Ανάφλεξη στη Γάζα: Προειδοποιήσεις για εμφύλιο στο Ισραήλ

Ανάφλεξη στη Γάζα: Προειδοποιήσεις για εμφύλιο στο Ισραήλ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι από αέρος συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και ο φόρος αίματος μεγαλώνει, η κατάσταση σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Κορυφαίοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες φτάνουν στο σημείο να μιλούν ανοιχτά για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου, καθώς μαίνονται οι ταραχές, οι καταστροφές και οι φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στην εβραϊκή και την αραβική κοινότητα.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος νεύρων στη Γάζα – Ανακάλεσε το Ισραήλ την ανακοίνωση περί εισβολής

«Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς να προκαλέσουμε εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξή μας, περισσότερο από όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε από το εξωτερικό», δήλωσε σε ασυνήθιστα δυσοίωνους τόνους ο πρόεδρος του κράτους, Ρεουβέν Ριβλίν. «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στις ισραηλινές πόλεις είναι απαράδεκτο, είναι αναρχία», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να προσθέσει: «Τίποτα δεν δικαιολογεί το λιντσάρισμα Εβραίων από Αραβες και τίποτα δεν δικαιολογεί το λιντσάρισμα Αράβων από Εβραίους».

Το τελευταίο τριήμερο σημειώθηκαν οι χειρότερες αστικές ταραχές στην ιστορία του Ισραήλ σε αρκετές πόλεις με μεικτό πληθυσμό, με πυρπολήσεις αυτοκινήτων και κτιρίων, λιντσαρίσματα ή και δολοφονίες αλλοφύλων, και από τις δύο εθνικές κοινότητες. Δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής συνόρων αναπτύχθηκαν σε αραβικές ή μεικτές πόλεις του Ισραήλ, ενώ ο υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς διέταξε χθες περιπολίες του στρατού, καθώς κλιμακώνονταν τα επεισόδια.

Στην πόλη Λοντ έχει κηρυχθεί από προχθές κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αναφλέξεις στην περιοχή, η παρούσα κρίση δεν έχει οδηγήσει σε συσπείρωση της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας γύρω από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το αντίθετο, η αντιπολίτευση εντείνει την κριτική της στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, χρεώνοντάς του ευθύνες για την πορεία των εξελίξεων. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, στον οποίο έχει περιέλθει η εντολή συνασπισμού κυβέρνησης, δήλωσε ότι η στρατιωτική σύγκρουση «δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να διατηρηθεί στη θέση του ο Νετανιάχου, το αντίθετο, είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο».

Διαβάστε επίσης: Σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή – Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη (βίντεο)

Η αντιπολίτευση χρεώνει στον Νετανιάχου ευθύνες για το γεγονός ότι ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας πιάστηκαν στον ύπνο από τα νέα μοντέλα πυραύλων της Χαμάς, που καταφέρνουν αρκετές φορές να διαπεράσουν τον «Σιδερένιο Θόλο», την αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ, σπέρνοντας τον τρόμο στις ισραηλινές πόλεις. Επικουρικά δρουν και οι νέοι, περισσότερο επικίνδυνοι αντιαρματικοί πύραυλοι Kornet που έχει προμηθευτεί η ισλαμική οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT