Είναι, τελικά, υπαρκτός ο εθισμός στην πορνογραφία;

Είναι, τελικά, υπαρκτός ο εθισμός στην πορνογραφία;

Ειδικοί ερίζουν για το εάν πρόκειται για πραγματική εξάρτηση από το σεξ ή το πορνό ή αποτελεί εφεύρημα της σύγχρονης ψυχολογίας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Παρά τα δημοσιεύματα του Τύπου για κύμα εθισμού στην πορνογραφία και την προσοδοφόρα βιομηχανία ψυχολογικών βοηθημάτων για την καταπολέμηση του εθισμού αυτού, καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι ο άνθρωπος μπορεί να εθιστεί στο πορνό.

Ο εθισμός στο σεξ ή στην πορνογραφία δεν καταγράφεται σε κατάλογο ψυχικών νοσημάτων των μεγαλύτερων ψυχιατρικών ενώσεων και υγειονομικών οργανισμών. Αν κάποιος, όμως, έχει βιώσει ή έχει δει τον σύντροφό του να αναλώνεται στην παρακολούθηση πορνογραφίας, γνωρίζει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Η φράση «εθισμός στην πορνογραφία» έκανε την εμφάνισή της τη δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ, προερχόμενη από το συντηρητικό χριστιανικό πουριτανικό κίνημα. Οι ηγέτες της ιδεολογικής αυτής τάσης πιστεύουν ότι η πορνογραφία απειλεί την καθαρότητα του γάμου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Εθισμός ή τύψεις;

Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Μπόουλινγκ Γκριν, Τζόσουα Γκραμπς, εξηγεί ότι όσοι πιστεύουν ότι είναι εθισμένοι στην πορνογραφία θεωρούν ότι η παρακολούθηση πορνό είναι ηθικά μεμπτή. Οι άνθρωποι αυτοί δεν υποφέρουν από τον εθισμό τους, όπως οι χρήστες ουσιών, αλλά από τις τύψεις που τους προκαλεί η ηδονοβλεπτική τους απόλαυση.

Παρά τα όσα υποστηρίζουν οι οπαδοί παρωχημένων ηθικοπλαστικών θέσεων, η κατάχρηση πορνογραφίας και σεξ είναι υπαρκτά και βλαβερά φαινόμενα, ικανά να πλήξουν την προσωπική και επαγγελματική ζωή. Η ψυχίατρος Ιζαμπέλα Χάουζερ του νοσοκομείου Σαριτέ του Βερολίνου λέει ότι παρότι ο εθισμός στο πορνό εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες, οι γυναίκες δεν έχουν ανοσία σε αυτόν.

Την υπερασπιστική γραμμή του εθισμού στο σεξ χρησιμοποίησε ο συνήγορος του καταδικασθέντος βιαστή και πρώην παραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Ουάινσταϊν. Η έρευνα γύρω από την πάθηση παραμένει, όμως, περιορισμένη κυρίως εξαιτίας του στίγματος που συνοδεύει τον εθισμό αυτό.

«Γνωρίζουμε εδώ και χιλιετίες ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν υπερβολική και εκτός ελέγχου σεξουαλική συμπεριφορά, ικανή να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη ζωή τους. Το εάν μια εμμονική συμπεριφορά μπορεί να χαρακτηριστεί εθισμός, είναι άλλη ιστορία», λέει ο δρ Γκραμπς. Ο ιατρικός κόσμος πίστευε ότι ο εθισμός του ανθρώπου είναι εφικτός μόνο στις χημικές ουσίες. Τη δεκαετία του 1990, όμως, ψυχολόγοι προσπάθησαν να διευρύνουν το σύστημα καταγραφής, περιλαμβάνοντας «εθισμούς συμπεριφοράς», όπως αυτούς στο σεξ ή στην πορνογραφία.

Ψυχική εξάρτηση

Οι σημερινοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να εθιστεί στο Ιντερνετ, στα ψηφιακά παιχνίδια, στο σεξ, στα τυχερά παιχνίδια, στη γυμναστική, στο φαγητό ή στα ψώνια. Οι δραστηριότητες αυτές, όμως, ακόμη και στην υπερβολή τους, δεν θεωρούνται εθισμοί από τη σύγχρονη ψυχιατρική επιστήμη. «Η επιμονή σε συμπεριφορά, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις και δημιουργεί ψυχική εξάρτηση είναι ο δικός μου ορισμός του εθισμού», επισημαίνει ο ψυχολόγος δρ Γκραμπς. «Αυτός, όμως, δεν είναι κοινώς αποδεκτός. Γνωρίζω πολύ σημαντικούς ερευνητές οι οποίοι θα πουν ότι το αντικείμενο της εξάρτησης δεν έχει σημασία. Αλλοι πάλι, τους οποίους εκτιμώ εξίσου, θα πουν ότι αυτό είναι το μόνο σημαντικό στοιχείο του εθισμού», συνεχίζει ο Γκραμπς.

Οι περισσότεροι συμφωνούν, όμως, ότι η εμμονική συμπεριφορά γίνεται εθισμός όταν αρχίσει και προκαλεί αληθινές βλάβες στον ίδιο τον ασθενή και στους γύρω του. Ειδικοί του εθισμού επιμένουν ότι η επιλογή της κατάλληλης ορολογίας δεν είναι σημαντική και ότι αυτό που προέχει είναι η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση βλαβερών εμμονών και η ιατρική αντιμετώπισή τους. Παρότι η διάγνωση του εθισμού στην πορνογραφία είναι δύσκολη, εάν κάποιος παρακολουθεί 18 ώρες πορνό την ημέρα και παραμελεί συστηματικά τον ερωτικό του σύντροφο, θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή