Ολος ο πλανήτης σε συναγερμό για τον κορωνοϊό

Ολος ο πλανήτης σε συναγερμό για τον κορωνοϊό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κορωνοϊός COVID-19 εξακολουθεί να προκαλεί χιλιάδες κρούσματα σε ολόκληρο τον πλανήτη (116.100 κρούσματα και 4.900 θάνατοι έως χθες το απόγευμα), αλλά μια αχνή ελπίδα εμφανίζεται από την Κίνα. Οπως δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη χθεσινή πρώτη επίσκεψή του στην Γουχάν, το «σημείο μηδέν» της επιδημίας, «πλησιάζουμε στη νίκη», καθώς η επαρχία Χουμπέι ανέφερε χθες μόλις 19 κρούσματα και 17 θανάτους. Σταδιακά χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα σε κάποιες πόλεις και η ζωή λαμβάνει αργά αλλά σταθερά τους καθημερινούς ρυθμούς της.

Πολύ διαφορετική, ωστόσο, είναι η εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο. Στο Ιράν, τις τελευταίες 24 ώρες κατέληξαν 54 άτομα ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 291, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 8.000. Στην Ε.Ε. όλα τα κράτη-μέλη έχουν αναφέρει κρούσματα, πολλά από τα οποία θανατηφόρα, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην Ιταλία. Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να λάβουν ανάλογα μέτρα. Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντε Σασόλι τέθηκε προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες, επειδή είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία.

Δραματική και η εξέλιξη της κατάστασης στην Ισπανία, όπου «λουκέτο» τουλάχιστον για μία εβδομάδα έβαλε το Κοινοβούλιο, καθώς βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Vox προσβλήθηκε από τον COVID-19. Στη Μαδρίτη, όπου καταγράφονται περισσότερα από 459 κρούσματα, ματαιώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις, ενώ παραμένουν κλειστά και όλα τα σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ισπανία υπερβαίνει τα 1.622, με τους θανάτους εξαιτίας της νόσου να ξεπερνούν τους 35.

Στη Βρετανία, εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα, που χθες το απόγευμα είχαν αγγίξει τα 373, ενώ έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι. Οι Βρετανοί ειδικοί αναμένουν δραματική διασπορά του κορωνοϊού μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και πιθανώς τότε η κυβέρνηση να αναγκαστεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας και της Ιταλίας. Στη Γαλλία, όπου τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 1.600 και οι θάνατοι τους 30, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο αναφοράς Νεκέρ, στο Παρίσι, ότι «βρισκόμαστε απλώς στην αρχή της επιδημίας», συνιστώντας ψυχραιμία. Από τον COVID-19 έχει προσβληθεί ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Φρανκ Ρίστερ, και πέντε βουλευτές.

Ιδιαίτερη ανησυχία, τέλος, εκφράζεται για τις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 696 σε 36 πολιτείες, ενώ οι θάνατοι είναι τουλάχιστον 25. Σε κατ’ οίκον καραντίνα τέθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Πολ Γκοσάρ, επειδή  συναντήθηκαν σε συνέδριο με άτομο που διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο επέβαλε περιοριστικά μέτρα στη Νιου Ροσέλ, μια επιδημική εστία, κλείνοντας σχολεία και τόπους συνάθροισης που βρίσκονται κοντά σε συναγωγή όπου καταγράφηκε πληθώρα κρουσμάτων. Επίσης, «λουκέτο» επί 14 ημέρες μπήκε σε όλους τους ναούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή