Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Airbnb

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Airbnb

Παρά τη λαμπρή πορεία της μετοχής της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb, η πραγματικότητα στις τουριστικές πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία είναι πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν οι διαφημιστικές μπροσούρες.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Παρά τη λαμπρή πορεία της μετοχής της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb, η πραγματικότητα στις τουριστικές πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία είναι πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν οι διαφημιστικές μπροσούρες.

Η εγκαθίδρυση της Airbnb σε τουριστικές περιοχές συνέβαλε σε σημαντική αύξηση ενοικίων και στέγης, ενισχύοντας την ίδια ώρα το τουριστικό κύμα σε ήδη επιβαρυμένες πόλεις, όπως είναι το Παρίσι και η Βαρκελώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde. Η επιβολή αυστηρών κανόνων από πολλούς δήμους οδήγησε ήδη σε σοβαρή μείωση των διαμερισμάτων που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, η Airbnb απέσυρε από την πλατφόρμα της αγγελίες ακινήτων τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες δημοτικές αρχές σε δέκα τουριστικές πόλεις της Γαλλίας, απορρίπτοντας έτσι ποσοστό 10% με 40% των προσφερόμενων ακινήτων. Στις 9 Δεκεμβρίου, η Νέα Υόρκη υιοθέτησε κανόνα ο οποίος υποχρεώνει την πλατφόρμα να ελέγχει εάν τα προσφερόμενα ακίνητα είναι δηλωμένα στον δήμο. Στις 13, η Κομισιόν εγκαινίασε διαδικασία με στόχο την εκπόνηση ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ την ενίσχυση των κανόνων έχουν ήδη αποφασίσει το Παρίσι, η Ουάσιγκτον, η Βιέννη και η Οττάβα.

Η επιβολή αυστηρών κανόνων από τουριστικούς δήμους οδήγησε σε μείωση των διαμερισμάτων που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, αρμόδιος για θέματα στέγης, Ιαν Μπροσά, που ενσάρκωσε τα τελευταία χρόνια τη μάχη εναντίον των τουριστικών ενοικιάσεων, εκτιμά πως η υποχώρηση της Airbnb στις απαιτήσεις δημοτικών αρχών σε όλο τον κόσμο οφείλεται, εν μέρει, στην εξέλιξη του νομοθετικού έργου και στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ανωτάτου κυρωτικού δικαστηρίου της Γαλλίας. «Ο συσχετισμός δυνάμεων άλλαξε ριζικά. Βγήκαμε από μακρά περίοδο ανομίας και σκανδαλώδους ανοχής. Η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του φαινομένου από τους νομοθέτες και το κοινό έπαιξε μεγάλο ρόλο», λέει ο προερχόμενος από το Κομμουνιστικό Κόμμα αντιδήμαρχος.

Η Airbnb, όμως, δεν μοιάζει να έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να καθυστερήσει –αν όχι να αναστείλει– τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, στρατολογώντας επίφοβη ομάδα από λομπίστες, οι οποίοι εργάζονται άοκνα για να μεταπείσουν κρίσιμα στελέχη της Ευρωβουλής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή