Συνεχίζεται η επίθεση των Ρώσων χάκερ

Συνεχίζεται η επίθεση των Ρώσων χάκερ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Διάφορες προηγμένες μεθόδους, και όχι ένα μόνο «μολυσμένο» λογισμικό, αξιοποίησαν οι Ρώσοι χάκερ για τη συνεχιζόμενη ηλεκτρονική επίθεση με στόχο αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, μεταξύ των στόχων συγκαταλέγεται και το υπουργείο Ενέργειας, εκτός από το Πεντάγωνο και τα υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αδυναμία των αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας δικτύων να εντοπίσουν εγκαίρως τη διείσδυση, η οποία φέρεται να ξεκίνησε την άνοιξη.

Από τη μεριά του, ο Λευκός Οίκος και ο πρόεδρος Τραμπ απέφυγαν να σχολιάσουν το περιστατικό. Αντίθετα, ο εν αναμονή πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε εκτενώς στην επίθεση, λέγοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η μέλλουσα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ασχοληθούν κατά προτεραιότητα με την επίθεση αυτή από την πρώτη ώρα της θητείας τους. «Πρέπει να αντιδράσουμε και να αποτρέψουμε τους αντιπάλους μας από τέτοιες επιθέσεις. Αυτό θα επιτευχθεί αν φροντίσουμε ώστε το κόστος που θα πληρώνουν για τις επιθέσεις αυτές να είναι δυσβάστακτο. Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Η εταιρεία Microsoft, η οποία συμμετείχε στην αντιμετώπιση της επίθεσης, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περισσότερες από 40 ομοσπονδιακές υπηρεσίες, υπουργεία, ινστιτούτα ερευνών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και εταιρείες τεχνολογίας έπεσαν θύματα των χάκερ. Πέντε από τις εταιρείες αυτές έχουν έδρα τους στις ΗΠΑ, ενώ θύματα της ρωσικής υπηρεσίας SVR έπεσαν και κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες στον Καναδά, στο Μεξικό, στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στη Βρετανία, στο Ισραήλ και στα Εμιράτα. «Δεν πρόκειται για “συνήθη κατασκοπευτική πρακτική”, ακόμη και στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας. Αντιπροσωπεύει, αντίθετα, παρακινδυνευμένη πράξη, που αποκάλυψε τις σημαντικές τεχνολογικές ελλείψεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών του κόσμου», ανέφερε σε μήνυμά της η Microsoft.

Οι δράστες αξιοποίησαν το εμπορικό λογισμικό διαχείρισης δικτύων, που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία SolarWinds με έδρα το Τέξας. Οι χάκερ χρησιμοποίησαν την εφαρμογή αυτή για να διεισδύσουν στα δίκτυα των στόχων τους χωρίς να γίνουν αντιληπτοί για μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή