Αλίεφ: Οι προμήθειες όπλων στην Αρμενία μπορεί να πυροδοτήσουν νέο πόλεμο

Αλίεφ: Οι προμήθειες όπλων στην Αρμενία μπορεί να πυροδοτήσουν νέο πόλεμο

Ο Αζέρος πρόεδρος απαίτησε από τη Γαλλία και την Ινδία να μην προμηθεύσουν με όπλα την Αρμενία

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, προειδοποίησε τη Γαλλία και την Ινδία να μη δώσουν όπλα στην Αρμενία, τονίζοντας ότι οι προμήθειες αυτές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν νέο πόλεμο στην περιοχή.

Το Αζερμπαϊτζάν «θα πρέπει να αντιδράσει για να προστατεύσει τον λαό του» σε περίπτωση που η Αρμενία αρχίσει να λαμβάνει «σοβαρά συστήματα» από τη Γαλλία και την Ινδία, δήλωσε ο Αλίεφ σε συνέδριο στο Μπακού. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ενημερωθεί «όλοι» για αυτό το σενάριο.

Η απαίτηση του Αζέρου προέδρου έρχεται τρεις μήνες μετά την αστραπιαία επίθεση του αζέρικου στρατού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που ελεγχόταν de facto από Αρμένιους αυτονομιστές. Ως αποτέλεσμα το Ναγκόρνο Καραμπάχ πέρασε υπό τον πλήρη έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν ενώ περίπου 100.000 Αρμένιοι πρόσφυγες κατέφυγαν στην Αρμενία. 

Η Αρμενία έχει τους τελευταίους μήνες προχωρήσει σε συμφωνίες με τη Γαλλία και την Ινδία για την αγορά όπλων. Σε αυτά περιλαμβάνονται συστήματα αεράμυνας και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι ένας Αρμένιος στρατιώτης σκοτώθηκε από δυνάμεις του αζέρικου στρατού. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή