Ρωσία: Πώς φτάσαμε στην ανταρσία Πριγκόζιν – Οι πρωταγωνιστές και τα βασικά γεγονότα

Ρωσία: Πώς φτάσαμε στην ανταρσία Πριγκόζιν – Οι πρωταγωνιστές και τα βασικά γεγονότα

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή όταν ο Πριγκόζιν κατηγόρησε ανοιχτά τον ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε σε στρατόπεδο της οργάνωσης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοιχτή σύγκρουση μετατράπηκε η κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό μεταξύ της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της μισθοφορικής Wagner, βυθίζοντας τη Ρωσία στην αβεβαιότητα και στην απειλή ενός εμφυλίου πολέμου.

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή (23/06) όταν ο Πριγκόζιν κατηγόρησε ανοιχτά τον ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε σε στρατόπεδο της οργάνωσης και σκότωσε χιλιάδες στρατιώτες του. Έδωσε όρκο για σκληρά αντίποινα, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι δυνάμεις του θα τσακίσουν κάθε μέσο αντίστασης, όπως οδοφράγματα ή πολεμικά αεροσκάφη.

Η κρίση οξύνθηκε περαιτέρω καθώς ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του εισήλθαν στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ και κατέλαβαν κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές υποδομές στην πρωτεύουσα. Στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντόν βρίσκεται το αρχηγείο της στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας στο νότο, ενώ σε αυτή κατοικούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Μια ρωσική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι μαχητές της Βάγκνερ είχαν επίσης πάρει τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Βορονέζ, βορειότερα στον δρόμο προς τη Μόσχα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε διάγγελμα, διαμηνύοντας πως θα τιμωρηθούν όσοι σκόπιμα ακολουθούν τον δρόμο της προδοσίας προετοιμάζοντας ένοπλη εξέγερση. Χαρακτήρισε οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή, «θανάσιμη απειλή για το κράτος» και «πλήγμα για τη Ρωσία και το λαό» και πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες θα «λάβουν σοβαρή απάντηση».

Οι πρωταγωνιστές

Πριγκόζιν: Αν και διαμαρτυρόταν μήνες για τους στρατιωτικούς της Ρωσίας, οι νέες κατηγορίες του σηματοδότησαν μια νέα τροπή. Ο Πριγκόζιν είναι ένας επιχειρηματίας που έγινε πλούσιος μέσω των δεσμών του με τον Πούτιν, κερδίζοντας προσοδοφόρα κυβερνητικά συμβόλαια ενώ οργάνωνε τη μισθοφορική δύναμη Wagner. 

Πούτιν: Η δημόσια ομιλία του ήταν ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης. «Προτιμά να ασκεί εξουσία παρασκηνιακά μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», έγραψε ο Στίβεν Λι Μάιερς των Times. Ο Πούτιν αναγνώρισε την πρόοδο των δυνάμεων του Πριγκόζιν, λέγοντας ότι η λειτουργία του Ροστόφ, μιας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων, είχε «ουσιαστικά μπλοκαριστεί».

Οι στρατηγοί: Η αντιπαλότητα του Πριγκόζιν με τους Ρώσους στρατηγούς προέκυψε από τη μάχη για την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, στην οποία οι δυνάμεις του ηγήθηκαν. Κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον στρατηγό της χώρας, Βαλέρι Γερασίμοφ, για προδοσία. Είπε ότι παρακράτησαν σκόπιμα πυρομαχικά και προμήθειες από την Wagner

Ουκρανία: «Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Παρόλα αυτά η χώρα του εξακολουθεί να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 20 πυραύλους κατά του Κιέβου σήμερα το πρωί, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Τι θα επακολουθήσει

Ο βρετανικός στρατός περιέγραψε την κρίση ως «την πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε: «Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας, και ιδιαίτερα της ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι το κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή