Μυστηριώδης δακτύλιος κόκκινου φωτός εμφανίστηκε πάνω από την Ιταλία – Η εξήγηση των επιστημόνων

Μυστηριώδης δακτύλιος κόκκινου φωτός εμφανίστηκε πάνω από την Ιταλία – Η εξήγηση των επιστημόνων

Λόγω της βραχύβιας φύσης τους, τα ELVE συνήθως είναι ορατά μόνο σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας πελώριος, κόκκινος ουράνιος σχηματισμός εμφανίστηκε προ ημερών στον νυχτερινό ουράνιο θόλο πάνω από την Ιταλία.

Ο απροσδιόριστης προέλευσης δίσκος εμφανίστηκε κι εξαφανίστηκε μέσα κλάσματα δευτερολέπτου, που σημαίνει πως ελάχιστοι πιθανότατα παρατήρησαν το απόκοσμο φαινόμενο.

Ωστόσο, ο Βάλτερ Μπινότο, ένας φωτογράφος φύσης, κατάφερε να αποτυπώσει το βαθυκόκκινο ουράνιο δακτύλιο πάνω από την πόλη του Ποσάνιο στη βόρεια Ιταλία στις 27 Μαρτίου.

Η κόκκινη άλως, διαμέτρου 360 χιλιομέτρων, προφανώς δε βρισκόταν ακριβώς πάνω από την πόλη, αλλά πάνω από την κεντρική Ιταλία και εν μέρει την Αδριατική Θάλασσα.

Η εμφάνιση του φωτεινού αυτού δακτυλίου, γνωστού ως ELVE, από τα αρχικά του επιστημονικού προσδιορισμού «εκπομπή φωτός και διαταραχών πολύ χαμηλής συχνότητας λόγω πηγών ηλεκτρομαγνητικών παλμών, οφείλεται στα σύννεφα καταιγίδας που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από την Ιταλία.

Τα ELVE είναι ένας σπάνιος τύπος διαταραχών της στρατόσφαιρας/μεσοσφαίρας που προκύπτουν από το έντονο ηλεκτρικό φορτίο λόγω καταιγίδων.

Ο δακτύλιος κόκκινου φωτός δημιουργείται όταν ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί που προκαλούνται από ισχυρούς κεραυνούς φτάνουν μέχρι την ιονόσφαιρα, το ιονισμένο στρώμα της ατμόσφαιρας που εκτείνεται σε ύψος από τα 60 μέχρι τα 640 χιλιόμετρα.

Λόγω της βραχύβιας φύσης τους, τα ELVE συνήθως είναι ορατά μόνο σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Για πρώτη φορά καταγράφηκαν το 1990 χάρη στις κάμερες των διαστημικών λεωφορείων της NASA.

Η φωτογραφία του Μπινότο είναι «πιθανότατα η καλύτερη ενός ELVE όπως φαίνεται από το έδαφος» σύμφωνα με το Spaceweather.com.

Πηγή: LiveScience

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT