Αντεπίθεση των Ουκρανών «μέσα στην άνοιξη» – Νέα πυρά Πούτιν προς τη Δύση

Αντεπίθεση των Ουκρανών «μέσα στην άνοιξη» – Νέα πυρά Πούτιν προς τη Δύση

«Θα σταματήσουμε μόνο όταν πάρουμε ολόκληρη τη χώρα μας πίσω», δήλωσε ο υπαρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι έτοιμες να εξαπολύσουν αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών, που έχουν καταλάβει αχανείς τομείς —χονδρικά το 20%— της ουκρανικής επικράτειας, μέσα στην άνοιξη, σύμφωνα με τον Βαντίμ Σκιμπίτσκι, τον υπαρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.

Η ακριβής χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η αντεπίθεση, δηλώνει, θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, ιδίως από τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση, καθώς αυτά διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προσπάθεια της χώρας να αμυνθεί μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στο έδαφός της πριν από έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke και δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Σκιμπίτσκι επαναλαμβάνει πως ο στόχος του Κιέβου παραμένει η απελευθέρωση όλης της κατεχόμενης επικράτειας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

«Θα σταματήσουμε μόνο όταν πάρουμε ολόκληρη τη χώρα μας πίσω, με βάση τα (διεθνώς αναγνωρισμένα) σύνορα του 1991», λέει. «Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τη Ρωσία και προς τη διεθνή κοινότητα».

Ο υπαρχηγός της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών αναφέρεται, σε αδρές γραμμές, στο πώς το Κίεβο σχεδιάζει να επιτύχει τους «στρατηγικούς στρατιωτικούς στόχους» του.

«Προσπαθούμε να βάλουμε σφήνα στο ρωσικό μέτωπο στον νότο — μεταξύ της Κριμαίας και της ρωσικής ενδοχώρας».

«Είναι πιθανό να καταστρέψουμε αποθήκες όπλων ή στρατιωτικό εξοπλισμό στο ρωσικό έδαφος, για παράδειγμα γύρω από την πόλη Μπιέλγκοροντ, από όπου εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας», προσθέτει, καθώς απειλείται «το Χάρκοβο, για παράδειγμα».

«Ανεπιτυχείς» οι ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Γιαχίντνε

Επιπλέον, ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία πραγματοποίησε το Σάββατο ανεπιτυχείς επιθέσεις κοντά στο Γιαχίντνε, αφού η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων δήλωσε ότι είχε καταλάβει το χωριό στην ανατολική Ουκρανία που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο σφοδρών μαχών.

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανάφερε σε σημερινή ανακοίνωση ότι η Ρωσία συνεχίζει να εστιάζει τις επιθετικές της προσπάθειες κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου στο Μπαχμούτ, όπου βρίσκεται το Γιαχίντνε.

Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει το Γιαχίντνε. Την Παρασκευή, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν τον έλεγχο του Μπερκίφκα, ενός γειτονικού χωριού στα προάστια του Μπαχμούτ.

Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι επιθέσεις συνεχίζονται, κάνοντας λόγο για «ανεπιτυχείς επιθέσεις» κοντά σε έξι οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Γιαχίντνε και Μπερκίφκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Πούτιν: Η Δύση θέλει να εξολοθρεύσει τη Ρωσία

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά το να λάβει υπόψη της τις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, καθώς η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία επιζητά την ήττα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Στις σημερινές συνθήκες, όταν όλες οι εξέχουσες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι ο βασικός τους στόχος είναι να μας προκαλέσουν στρατηγική ήττα, ούτως ώστε ο λαός μας να υποφέρει, όπως λένε, πώς μπορούμε να αγνοήσουμε τις πυρηνικές τους δυνατότητες υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Πούτιν στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya1, σύμφωνα με το TASS.

Η Δύση, δήλωσε ο Πούτιν, θέλει να εξολοθρεύσει τη Ρωσία.

«Έχουν έναν στόχο: να διαλύσουν την πρώην Σοβιετική Ένωση και το θεμελιώδες τμήμα της – τη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με το TASS.

Ο Πούτιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι συμμετέχει στη σύγκρουση στην Ουκρανία προμηθεύοντας με όπλα τις δυνάμεις του Κιέβου.

«Στέλνουν όπλα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Αυτό συνιστά πραγματικά συμμετοχή», δήλωσε ο Πούτιν. «Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχουν, αν και εμμέσως, στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή