Ενα κυλικείο διαφορετικό από τα άλλα

Ενα κυλικείο διαφορετικό από τα άλλα

Η διάγνωση για τον Γιάννη ανέφερε πως είναι «ανίκανος για κάθε βιοποριστική εργασία». Τι γίνεται όμως με την υποστηριζόμενη εργασία;

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 22χρονος Χρήστος κάθε πρωί, από Δευτέρα έως Παρασκευή είναι συνεπής στο ραντεβού του. Ανεβαίνει στο λεωφορειάκι που τον παραλαμβάνει μπροστά από το ίδρυμα που φιλοξενείται και λίγη ώρα αργότερα κατεβαίνει στο παλιό του σχολείο, στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) στον Αγιο Δημήτριο. Εκεί, τον περιμένει η Διονυσία. Τις επόμενες ώρες οι δυο τους θα εξυπηρετήσουν τους μαθητές και τους καθηγητές που θα αγοράσουν σνακ και ροφήματα από το κυλικείο της ΚοινΣΕπ 3S School Synergy Snacks. Πρόκειται για υποστηριζόμενη εργασία, καθώς ο Χρήστος δεν μπορεί να λειτουργήσει το κυλικείο μόνος του. Η Διονυσία είναι διαρκώς δίπλα του στην κάθε του προσπάθεια. «Δεν συμπαθεί τα Σαββατοκύριακα. Ερχεται τις Δευτέρες και μου λέει πως του έλειψε το κυλικείο. Τις πρώτες μέρες που δούλεψα εδώ στεναχωριόμουν, δεν ήμουν εξοικειωμένη με το περιβάλλον. Πλέον χαίρομαι με τη χαρά του Χρήστου, καταλαβαίνω πως νιώθει σημαντικός που είναι εργαζόμενος». Τα λόγια της τα επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Χρήστος που όπως λέει «δεν κάνω διακρίσεις, όλες οι δουλειές στο κυλικείο μου αρέσουν το ίδιο».

«Το κυλικείο ήταν μαραζωμένο για χρόνια και επιτέλους πήρε ζωή. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως τα παιδιά που βλέπουν τον Χρήστο έρχονται και με ρωτάνε αν θα μπορέσουν και αυτά στο μέλλον να εργαστούν. Λειτουργεί ως παράδειγμα».

Το κυλικείο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2023 και στοχεύει να υποστηρίξει την επαγγελματική αποκατάσταση ανθρώπων με αναπηρίες, με σκοπό την ισότιμη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Οπως εξηγεί στην «Κ» η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και ιδρυτικό μέλος της 3S School Synergy Snacks, Εφη Χρυσού «το κυλικείο ήταν μαραζωμένο για χρόνια και επιτέλους πήρε ζωή. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως τα παιδιά που βλέπουν τον Χρήστο έρχονται και με ρωτάνε αν θα μπορέσουν και αυτά στο μέλλον να εργαστούν. Λειτουργεί ως παράδειγμα.

Στο σχολείο φοιτούν περισσότεροι από 240 μαθητές ηλικίας 13 έως 22 ετών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, με νοητικές αναπηρίες και κάποιες φορές και με κινητικά προβλήματα». Οπως εξηγεί η κυρία Χρυσού ανάμεσα στα εργαστήρια που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν είναι και αυτό της μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής. «Εκεί εμείς είχαμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ορισμένες εικονικές επιχειρήσεις. Κάποια στιγμή, με τη βοήθεια των γονιών των μαθητών μας αποφασίσαμε αυτό μας το όραμα να το κάνουμε πραγματικότητα. Ο κάθε γονιός προσέφερε με τον δικό του τρόπο. Μια δικηγόρος μας βοήθησε με το καταστατικό, ένας ελαιοχρωματιστής έβαψε τον χώρο, ένας μεταφορέας έκανε τις μετακινήσεις, μια φιλόλογος τα κείμενα. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε ακόμα περισσότερα κυλικεία».  

«Οταν ήταν μικρός και μιλούσαμε με τους γιατρούς μας ρωτούσαν ποιος είναι ο στόχος μας, τι θέλουμε να πετύχουμε στο μέλλον. Εμείς πάντα απαντούσαμε “να είναι χαρούμενος”. Μέσα από την ενασχόληση του με τις μπάρες είναι πλέον χαρούμενος».

Ανάμεσα στους γονείς που στήριξαν την ιδέα της ΚοινΣΕπ 3S School Synergy Snacks ανήκει η Βάσω Ευαγγέλου. «Με τους υπόλοιπους γονείς έχουμε ένα κοινό βίωμα και έναν κοινό σκοπό». Ο γιος της, ο 26χρονος Γιάννης Χατζηαργυρίου έχει βαριά αναπηρία με πολύ περιορισμένη λεκτική ικανότητα.

Ενα κυλικείο διαφορετικό από τα άλλα-1
Ο Γιάννης, ο Γιώργος και ο Μιχάλης είναι απόφοιτοι Ειδικών Σχολείων και ιδρυτικά μέλη της 3S. Φωτ: School Synergy Snacks

 

«Οταν έγινε η διάγνωσή του μας είπαν πως είναι ανίκανος για κάθε βιοποριστική εργασία. Και πράγματι, έτσι είναι, αυτό ισχύει. Μπορεί όμως να υπάρξει πρόνοια υποστηριζόμενης εργασίας. Για εμάς το ότι ο Γιάννης απασχολείται εθελοντικά στην ΚοινΣΕπ είναι ένα μικρό θαύμα, ως γονείς είμαστε πολύ περήφανοι».

Εκτός από το κυλικείο η 3S ασχολείται με την παραγωγή υγιεινών σνακ βασισμένων σε συνταγές του Ηλία Μαμαλάκη. Τα σνακ χρησιμοποιούν υλικά της ελληνικής γης, όπως ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. «Οταν ήταν μικρός και μιλούσαμε με τους γιατρούς μας ρωτούσαν ποιος είναι ο στόχος μας, τι θέλουμε να πετύχουμε στο μέλλον. Εμείς πάντα απαντούσαμε “να είναι χαρούμενος”. Μέσα από την ενασχόληση του με τις μπάρες είναι πλέον χαρούμενος. Στην ΚοινΣΕπ συμμετέχει ενεργά, είναι πάντα παρών και καταλαβαίνει τα πάντα. Του δείχνουμε τις αναρτήσεις στα social media και ενθουσιάζεται. Το πρωί όταν ξεκινάμε του λέμε “πάμε για δουλειά”. Και πράγματι, παράγει έργο. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό; Βγαίνει από το σπίτι και έχει λόγο για να το κάνει, υπάρχει ένας σκοπός. Κουβαλάει κούτες, σφραγίζει τις μπάρες, τις τυλίγει…».

Ενα κυλικείο διαφορετικό από τα άλλα-2
Ο Γιάννης είναι απόφοιτος Ειδικού Σχολείου και ιδρυτικό μέλος της 3S. Φωτ: School Synergy Snacks

Η κυρία Ευαγγέλου έχει και έναν επιπλέον λόγο που είναι χαρούμενη καθώς, όπως σχολιάζει στην «Κ», νιώθει πως πλέον η αναπηρία έχει αρχίσει να γίνεται ορατή. «Οι δράσεις μας ξεφεύγουν από τη μικρή μας οικογένεια και πλέον η κοινωνία έχει αρχίσει να γνωρίζει τα παιδιά μας».   

Το κυλικείο ιδρύθηκε από το Junior Achievement Greece και την 3S SCHOOL SYNERGY SNACKS με τη στήριξη της UNICEF και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εγγύηση για το Παιδί» (2020-2023).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή