Η Δύση καταδικάζει το «τρομακτικό» ρωσικό χτύπημα σε χωριό της Ουκρανίας – 51 νεκροί

Η Δύση καταδικάζει το «τρομακτικό» ρωσικό χτύπημα σε χωριό της Ουκρανίας – 51 νεκροί

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Μόσχα για τη δολοφονία δεκάδων αθώων ανθρώπων, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εξαχρείωση» των ρωσικών δυνάμεων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση σε καφετέρια και παντοπωλείο στο χωριό Χρόζα της Ουκρανίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 51 ανθρώπων, ως «τρομακτική».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η επίθεση «κατέδειξε τα βάθη της διαφθοράς όπου οι ρωσικές δυνάμεις είναι πρόθυμες να βυθιστούν», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης: «Ας σταματήσουμε και ας σκεφτούμε τι βλέπουμε: δεκάδες αθώους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από ρωσική αεροπορική επιδρομή ενώ ψώνιζαν τρόφιμα σε ένα σούπερ μάρκετ. Αυτό έκαναν.

Μπορείτε να φανταστείτε απλώς να περπατάτε στο παντοπωλείο με τα παιδιά σας, προσπαθώντας να καταλάβετε τι είναι αυτό που πρόκειται να φτιάξετε για δείπνο και βλέπετε μια έκρηξη να συμβαίνει και τα πτώματα να είναι παντού. Και είναι τρομακτικό».

Χτύπημα σε καφέ και παντοπωλείο

Η Δύση καταδικάζει το «τρομακτικό» ρωσικό χτύπημα σε χωριό της Ουκρανίας – 51 νεκροί-1

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε καφέ και παντοπωλείο σε χωριό στη βορειοανατολική Ουκρανία χθες, Πέμπτη.

Σωροί από τούβλα, θρυμματισμένα μέταλλα και οικοδομικά υλικά παρέμεναν στο σημείο στο χωριό Χρόζα που βρίσκεται στην περιοχή του Χαρκόβου.

Το χωριό έχει πληθυσμό μόλις 330 ανθρώπων και εξήντα άνθρωποι βρίσκονταν στο σημείο όπου τελούνταν μνημόσυνο Ουκρανού στρατιώτη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο, προσθέτοντας ότι κάθε οικογένεια στο χωριό επηρεάστηκε από την επίθεση.

«Κάθε οικογένεια, κάθε νοικοκυριό είχε άνθρωπο στο μνημόσυνο. Πρόκειται για τρομερή τραγωδία», δήλωσε ο Κλιμένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Γερμανία κατά «πυραυλικής τρομοκρατίας Πούτιν»

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έγραψε στο X: «Οσο πέφτουν βόμβες σε σούπερ μάρκετ και καφετέριες, θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την Ουκρανία από την πυραυλική τρομοκρατία του Πούτιν».

Νωρίτερα χθες, Πέμπτη, σε συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Γρανάδα της Ισπανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσαν ότι το Βερολίνο εργάζεται για την προμήθεια του Κιέβου με νέο σύστημα αεράμυνας Patriot.

Θα λογοδοτήσουν για τις «φρικαλεότητες»

Η Δύση καταδικάζει το «τρομακτικό» ρωσικό χτύπημα σε χωριό της Ουκρανίας – 51 νεκροί-2

Ο Τζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε για την επίθεση: «Οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι εγκλήματα πολέμου. Η ηγεσία της Ρωσίας, όλοι οι διοικητές, οι δράστες και οι συνεργοί αυτών των φρικαλεοτήτων θα λογοδοτήσουν. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν ήταν τυφλό χτύπημα». Το περιέγραψε στο Telegram ως «αποδεδειγμένα βάναυσο ρωσικό έγκλημα – επίθεση με ρουκέτες σε ένα παντοπωλείο, μια εντελώς σκόπιμη πράξη τρομοκρατίας. Τα συλλυπητήριά μου σε όλους εκείνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα».

Η Μόσχα, μέχρι στιγμής, δεν έχει προβεί σε σχόλιο σχετικά με τα γεγονότα στη Χρόζα. Γενικά, η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

Η Χρόζα βρίσκεται πάνω από 30 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή της πόλης Κουμπιάνσκ, σε περιοχή όπου οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν να ανακαταλάβουν εδάφη, τα οποία έχασαν.

«Ειδεχθές έγκλημα»

Ο Κλιμένκο δήλωσε ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε πύραυλος Iskander. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι εξάχρονο αγόρι ήταν μεταξύ των νεκρών, ενώ περιφερειακοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι οικογένειες παρέμειναν στο χωριό παρά την εντολή να απομακρυνθούν.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, σχολίασε ότι «δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι εκεί», κάνοντας λόγο για «ειδεχθές έγκλημα που έχει σκοπό να τρομάξει τους Ουκρανούς».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT