Βολές κατά Τζόνσον για την παραίτηση του Βρετανού πρέσβη

Βολές κατά Τζόνσον για την παραίτηση του Βρετανού πρέσβη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε την κεφαλήν του επί πίνακι και τελικά το πέτυχε. Παρότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και το Φόρεϊν Οφις είχαν εκφράσει την αμέριστη στήριξή τους στον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσιγκτον Κιμ Ντάροκ, ο Βρετανός διπλωμάτης υπέβαλε χθες την παραίτησή του, επικαλούμενος αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων του λόγω του πολέμου που δεχόταν από τον Λευκό Οίκο.

«Η τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων καθιστά αδύνατο να συνεχίσω να παίζω τον ρόλο μου με τον τρόπο που θα ήθελα», ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του ο Ντάροκ, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε περιλούσει τις προηγούμενες ημέρες με σωρεία κοσμητικών επιθέτων, όπως «βλάκας» και «παλαβός». Την έκρηξη οργής του Τραμπ προκάλεσε η διαρροή, σε κυριακάτικη εφημερίδα του Λονδίνου, εμπιστευτικών τηλεγραφημάτων του Ντάροκ στους ανωτέρους του, στα οποία η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτηριζόταν «δυσλειτουργική» και «ανίκανη».

Τη λύπη της για την παραίτηση του Ντάροκ, αλλά και την πλήρη υποστήριξή της στο πρόσωπό του εξέφρασε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αρκετοί πολιτικοί από όλες τις πτέρυγες έπνεαν μένεα κατά του Μπόρις Τζόνσον, φαβορί στην κούρσα διαδοχής της συντηρητικής πρωθυπουργού. Σε τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον ανθυποψήφιό του, υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο Τζόνσον αρνήθηκε να δεσμευθεί για το αν θα διατηρήσει στο αξίωμά του τον Ντάροκ ύστερα από τις επιθέσεις που δέχθηκε από τον Τραμπ.

«Πέταξε αυτόν τον εξαιρετικό διπλωμάτη στα σκυλιά για να εξυπηρετήσει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα», υποστήριξε, αναφερόμενος στον Τζόνσον, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλαν Ντάνκαν. Ο εκπρόσωπος Τύπου των Εργατικών σχολίασε: «Αν είναι έτσι, τότε προφανώς ο Μπόρις Τζόνσον συμπεριφέρεται σαν αφελής ακόλουθος του Ντόναλντ Τραμπ με την ψευδαίσθηση ότι θα πετύχει την εμπορική συμφωνία των ονείρων του με τις ΗΠΑ». Πάντως, ο ίδιος ο Τζόνσον χαρακτήρισε χθες τον Ντάροκ «εξαιρετικό διπλωμάτη» και συγκέντρωσε τα πυρά του εναντίον εκείνων που προκάλεσαν τη διαρροή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή