Αστυνομική βία εναντίον φεμινιστριών σε διαδήλωση κατά της βίας, στο Παρίσι

Αστυνομική βία εναντίον φεμινιστριών σε διαδήλωση κατά της βίας, στο Παρίσι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Κατακραυγή προκάλεσε η βία με την οποία η αστυνομία του Παρισιού αντιμετώπισε ειρηνική φεμινιστική διαδήλωση το βράδυ του Σαββάτου, παραμονή της Ημέρας της Γυναίκας. «Αγανακτώ από το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών στέλνει αστυνομικούς να αντιμετωπίσουν με βίαιο τρόπο τις γυναίκες, αντί να ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις που εργάζονται για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών», σχολίασε η πρόεδρος του Ιδρύματος Γυναικών, Αν Σεσίλ Μελφέρ.

Το αντικείμενο της «φεμινιστικής και αντιρατσιστικής πορείας», που ήταν ξεχωριστή από τη μεγάλη πορεία της Κυριακής, ήταν η καταγγελία της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. «Και οι φεμινίστριες, που τα τελευταία χρόνια δεν είχαν προβλήματα, αντιμετωπίζονται πλέον με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται όσοι αντιτίθενται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ή όσοι διαδηλώνουν μαζί με τα “Κίτρινα Γιλέκα”», σημειώνει η ιστοσελίδα Mediapart. «Είναι οι μέθοδοι που γνωρίζουν πολύ καλά οι νέοι των λαϊκών προαστίων».

Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, αστυνομικοί φαίνονται να χτυπούν με κλομπ γυναίκες που βρίσκονταν στην «ουρά» της πορείας, χωρίς προφανή λόγο, να εκτοξεύουν δακρυγόνα και να σέρνουν κάποιες από αυτές από τα μαλλιά προς το μετρό της πλατείας Ρεπιμπλίκ. Τα επεισόδια οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις για παραίτηση του επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, Ντιντιέ Λαλμάν, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ανακοίνωσε ότι ζήτησε έκθεση για τα συμβάντα από την αστυνομία του Παρισιού.

Με βίαιο τρόπο αντιμετωπίστηκε η πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας και στην Κωνσταντινούπολη – αλλά τα περιστατικά αστυνομικής καταστολής δεν απέτρεψαν γυναίκες σε όλο τον κόσμο από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. 

Στο Μεξικό, χθες, οργανώθηκε για πρώτη φορά η «Μέρα χωρίς γυναίκες», ως έμπρακτη διαμαρτυρία για τη βία κατά των γυναικών. Η γυναικεία «αποχή», μία ημέρα μετά τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ στο Μεξικό για την ημέρα της γυναίκας, αποτυπώνει την αυξανόμενη σημασία του θέματος στην ατζέντα της χώρας. «Αυτό που θέλουμε είναι να δουν ότι, αν εμείς λείπουμε, η πόλη δεν θα λειτουργεί. Είμαστε πολλές. Αν μας σκοτώνουν, τι θα κάνουν χωρίς εμάς;» δήλωσε η δικηγόρος και βουλευτής Βιβιάνα Μέντεζ, που έλαβε μέρος στη χθεσινή απεργία. Περίπου δέκα γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα στο Μεξικό, ενώ χιλιάδες άλλες έχουν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσουν ίχνη. Ο αριθμός των βίαιων θανάτων γυναικών το 2019 ήταν 3.825, αυξημένος κατά 7% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο σκοπός ήταν η απουσία των γυναικών να γίνει αισθητή από συναδέλφους, προϊσταμένους, εραστές, συζύγους, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και από παιδιά. Δύο πρόσφατες περιπτώσεις ιδιαιτέρως ειδεχθών δολοφονιών γυναικών σόκαραν την κοινή γνώμη της χώρας και άνοιξαν τη σχετική συζήτηση. «Στο Μεξικό βρισκόμαστε σε ανθρωπιστική κρίση μόνο και μόνο εξαιτίας του αριθμού των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί ή έχουν εξαφανιστεί», σημειώνει η υπεύθυνη του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις Γυναικοκτονίες, Μαρία ντε λα Λους Εστράντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή