«Εμφύλιος» στη Μόσχα: Τα «γεράκια» του Πούτιν τρώγονται μεταξύ τους

«Εμφύλιος» στη Μόσχα: Τα «γεράκια» του Πούτιν τρώγονται μεταξύ τους

«Η κύρια απειλή για τον Πούτιν αυτές τις μέρες δεν προέρχεται από φιλελεύθερους αλλά από ολοένα πιο δυσαρεστημένους εθνικιστές», τονίζει ο Μαρκ Γκαλεότι, συγγραφέας πλήθους βιβλίων για τη Ρωσία, σχολιάζοντας τον «εμφύλιο» μεταξύ Ιγκόρ Γκίρκιν και Βλαντίμιρ Σολόβιεφ.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κύρια απειλή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν αυτές τις μέρες δεν προέρχεται από τους φιλελεύθερους – που έχουν σε μεγάλο βαθμό φυλακιστεί ή εξοριστεί – αλλά από ορισμένους ολοένα πιο δυσαρεστημένους εθνικιστές», γράφει ο Μαρκ Γκαλεότι στον ιστοχώρο του περιοδικού the Spectator.

Ο Γκαλεότι, καθηγητής στο University College London (UCL) και συγγραφέας πλήθους βιβλίων για τη Ρωσία (στα ελληνικά κυκλοφορεί το «Μικρή Ιστορία της Ρωσίας: Από τον Παγανισμό στον Πούτιν»), υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλοί Ρώσοι εθνικιστές που δεν βλέπουν καθόλου θετικά τον τρόπο με τον οποίο έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. Κάποιοι από αυτούς τους εθνικιστές βλέπουν «ερασιτεχνισμό, ανικανότητα και διαφθορά» στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων. Ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν, δε, ότι τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει, επί της ουσίας, από τον ίδιο τον Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Γκαλεότι, αυτή η εκ των έσω αντίδραση στον Πούτιν αρχίζει σταδιακά να αποκτά μεγαλύτερη απήχηση καθώς τη συμμερίζονται πρώην και νυν στελέχη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, της FSB συμπεριλαμβανομένης.

Κάποιοι από αυτούς τους Ρώσους εθνικιστές δεν διστάζουν, μάλιστα, να διατυπώσουν δημόσια την κριτική τους μέσω των social media, όχι μόνο επικρίνοντας αλλά και σατιρίζοντας τη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ο Γκαλεότι αναφέρεται συγκεκριμένα στον Ιγκόρ Γκίρκιν, έναν Ρώσο εθνικιστική, γνωστό με το ψευδώνυμο «Στρέλκοφ», που είχε πρωταγωνιστήσει στις αυτονομιστικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς μετά το 2014. Ο Γκίρκιν έχει μάλιστα καταδικαστεί ερήμην και για την κατάρριψη του Boeing 777 με τους εκατοντάδες επιβάτες που έκανε την πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών το 2014.

«Εμφύλιος» στη Μόσχα: Τα «γεράκια» του Πούτιν τρώγονται μεταξύ τους-1
Ο Ιγκόρ Γκίρκιν (AP Photo/Pavel Golovkin, File)

Κι όμως, αυτός ο σκληρός Ρώσος υπερεθνικιστής παρουσιάζεται πια να επικρίνει ολοένα πιο έντονα, και μάλιστα δημοσίως, τον ίδιο τον Πούτιν αλλά και τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Γκίρκιν ειρωνεύεται τον Πούτιν όταν τον παρουσιάζει ως «το απαράμιλλο στρατηγικό πλεονέκτημα» της Ρωσίας, ενώ είναι πολύ πιο σκληρός απέναντι στον Σοϊγκού τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «κλέφτη» και «ανόητο».

«Εμφύλιος» στη Μόσχα: Τα «γεράκια» του Πούτιν τρώγονται μεταξύ τους-2
Ο Βλαντίμιρ Σολόβιεφ δίπλα στον Πούτιν (AP Photo/RIA Novosti, Mikhail Metzel, Presidential Press Service)

Ο προπαγανδιστής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Σολόβιεφ επιτέθηκε προσφάτως φραστικά στον Ιγκόρ Γκίρκιν χαρακτηρίζοντάς τον «ψευτο-πατριώτη», πράγμα που, σύμφωνα με τον Γκαλεότι, αποδεικνύει ότι ο τελευταίος έχει αρχίσει να ενοχλεί.

Ο Γκίρκιν ωστόσο από την πλευρά του δεν άφησε την προσβολή να πέσει αλλά βγήκε στην αντεπίθεση προκαλώντας, τον «δειλό» και «δόλιο» όπως τον χαρακτήρισε, Σολόβιεφ σε ντιμπέιτ…  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή