αραξο, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έπειτα από συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ, απέσυρε την πρόσκληση προς την τουρκική αεροπορία.

Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, στάθηκε το πρωτοφανές μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στις οποίες προέβησαν τουρκικά μαχητικά στις 27 Απριλίου 2022, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της άσκησης. Μέσα σε ένα 24ωρο, τα τουρκικά F-16 πέταξαν 42 φορές πάνω από 21 ελληνικά νησιά προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας και αποβολή της Τουρκίας από την Tiger Meet.

Μάλιστα, μετά την περσινή τους «απουσία», οι τουρκικές «Τίγρεις» της 192 «Kaplan» επιστρέφουν στην Tiger Meet έπειτα από επτά έτη. Το 2016 η Μοίρα ανέστειλε τη λειτουργία της καθώς είχε εμπλακεί ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, με το σύνολο σχεδόν των ιπταμένων της να καταλήγει στη φυλακή με βαρύτατες κατηγορίες. Η 192 επανασυστάθηκε το 2021 και η φετινή Tiger Meet αποτελεί αφορμή για να βγει και πάλι εκτός συνόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή