Ο «εκλεκτός» του Μπάιντεν για το Πεντάγωνο

Ο «εκλεκτός» του Μπάιντεν για το Πεντάγωνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον Αφροαμερικανό απόστρατο στρατηγό Λόιντ Οστιν σχεδιάζει να διορίσει υπουργό Αμυνας ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Οστιν, που εφόσον εγκριθεί από τη Γερουσία θα γίνει ο πρώτος μαύρος πολιτικός προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων, υπήρξε μεταξύ άλλων επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ηγήθηκε της 3ης μεραρχίας πεζικού στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 και ανέλαβε επιτελικές θέσεις ευθύνης στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα τη διοίκηση του πολυεθνικού στρατιωτικού σώματος μεταξύ 2003 και 2005, με αποστολή την ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα. Ο 67χρονος ανώτατος αξιωματικός επελέγη από την ομάδα Μπάιντεν σε μία προσπάθεια ανάδειξης μελών μειονοτήτων σε σημαντικά υπουργεία. «Φαβορί» για το Πεντάγωνο θεωρείτο η πρώην υφυπουργός Αμυνας, Μισέλ Φλορνόι. 

Ο Οστιν αποστρατεύθηκε το 2016 και έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας αμυντικών συστημάτων Raytheon, ένας από τους μεγαλύτερους εργολάβους του Πενταγώνου. Ο διορισμός του Οστιν θα απαιτήσει ειδική έγκριση από τη Γερουσία, καθώς η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαιτεί κάθε απόστρατος υπουργός Αμυνας να έχει αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία τουλάχιστον μία επταετία πριν αναλάβει καθήκοντα στο Πεντάγωνο. Τέτοια έγκριση έχει ήδη δοθεί δύο φορές, πιο πρόσφατα στην περίπτωση του στρατηγού Τζιμ Μάτις, του πρώτου υπουργού Αμυνας της προεδρίας Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι η δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, Τζένα Ελις, η οποία είχε έρθει σε επαφή με τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της εκστρατείας νομικής αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, Ρούντι Τζουλιάνι, είναι επίσης θετική στον κορωνοϊό. Το γεγονός ότι η Ελις παρέστη την Παρασκευή σε χριστουγεννιάτικο πάρτι έχει πυροδοτήσει φόβους για μία ακόμη εστία υπερμετάδοσης με επίκεντρο την αμερικανική προεδρία.

Ταυτόχρονα αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί η ανακοίνωση από μέρους της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, για τα αποκαλυπτήρια νέου περιπτέρου και γηπέδου τένις στο νότιο προαύλιο του Λευκού Οίκου, την ώρα κατά την οποία τα κρούσματα και οι νεκροί από κορωνοϊό συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλη τη χώρα. «Ελπίζω ότι αυτός ο ιδιωτικός χώρος θα λειτουργήσει ως τόπος ψυχαγωγίας και συνάντησης για τις προεδρικές οικογένειες στο μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω τους ταλαντούχους τεχνίτες που εργάσθηκαν στο έργο, αλλά και τους γενναιόδωρους υποστηρικτές του Λευκού Οίκου», ανέφερε η Πρώτη Κυρία σε ανακοίνωσή της, λίγες μόλις εβδομάδες πριν παραδώσει τα κλειδιά της προεδρικής κατοικίας στον Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του, Τζιλ. Σε χθεσινό του μήνυμα στο Twitter, ο ανταποκριτής του προοδευτικού περιοδικού Mother Jones, Ντέιβιντ Κορν, έγραψε μόνο: «282.345», που είναι ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών από την αρχή της πανδημίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή