Η COVID-19 «χτύπησε» τις τράπεζες σπέρματος

Η COVID-19 «χτύπησε» τις τράπεζες σπέρματος

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλούς τομείς δραστηριότητας η πανδημία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μεταξύ αυτών που επλήγησαν είναι και οι τράπεζες σπέρματος, που βλέπουν τα αποθέματά τους να ελαττώνονται επικίνδυνα εξαιτίας της COVID-19, αλλά και επειδή η ζήτηση εκτινάχθηκε παγκοσμίως. 

Oπως εξηγεί ο Αντζελο Αλάρντ, επικεφαλής της Seattle Sperm Bank, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες σπέρματος των ΗΠΑ, «από τον Ιούνιο καταρρίπτουμε διαρκή ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως, σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία». Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 20% συγκριτικά με πέρυσι. Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης οι συνθήκες στις τράπεζες σπέρματος αλλάξαν και ο αριθμός των δοτών μειώθηκε. Για όσους τελικά προσήλθαν, ακολουθήθηκαν σχολαστικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ταυτόχρονα οι κλινικές υποβοηθούμενης γονιμότητας καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, η οποία αγγίζει το 30%.

Το κόστος του σπέρματος παραμένει υψηλό, περίπου στα 1.100 δολάρια/φιάλη. Το μεγάλο χάσμα προσφοράς και ζήτησης μετέβαλε τις συνθήκες που ισχύουν στην αγορά, με τους δωρητές να επικοινωνούν απευθείας με τους επίδοξους αγοραστές, η μεταβίβαση του προϊόντος να γίνεται σε νοικιασμένα διαμερίσματα Airbnb, ενώ εκατοντάδες ομάδες δημιουργήθηκαν στο Facebook προκειμένου να φέρουν κοντά άνδρες που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες, τους λεγόμενους «βασιλείς του σπέρματος», και τους αγοραστές. Για τον ίδιο λόγο, δημιουργήθηκαν εξειδικευμένες εφαρμογές. Στο ΤikTok, ένας λογαριασμός με 91.000 ακολούθους είναι αφιερωμένος στη «σύλληψη με σπέρμα ιδιώτη δότη».

Σε πολλές από τις ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δότες και μέλλοντες γονείς συζητούν τόσο για τα προβλήματα της προμήθειας σπέρματος από τις εξειδικευμένες τράπεζες, αφού τα μπερδέματα δεν είναι λίγα, όσο και για τη μοναξιά που συχνά νιώθουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή