Αμφιθυμία για τις κυρώσεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ενθαρρυμένος από την πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν αδικεί την Τουρκία που στράφηκε στη Μόσχα και στους ρωσικούς S-400, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά του, ενώ διαιωνίζεται η αμφιθυμία της Ουάσιγκτον στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων. Σε ανάλυσή του, το Eurasia θυμίζει ότι ο Τραμπ πρέπει να επιλέξει μεταξύ κυρώσεων ή κέρδους.

Κατά την 90λεπτη συνάντησή του με 45 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές για να συζητήσουν τις πτυχές των κυρώσεων που αναμένεται να επιβληθούν εις βάρος της Τουρκίας, τα μέλη του Κογκρέσου είπαν στον Αμερικανό πρόεδρο: «Περιμένουμε ότι θα ακολουθήσετε τον νόμο και θα επιβάλετε κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση», συμπληρώνοντας ότι «με μεγάλη διακομματική ομοφωνία το Κογκρέσο έχει καταστήσει σαφές πως πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την εσφαλμένη απόφαση απόκτησης των S-400». Ωστόσο, ο Τραμπ παραμένει αναποφάσιστος και δεν είναι τυχαίο ότι η αναστολή συμμετοχής της Αγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 αναβλήθηκε δύο φορές. Το καλό νέο για την Τουρκία είναι πως οι γερουσιαστές δεν κατάφεραν να πείσουν τον Τραμπ για την άμεση επιβολή κυρώσεων εναντίον της χώρας, ενώ το καλό νέο για τους γερουσιαστές είναι πως ο Τραμπ δεν απέρριψε την πρότασή τους. Ετσι, τα πράγματα στην Ουάσιγκτον βρίσκονται σε στασιμότητα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί διαπραγματεύσεις και μάλλον θέλει να τιμήσει την υπόσχεση που έδωσε στον Ερντογάν στην Οσάκα, τον περασμένο μήνα. Το NBC μετέδωσε ότι ο Τραμπ ζήτησε από τους γερουσιαστές πίστωση χρόνου, ώστε να έρθει σε συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, η οποία θα είναι πολύ αποτελεσματικότερη από τις κυρώσεις.

Ανάλυση της Welt

Εν τω μεταξύ, στην απρόβλεπτη και επιθετική στάση της Αγκυρας και του προέδρου Ερντογάν εστίασε την ανάλυσή της το Σάββατο η γερμανική εφημερίδα Welt. «Η Τουρκία απειλεί τις Βρυξέλλες (σ.σ.: για την προσφυγική συμφωνία), στην Κύπρο τουρκικά πλοία αναζητούν φυσικό αέριο και η Αγκυρα προκαλεί με την αγορά των ρωσικών S-400. Τα επεισόδια είναι χαρακτηριστικά του ηγετικού προφίλ του Ερντογάν. Κατά ειρωνικό τρόπο, όμως, θα μπορούσαν να γίνουν για τον ίδιο μπούμερανγκ», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν χρειάζεται πανικός».

O Ερντογάν ανοίγει «νέα μέτωπα με τη Δύση και κάθε φορά θέλει να επιτύχει κάτι συγκεκριμένο». Για παράδειγμα, με τις απειλές στο προσφυγικό επιδιώκει την κατάργηση της βίζας, ενώ με την αγορά των S-400 την «αποξένωση» από το ΝΑΤΟ, με φόντο το Συριακό και το Κουρδικό. «Αυτή η ψυχρά υπολογισμένη πολιτική ενέχει πάντα και την πιθανότητα ριζικών ανατροπών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο», σημειώνει η Welt.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή